CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
kupiłem w sklepie preparat karate zeon, czy będzie bezpieczny dla siewek?
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Korund, jeśli to ziemiórki to suszenie substratu pomoże na chwilę, a one - robaczki - raczej przetrwają, bo i tak będziesz musiał podlać - a jak duże te siewki - może już się da je przepikować do nowej ziemi? tym razem wyprażonej przez godzinę w piekarniku , np. w takim worku do pieczenia mięsa. Z tym że istnieje prawdopodobieństwo, że część szkodników przeniesiesz, czyli chemia i tak.
Basia
Basiu, wygląda na to, że chemia konieczna te robaczki nie dostały się tam z gleby, bo stosuję czyste podłoże wulkaniczne. Po prostu muszka przyleciała, zobaczyła że mokro to złożyła jajeczka - więc przesadzenie do nowego substratu nic nie da
- basiaamatorka
- 200p
Aj, to mnie zmartwiłeś. I ja dzisiaj latające ziemiórki zauważyłam koło moich sukulentów na balkonie. Pryskałam BI58 wcześniej, ale czy zadziałało nie wiem. Trzeba będzie spryskać czymś. Mam starsze rośliny więc powinny wytrzymać.
Basia
Mam do Was pytanie - kiedyś dawniej miałem problem u niektórych kaktusów z dziwną chorobą - wyglądało to tak jakby kaktus rdzewiał... Od dłuższego czasu nic takiego mi się nie zdarzało ale niedawno kupiłem nowego kaktusa i zaczął po tygodniu sam "rdzewieć"... wygląda to jak ruda rdza na skórce kaktusa. Chorego kaktusa wyniosłem a wczoraj przy podlewaniu to samo zobaczyłem u innego kaktusa, którego mam od dawna :/ Powiedzcie mi co to jest i czy można to czymś wyleczyć bo nie chcę żeby ta choroba rozniosła mi się na inne kaktusy. Mieliście kiedyś coś podobnego?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To typ grzyba. Trzeba roślinom dać więcej słonka i mniej wilgoci w powietrzu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A można to jeszcze jakoś wyleczyć?
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Choroba kaktusa?
Witam... jesten nowa i mam problem. Mam dwa kaktusu w jednej doniczce. Od kilku lat ładnie mi rosły lecz od ok. m-ca zauważyłam że jeden z nich ( na pierwszym planie fotki) ... nie znam nazwy- zaczął brązowieć i blaszki same odpadają. Proszę o pomoc i czy mogę je teraz rozłączyć do osobnych doniczek... Pozdrawiam
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Napisz, jak często podlewasz , w jakiej rośnie ziemi, czy posadzona w normalnej doniczce z odpływem, czy w osłonce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- basiaamatorka
- 200p
Bosia, czy nie jest to skutek przypalenia słońcem?
Rozsadzić oczywiście możesz, przy okazji przepatrzysz korzenie , czy zdrowe? tylko przygotuj żwirowo-piaskową ziemię, człony chore trzeba usunąć.
Rozsadzić oczywiście możesz, przy okazji przepatrzysz korzenie , czy zdrowe? tylko przygotuj żwirowo-piaskową ziemię, człony chore trzeba usunąć.
Basia
Nie wiem czy jest poparzony, od kilku lat stoi w tym samym miejscu na parapecie a podlewam go raz na 10 dni i to minimalnie. Te zmiany zauważyłam ok. m-c temu. Spróbuję je rozsadzić i zibaczę jak wyglądają korzenie. Podłoże mają typowe dla kaktusów. Czy mam im coś zaaplikować ?