Wszystko o pomidorach cz. 10
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Koncentrat z zeszłego roku był robiony na ziołach, więc był płynem brązowawym niejako z natury.
Mnie też został, używam go do niszczenia mszyc na różach i jaśminie. Jak na razie strat w roślinach nie mam ale efekt mszycobójczy jest dość mizerny. Może dlatego, że nie mogłam pryskać systematycznie a może....
W każdym bądź razie do warzyw go nie używam - dla nich zrobiłam nowy na tymolu.
Mnie też został, używam go do niszczenia mszyc na różach i jaśminie. Jak na razie strat w roślinach nie mam ale efekt mszycobójczy jest dość mizerny. Może dlatego, że nie mogłam pryskać systematycznie a może....
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oj czego to się nie robi by zjeść swojego właśnego pomidorka.
http://m.youtube.com/watch?v=epEvRaAdiI4#
http://m.youtube.com/watch?v=epEvRaAdiI4#
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój też był z natury brązowy od początku hmm a czym grozi spryskanie takim "przeterminowany"?whitedame pisze:Koncentrat z zeszłego roku był robiony na ziołach, więc był płynem brązowawym niejako z natury.
Gdzie kupujecie ten tymol?Dawno mnie tu nie było i jestem jeszcze na etapie tymianku ;)
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Dziś zauważyłem że na niektórych pomidorkach trochę pozwijały się liście , nie ma przebarwień , plam i tp. trochę mnie to zaczyna niepokoić , dlaczego tak się dzieje ?
Niestety nie zrobiłem fotek bo nie miałem z sobą telefonu , jutro może uda się to zrobić , tunel zamykam na noc bo jest chłodno w nocy , zero nawożenia (żeby nie przenawozić ), zero oprysku
a mimo to liście się zwijają w baranie rogi , na kilku się zwijają a na kilku nie , pomimo że rosną obok siebie , czy to zależy też od odmiany ?
Słyszałem że można też skrócić liście główne , samą końcówkę , powoduje to większą sprężystość , światło dociera do owoców i nie będzie tak gęsto , co o tym sądzicie .
Niestety nie zrobiłem fotek bo nie miałem z sobą telefonu , jutro może uda się to zrobić , tunel zamykam na noc bo jest chłodno w nocy , zero nawożenia (żeby nie przenawozić ), zero oprysku
a mimo to liście się zwijają w baranie rogi , na kilku się zwijają a na kilku nie , pomimo że rosną obok siebie , czy to zależy też od odmiany ?
Słyszałem że można też skrócić liście główne , samą końcówkę , powoduje to większą sprężystość , światło dociera do owoców i nie będzie tak gęsto , co o tym sądzicie .
Ty nie kombinuj tylko pokazuj. Twoje pomidory były bardzo dobrze nakarmione na górkę. Mogą się zwijać gdy w te zimne noce podlewasz wieczorem a mogą też bo miały dużo azotu, który został wypłukany w głąb i brakuje. Jest na to lepszy wątek "Pomidory - choroby i szkodniki". Niedawno temat zwijania liści był wałkowany. Tam pokaż swoje krzaki.
- lunatyk
- 200p
Chyba jestem przewrażliwiony na tym punkcie i panikuje , mi cały czas się wydaje że pasowało by je dokarmiać tzn. dodać papu do wody bo to chyba najłatwiejsze . Podlewam zawsze wieczorem , tak ze dwa razy w tygodniu i nie dopuszczam do przesuszenia gleby , podczas upałów częściej .
Nawet nie próbuj. Pokazuj. Zajrzyj co było tam o zwijaniu. Kilka ostatnich stron.
- lunatyk
- 200p
Temat o zwijaniu na pewno przejrzę , a jutro wstawię foty będzie łatwiej coś o nich powiedzieć , bardzo dziękuję za odpowiedz .
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Przyszła ulewa i położyła 8 betaluxów (2 ustały) , wbiłam im stare drewniane deseczki aby tylko je postawić na nogi.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U nas wcale nie pada. W gruncie na rabacie przed domem upchnęłam nadprogramowych siedem betaluxów. Rosną różnie, bo ziemia nie była specjalnie przygotowana. Dzisiaj się zmiłowałam i je podlałam z nawozem. Już kombinuję jak na przyszły rok wyrzucić kwiaty i zmieścić ze sześć wysokich kolorowych koktajlówek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
Ja 8 wrzuciłam między kwiaty 4 NN koktajlówki i 4 NN od sąsiadki. Na razie rosną bez rewelacji, do tej pory nienawożone. Podlewane też słabo, bo mieliśmy awarię pompy na działkach i w te największe upały trzeba było nosić wodę ze studni...
Dziś też się nad nimi zlitowałam i dostały nawozu Oby to doceniły (i oby pogoda się polepszyła )
Dziś też się nad nimi zlitowałam i dostały nawozu Oby to doceniły (i oby pogoda się polepszyła )
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
W Pomidorach w pigułce znalazłam tylko HT z ziołami,a gdzie z tymolem?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na końcu przepisu na HT jest odnośnik, zaraz po tym wpisie:
Więcej informacji na temat receptur znajdziemy tutaj
Więcej informacji na temat receptur znajdziemy tutaj