Ratowanie storczyków,reanimacja cz1.

Zablokowany
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ratowanie storczyków

Post »

Dopóki liście w miarę zielone i korzenie to wart podjąć wysiłek reanimacji.
Awatar użytkownika
nati92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Jakieś 3 miesiące temu dostałam swojego pierwszego w życiu storczyka i niestety nie mając zielonego pojęcia o ich pielęgnacji przelałam go. Wszystkie kwiaty i pąki pousychały a liście oklapły. Postanowiłam go przesadzić, miał sporo zgniłych korzeni, które obcięłam. Pędy również obcięłam jakieś 1,5 miesiąca temu niestety nic z nich nie wyrasta. Od tamtej pory wyrósł mu listek i pojawił się korzeń a kilka dni temu zaczął wyrastać kolejny listek. Jak myślicie czy jest szansa, że odżyje do takiego stopnia jak wtedy kiedy został zakupiony? Czy potrzebna jest jakaś dodatkowa reanimacja czy wystarczy dać mu trochę czasu?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno potrzebuje czasu i właściwej opieki. Nie wygląda na umarlaka :D
Awatar użytkownika
nati92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 14:44

Post »

Dzięki wielkie ;) W takim razie dam mu trochę spokoju i przestanę go codziennie podglądać z każdej strony :D
basiaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2015, o 12:17

Post »

Wtam. Kilka miesięcy temu dostałam pierwszego storczyka. Niestety po jakimś czasie jego piękne kwiaty opadły i nie wyrosły ponownie. Storczyk jest mały i ostatnio zaczęło sie z nim coś dziać. Podlewam go raz w tygodniu, a jego korzenie pociemniały i gałązki nabrały jakby czerwonego koloru. Boje się że mógł się poparzyć. Nie wiem jak go ratować. Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że pociemniały liście nic nie szkodzi roślinie - mam takie. których liście są prawie bordowe od światła. Natomiast korzenie... A czym podlewasz? Wodą z kranu? Nawozisz" Jak często? Do jakiej wysokości namaczasz?
basiaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2015, o 12:17

Post »

podlewam ustaną wodą tak, żeby przeleciała przez wszystkie otwory, a nadmiar z podstawka wylewam. w zeszłym miesiącu kupiłam pałeczki nawozowe biopon, które miały zasilać roślinę przez dwa miesiące.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie przepadam za pałeczkami nawozowymi. Owszem do zwykłych kwiatów są super, idealnie nawożą. Niestety do storczyków się nie nadają. Podlewając storczyki przez namaczanie nie ma pewności ile tego nawozu się uwalnia.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pałeczki nawozowe jakoś zawsze na mnie źle działały. I na moje rośliny również. Wydawało mi się, że mimo wszystko powodują większe przenawożenie. A Phalaenopsisy nie lubią dużo nawozu, raczej mniej niż minimalną ilość. Poza tym zauważyłam, że lepiej namaczać na zasadzie wstawienia do miski i nalania wody do wysokości 3/4 doniczki tak by nie moczyć korzeni na górze. Jeśli dodatkowo była to tylko woda odstana a nie przegotowana i odstana to kamień zawarty w wodzie mógł uszkodzić korzenie na górze. Wydaje mi się, że pomimo tego, że podłoże na zdjęciu jest mokre to jednak widać na nim białawe wykwity z kamienia. To są moje spostrzeżenia ale na 100% nie jestem pewna czy właściwe.
Kmila
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2015, o 09:37

Post »

Witam, mam problem ze storczykiem, dziś zauważyłam że liście żółkną od środka, po lekkim dotknięciu odleciały 3 z góry i zobaczyłam zniszczony(?) stożek wzrostu :( wydaje mi się że przy trzonie jednego z liści pojawiła się pleśń. Czy da się go jeszcze uratować, proszę o rady ;:223 ....Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może wyda basal keiki ale to tylko może... W sumie został zalany stożek wzrostu, woda albo przy podlewaniu albo przy pryskaniu/zamgławianiu tam została i spowodowała jego zniszczenie. Najlepiej odstawić w kąt i podlewać przez namaczanie jak do tej pory i czekać albo na całkowitą śmierć albo na basal keiki...
Kmila
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2015, o 09:37

Post »

a co mam zrobić z pędami kwiatowymi? odciąć czy zostawić?

Przede wszystkim używać dużych liter na początku zdania. Dziękuję. wanda/mod
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostaw, zawsze są dodatkowym źródłem składników odżywczych.
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”