Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Przemyslaw M
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 cze 2015, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piękny trawnik

Post »

Ja bym zrobił tak:
* Skosił wszystko co tam jest zbędne
* Zgrabił to
* Nawiózł
* Użył glebogryzarki
* Wybrałbym chwasty
* Wyrównałbym teren
* Przewalcowałbym
* Założyłbym siatkę na krety skoro mówisz, że one tam są
* Wysiałbym nasiona traw
* Przysypałbym torfem równomiernie
* Przewalcowałbym raz jeszcze
* Zraszając podlałbym
megi02
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 cze 2015, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik od zera

Post »

tak to wygląda bo wyrwałam dwa
i jest tego mnóstwo na 90% ogrodu. Błagam powiedzcie że to trawa ;)

Obrazek
Ewelina21221
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2015, o 14:19

Re: Piękny trawnik czy to jest możliwe?

Post »

A gdybym najpierw go posypała wapnem granulowanym. Żeby odkwasnic glebę potem wyrównać i posiac. Czy to coś da?
Przemyslaw M
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 cze 2015, o 09:47

Re: Piękny trawnik

Post »

Jeżeli jest dużo chwastów to pasowałoby przekopać wyrównać i posiać
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Mam pytanie odnośnie rodzaju wysiewanej trawy. Jaki rodzaj trawy najlepiej jest wysiewać w miejsca w miarę słoneczne (lekko zacienione) oraz w miejsca zacienione? Z pewnością to pytanie się już wcześniej pojawiło, ale nie mogłam odszukać :oops:

Co poradzicie?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Post »

megi02 pisze:tak to wygląda bo wyrwałam dwa
i jest tego mnóstwo na 90% ogrodu. Błagam powiedzcie że to trawa ;)

Obrazek
pan Perz za młodu?
pozdrawiam, WW
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

poprawne wyrównanie ziemi

Post »

Chodzi o sytuację po wyjściu glebogryzarki, a przed siewem trawy. Ziemia oczywiście powinna być przegrabiona i wyrównana - tylko czy to jest moment na wejście walca?
Rzecz w tym, że wysiano trawę po jednokrotnym grabieniu, wałowanie odbyło się po wysiewie. Pomijając chodzenie - obfite deszcze porobiły mikrodoliny i mikrowzgórza.
Pytanie:czy czynność walcowania/wałowania winna zostać wykonana po przegrabieniu, i to kilkakrotnie czy nie, i nie ma wpływu na pejzaż po deszczach obfitych?
Dowózki ziemi i rozplantowania wykonane w roku ubiegłym.
pozdrawiam, WW
michal_2045
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2015, o 16:24

Post »

Witam
Posiadam problem z trawnikiem, mianowicie rośnie mi w nim koniczyna, jakieś białe kwiatki niskie (nazwy nie znam). Jakiś miesiąc temu był nawożony z Firmy Biopon do zachwaszczonego trawnika i dobrze podlałem. Przez krotki okres widziałem troszkę różnice aż do pierwszego koszenia i się niestety pogorszyło. Staram się często podlewać. Zastanawiam się nad kupnem Mniszka,czy pomoże? Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły aby znikła koniczyna, białe kwiatki i trawa i gęściej rosła???
Za pomoc wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Megi ja też właśnie posiałam trawnik 27 maja,wprawdzie nieduży ponad 80 m .Trawa ładnie wyszła już był 2 razy koszony.Dobrze przyjrzałam się młodym trawkom. Wszystkie szlachetne są cieniutkie i drobne,znalazłam też trochę podobnych które pokazujesz, ale to była chwastnica jednostronna.Było jej niedużo więc wszystkie wyrwałam.Ale Ty piszesz że masz 90 % tej trawy to już nie wiem.Oby to naprawdę nie była chwastnica. ;:oj
I jeszcze mam pytanie do znawców tematu.Ziemia lekka piaskowa,przedsiewnie dałam polifoskę.Trawy posiane to.. życica trwała Turfogold - 20%
życica trwała Libronco - 20%
kostrzewa czer. Jasperina - 40%
wiechlina łąkowa Zeptor - 20%
podejrzewam że życica i kostrzewa już wyszły/koszone już dwa razy/ kiedy teraz dać nawóz jaki i w jakiej ilości :?:
bogdan33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2015, o 15:08

Post »

Witam Wszystkich swoim pierwszym postem. Posiadam działkę tys mkw. Posilkuję się tym tematem i forum od samego początku jak zacząłem na niej coś robic.Z działki zostały usuniętę drzewka owocowe, korzenie i jest cała pusta, spryskałem ją dwukrotnie roundapem(2,5 tyg odstępu) ,pokrzywy zostały i sporo zasuszonej trawy i chwastów, następnie przebronowałem i przeorałem, wszystko jednak nie zostało usunięte i teraz rolnik prawdopodobnie bedzie jeszcze "drapakiem" zbierał pozostałości które zostały w ziemi.Potem myślę aby ja w miare możliwości wyrównać (nie wiem na ile to bedzie mozliwe, jest pod lekki kątem) .Możliwości rolnika który mi pomaga kończą sie w miescu usuniecia pozostałych chwastów po przeoraniu, one sa już brązowe.Co dalej robic? wzywać jakąś firme czy probowac dzialac sam?jakie nastepne kroki podejmowac najlepiej?dodam ,ze ziemia jest sucha, nie wiem czy przez to ,ze tak sucho jest teraz, ledwo sie orac dalo .. mysle rowniez o ew polozeniu siatki na krety ,dziekuje z góry za podpowiedzi, celem oczywiscie jest trawnik

zdjecie po bronowaniu
Obrazek
zdjecie po oraniu
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9b338dfa3d8002f.html]Obrazek
megi02
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 cze 2015, o 11:36

Post »

słuchajcie pojawił się kolejny problem... trawa byla wysiana 1 czerwca wiec ma już prawie miesiąc. W 90% ogród zadarniony kilka pustych miejsc. Trawa jest bardzo nie równomierna )wysokie piękne gęściejsze miejsca i inne niziutkie ) ale to też nie problem bo wiem że różne gatunki różnie wschodzą a u mnie 70% było kostrzewy czerwonej więc musi urosnąć problem tylko taki że dziś zauważyłam że te niskie miejsca robią sie żółte! trawa na końca płowieje i jest żółta. na pewno nie jest spalona ani nie wysuszona bo ostatnie dni bardzo duża wilgotność co chwile ulewy. Ci mam z tym zrobić? czego jej brakuje? czy po miesiącu od wysiania mogę wysypać jakiś nawóż który jej pomoże? przed posianiem niczym nie sypałam...więc ziemia poza gigantyczną ilością chwastów pewnie jałowa..
bogdan33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2015, o 15:08

Post »

moje pytanie do zdjec powyzej, czlowiek z firmy ogrodniczej zaproponowal mi usługe glebogryzarka i koparka w cenie 1,5 k , teren po tym ma byc rowny, potem powiedzial zeby odczekac pare tyg i te chwasty co wzejda znowu prysnac roundapem, nie bardzo wiem w jakim celu ?ale pewnie ma to jakis sens, a potem siac trawe we wrzesniu po upalach, albo "sahare" nasiona albo 4 ciezarowki ziemi i na to lepsza trawe, czy ta droga jest prawidlowa?dziekuje za odp z gory
bard4
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2015, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wapnowanie i przygotowanie nieużytku pod sadzenie trawy na wiosnę

Post »

Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum i od razu chciałbym poprosić o radę. Przejrzałem setki wątków ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż posiadam działkę 1700 m2, kategoria gleby IVb, gleba lekka. Przez wiele lat działka była wynajmowana rolnikowi, który wykorzystywał ją pod uprawę zbóż. Od jakiś 6 lat na działce nie było nic uprawiane - pan rolnik przyjeżdżał 2-3 razy do roku ją wykosić i tyle w temacie. Z uwagi na fakt, że mam teraz więcej czasu postanowiłem działkę zagospodarować. W planach na przyszły rok jest: 1. wykopanie studni, 2. wyrównanie ziemi i zasianie trawy, 3. posadzenie drzewek owocowych. Pkt 1, 2 - do zrealizowania na wiosnę, 3 - jesień. Próbki ziemi wysłałem do stacji chemiczno-rolniczej do analizy - otrzymany wynik pH - 5,35. Celem podniesienia pH gleby podjąłem decyzję o wapnowaniu jeszcze tej jesieni - gleba lekka zatem wapno węglanowe w ilości 1,5 kg na 10 m2. Zielsko porastające działkę zostało skoszone tydzień temu - na moje oko ok 70% stanowiły trawy, 30% chwasty. Odnośnie wapnowania, przygotowania gleby przed zimą i prac do wykonania na wiosnę poprosiłem o radę kliku rolników i usłyszałem trzy różne odpowiedzi. Pierwszy poradził aby wapno rozrzucić na skoszone zielsko - wapno jak to ujął przegryzie się z chwastami przez jesień i zimę, na wiosnę przeorać, wybronować i brać się za sadzenie trawy. Drugi z kolei radzi aby działkę głęboko przeorać, na skiby rozrzucić wapno (tak to pozostawić przez zimę) a na wiosnę to wyrównać (wybronować). Trzeci stwierdził, że najlepiej będzie wapno rozrzucić i zaorać działkę w październiku przed pierwszymi przymrozkami (będzie wówczas dobrze wymieszane z ziemią) i tak to zostawić do wiosny. Kto ma zatem rację? Proszę Was o radę bo z tego co widzę ile osób tyle opinii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”