Mały azyl Ulki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p
Od: 10 kwie 2012, o 07:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały azyl Ulki

Post »

Tajka pisze:Ula nie umiem znaleźć najnowszych fotek. :oops: Ale wymyśliłaś. :wit
Tam na stronie Tajeczko są zdjęcia i z zeszłego roku ale i aktualne. Celowo to zrobiłam, bo w miarę fotografowania będę mogła dostawiać kolejne. Wiec każda z odmian będzie miała coraz więcej zdjęć a o to mi chodziło.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Uleńko i ja też nie widzę tam świeżych fotek :(
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

http://www.zawszedoprzodu.pl/rozana-kolekcja/
i tam wchodzi się na konkretną literę, albo wybiera z lewej strony z menu, grupę alfabetyczną. Owszem, spora część to zdjęcia stare, ale większość - od dziś od jakiejś 12 dodane zdjęcia nowe. Mają być stare i coraz nowsze, bo przy okazji będzie porównanie.
Nowych zdjęć jest około setki, więc nie ma opcji, by były nieaktualne. Sprawdzałam świeżość strony na całkiem innym komputerze i jest ok.

Dziś się zmordowałam plewieniem, kolejny zresztą dzień, w efekcie masa chwastu jest do wywiezienia. Ale już jutro. Na kompostownik się nie nadaje, za dojrzały, na spalenie - heh a kiedy pomimo ogromnej suszy by mi to podeschło by dało się spalić.

Jutro dopiero zdjęcia nowe zacznę opracowywać. Dziś pół godziny temu zeszłam z ogrodu a już leżę w łóżku. Oczywiście na działce, córcia na swoim:D:D

!!!!!!!!
Jednak bardzo niewiele umieściłam nowych zdjęć. Przyjżałam się na spokojnie. Część dopiero naszykowałam do wstawienia. Ale przyznam, że jakaś 1/4 to nowe fotki. Ale spoko, jutro po południu będąc na stałym łączu powstawiam kolejne.
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ula brak mi słów by ocenić Twoje róże. ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj Ulka :)
Również jestem pod wrażenie Twoich róż, całej działeczki,wypielęgnowana i dopieszczona ;:108 Widać ,że nie próżnujesz :wink:
Kolekcja powala ;:180
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ulka cudnie, wymiatasz tymi widoczkami :) róże, róże i jeszcze raz róże a gdzie HOSTY???
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Zdjęcia są, a jakże, ale na razie największa ich ilość na mojej stronie internetowej, gdzie link mam w podpisie, Zawsze do Przodu.

Ale teraz bardziej przyziemnie.
Wynalazłam na swój ogród najlepszą metodę radzenia sobie z suszą. Wiadomo, że róże, które u mnie przeważają, pomidory, ogórki i parę innych roślin, nie lubią podlewania po liściach. Susza - mordowałam się lejąc wprost ze szlaucha pod roślinę, ale to mozolna robota i sporo wody szło nie koniecznie gdzie trzeba.
Raz podczas miarowego deszczu, w krótkiej przerwie - zrobiłam normalny test łopatką - rozczarowanie, zaledwie 1 cm w głąb.
Co mi zależy: wszystkie rośliny mokre od deszczu - to ja szybko - szlauch, zraszacz i jazda. Nowa kolejna godzinka wody na badylstwo.
Test po godzinie - bardzo zadowalający. Wynik - sąsiadka podlewać musiała co dzień, z konewki, a ja 3 dni miałam spokój. Z wierzchu wyglądała gleba na suchą ale gdy łopatką zrobiłam test - okazało się, że głębiej - jest zapas wilgoci.
Poszłam trochę na logikę:
Skoro deszcz ponad godzinny przebije ledwie 1 cm gleby, to tym bardziej godzinne zraszanie mało pomoże. Skoro deszcz już przebił tę graniczną grubość - woda z wodociągu ma w takim razie już łatwiejszą drogę w głąb.

Od niedawna sąsiadka na działce obok robi to samo - inni się podśmiewają - a my - podlewamy - najczęściej podczas deszczu. I daje efekty. Wszystkie rośliny przecież - co wszędzie pisze - wolą rzadsze ale solidniejsze podlewanie. Poza tym w takie skwary - z powierzchni gleby szybko woda wyparuje. W głębi - zostanie na dłużej.

Poważnie polecam tę metodę.
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Długa przerwa, może w końcu i zdjęcia wrócą
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Widzę, że Ty również byłas na długim "urlopie" ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Raczej zaniedbania we wstawianiu zdjęć:) W końcu w przerwie remontowo budowlanej domku na działce - zlitowałam się, i pofociłam chociaż rośliny, bo domek a raczej wnętrze jak ukończę choć jakiś sensowny etap.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Eh szkoda że tak naprawdę póki co jeszcze mało widać bo - mam ogromnie dużo chwastów. Przebudowa ma swoje prawa. Dziś pierw plewiłam ze 3-4 godziny a potem - tynkowałam ściankę działową, miałam iść w ogród to lunęło i w sumie dobrze, więc zafugowałam prawie całość podłogi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”