Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Ludwiku, ale pomidory
pozdrawiam
Krystyna
pozdrawiam
Krystyna
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też mam takie kropki na górnych łodygach, ale z tego co pamiętam to chyba normalne było, w zeszłym roku też takie coś było i to nie jest raczej wytwór żadnej choroby ogólnie górna łodyga lekko ściemniała
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gutacja
No więc już wiem co to ta gutacja. Zastanawiam się tylko skąd takie nadwyżki wody, gdy ja podlewam raz na tydzień ?
Może to znowu to nieszczęsne (a może szczęsne) położenie tunelu w poprzek stoku pagórka.
No więc już wiem co to ta gutacja. Zastanawiam się tylko skąd takie nadwyżki wody, gdy ja podlewam raz na tydzień ?
Może to znowu to nieszczęsne (a może szczęsne) położenie tunelu w poprzek stoku pagórka.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Dozer!
A możesz tak jaśniej wytłumaczyć?Dozer pisze: Dziś pryskane HT 500ml na 6 litrów.
Do 6 litrów wody wlałem 500ml herbatki tymiankowej, a potem dobrze wymieszałem. Założyłem mój roczny, nieużywany opryskiwacz plecakowy i pognałem pryskać pomidory, dynie, cukinie i patisony.
OW też mam :P Generalnie użyłem miedzianu w pierwszym dniu po sadzeniu, a teraz jadę na HT i OW. Być może lekka kaskaderka, ale jak coś mam mildex :P Chciałem prysnąć jeszcze gnojówka z pokrzyw dla bakterii, ale się właśnie skończyła przy podlewaniu. Już się nowa robi Do pryskania dawać 1:5 gnojówki?
Co do podlewania to najlepiej stosować taki system 10 litrów na metr kw. co dwa trzy dni, jeśli w czasie upałów jakikolwiek pęd zaczyna więdnąć to natychmiast podlewamy, wiadomo, że jak zimno to mniej a gorąco więcej, do ziemi w miarę przepuszczalnej lepiej wlać więcej niż mniej.
-- 22 cze 2015, o 22:51 --
whitedame
w Twoim wypadku powodem nie jest podlewanie tylko wysoka wilgotność, rano kiedy nie ma wiatru bardzo wzrasta wilgotność i stąd te krople
-- 22 cze 2015, o 22:51 --
whitedame
w Twoim wypadku powodem nie jest podlewanie tylko wysoka wilgotność, rano kiedy nie ma wiatru bardzo wzrasta wilgotność i stąd te krople
To jest kwestia punktu rosy. Dzieje się tak kiedy temperatura powietrza spada i nie może utrzymać danej ilości gramów wody - wtedy się właśnie wykrapla. Im wyższa temperatura tym więcej gramów się zmieści. Ze względów BHP zastanawiam się jak tego uniknąć. Jakaś płachta nad pomidorami? Beczki z wodą? Ktoś to rozkimniał?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Pogoda jaka jest ,każdy widzi, i nie ma co liczyć na poprawe co najmniej kilka dni. W związku z tym mam pytanie...swoje pomidory 1. 5 tygodnia temu pryskałam Ridomilem Gold. Mam jeszcze Amistar i Ekonom. Jakim środkiem najlepiej zrobić oprysk ,żeby zabezpieczyć przed ZZ. U nas komunikat na ZZ aktywny
-
- Kontakt:
Ok .Dzięki Może jutro zrobię oprysk, ma być przerwa w opadach A ch ,a dlaczego nie można na wilgotne liście ,może popalić ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Amistarem pod osłonami najlepiej pryskać wieczorem lub wcześnie rano, wysoka temperatura w tunelu może spowodować uszkodzenia.
Z tego co widzę w ochronie warzyw to Amistar Opti 480 SC jest do oprysku pomidorów pod osłonami na szarą pleśń i zarazę, a Amistar 250 SC do oprysku pomidorów w gruncie na zarazę i alternariozę.
-
- Kontakt:
Nie wiem jaki mam ,zostal mi z ub.roku.ale chyba nim zrobie oprysk ,bo jest też na szarą pleśn
Asia
Asia