Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Ja w tamtym roku miałam takie coś:
...i to jest brunatna plamistość liści. A powodem była słaba wentylacja. W tym roku mam nadzieję, że mnie to ominie. Nie zamykam drzwi ani na chwilę
...i to jest brunatna plamistość liści. A powodem była słaba wentylacja. W tym roku mam nadzieję, że mnie to ominie. Nie zamykam drzwi ani na chwilę
Ola
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten liść jest chyba podobny do mojego
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
U mnie ostatecznie każdy liść pokryty był grzybnią, nie dałam rady opanować choroby... Na szczęście nie wpłynęła ona na jakość i smak owoców. Plony miałam naprawdę duże, chociaż był to mój pierwszy rok uprawy pomidorów. Najpierw kilka tygodni czytałam forum... A przy okazji chciałam jeszcze raz podziękować za cenne rady i podpowiedzi forumowiczom. Pozdrawiam
Ola
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lunatyk zajrzyj do pomidorów w pigułce i poczytaj jakie zalecenia na brunatną dawała Kozula.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Oprysk topsinem i takie tam czy o to chodzi ?
Wietrzenie . Zmniejszenie wilgotności , tylko jak to zastosować w praktyce przy tak kiepskiej pogodzie ?
Wietrzenie . Zmniejszenie wilgotności , tylko jak to zastosować w praktyce przy tak kiepskiej pogodzie ?
Jeżeli to brunatna to byłyby ciemne plamy i meszek grzybni na odwrocie liścia, tak jak na zdjęciu mroovka, a u Ciebie nie ma, ale to raczej zastanawianie się nad tym co llepsze dźuma czy cholera, przyczyny są te same, więc musisz maksymalnie wietrzyć i nie oglądaj się na pogodę, zamknięty tunel to choroby grzybowe jak w banku
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
A nie są to po prostu niedobory? Zaburzone pobieranie magnezu? Skoro napisał, że cały czas mają mokro. Skręcone liście, żółte przebarwienia. Nie twierdzę, że to powód, tylko poddaję pod zastanowienie.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Nie jest to zaraza ,widoczne plamy na dolnych liściach mogą być spowodowane przesadzeniem na miejsce stałe lub inne niedobory w przeszłości, wyrwij dolne liście z przebarwieniami i zapomnij o nich pomidor wygląda ok.Ale może ktoś jeszcze coś doradzi .
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
A ja mam pytanie odnośnie opryskiwania kwiatów kwasem borowym. Kupiłam dzisiaj w aptece kwas borowy w proszku i jako, że żaden ze mnie chemik, nie mam zielonego pojęcia, ile dać tego proszku na litr wody? Próbowałam wyszukać tą informację w wątkach ale albo za słabo szukałam albo po prostu jej tu nie ma A bardzo bym chciała zacząć dzisiaj pryskać, bo coś mi się wydaje, że pod górkę w tym roku z zawiązywaniem owoców
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Jeśli masz pomidory w gruncie, to może być po prostu wina pogody. Jest zimno, a było jeszcze zimniej.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
tomekz prawdopodobnie liście dotykały ziemi i stad te zmiany. Zrób tak jak napisali poprzednicy czyli oberwij liście ze zmianami i obserwuj krzaczki.
Z tego co wiem to w Pl szaleje już zaraza. Pryskałeś? Jak nie, to czas najwyższy.
I nie baw się w żadne ekologiczne preparaty bo za chwilę będziesz mógł tylko rozpalić ognisko.
Z tego co wiem to w Pl szaleje już zaraza. Pryskałeś? Jak nie, to czas najwyższy.
I nie baw się w żadne ekologiczne preparaty bo za chwilę będziesz mógł tylko rozpalić ognisko.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata