Epiphyllum i jego hybrydy cz.1
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Epiphyllum i jego hybrydy
bena cóż to za piękność Ci tak zakwitła
justus24 piękne kwiaty
Moje jakoś w tym roku chyba nie będzie kwitnąć więc pozostaje mi patrzenie i podziwianie u innych
justus24 piękne kwiaty
Moje jakoś w tym roku chyba nie będzie kwitnąć więc pozostaje mi patrzenie i podziwianie u innych
- brombiel
Henryku cyknij zdjęcie całej rośliny...ale będzie widok...jeden kwiat jest super, a pięć na jednym zdjęciu ...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2013, o 17:34
Wow! Nie wiedzialam, ze w Krasniku mozna zobaczyc takie cuda! Mam w tym miasteczku rodzine i jak ja odwiedze, to będę po balkonach wypatrywc epikow! Gratuluje kwitnienia!
U mnie rozwinął się Lips Betrayed, pachnie nocą, zapach podobny do kwiatów akacji.
- brombiel
Tak jest piękny, dodam jeszcze że jeśli pachnie nocą to trzmałabym go w sypialni by mieć nie tylko kolorowe, ale i pachnące sny
Henryku cztery w jednym powala
Henryku cztery w jednym powala
Dzień dobry. Mam dość nietypowe pytanie. Czy jest jakiś sposób, żeby opóźnić otwarcie kwiatów epiphyllum? Czekałam na ten moment od 5 lat, teraz równocześnie mają po raz pierwszy zakwitnąć dwa epiphylla, ciekawość mnie zżera, jak będą wyglądać ...ale jutro wieczorem muszę wyjechać na 3 dni. Obawiam się że w niedziele będzie już po kwiatach Zastanawiam się czy wniesienie donicy z południowo-zachodniego balkonu do domu może opóźnić moment otwarcia kwiatów i czy nie zaszkodzi pąkom. Jeden pąk ma już odchylone zewnętrzne płatki, drugi zaczyna je rozchylać.... Czy po prostu nie da się z tym nic zrobić...
- hen_s
Raz rozpoczęty proces otwierania kwiatów wydaje się być wg. mnie nie do zatrzymania. I żadne przenoszenie nic tutaj nie zmieni.
Ten pierwszy się otworzy na pewno kwiat jutro-pojutrze, natomiast te pozostałe jeszcze we wcześniejszej fazie otwierania pąków na pewno zobaczysz.
Ten pierwszy się otworzy na pewno kwiat jutro-pojutrze, natomiast te pozostałe jeszcze we wcześniejszej fazie otwierania pąków na pewno zobaczysz.
Henryku, dziękuję za odpowiedź. Obawiam się, że jeśli teraz nie uda mi się zobaczyć otwartego pąka, to dłuuuuugo jeszcze się nie dowiem, co tez takiego hoduję Na roślinie nie widać żadnych innych pąków Drugi pąk jest na innej odmianie, wydaje mi się, że rozwinie się nieco później. Wkrótce wyjeżdżam, pierwszy pąk dzisiaj się nie otworzył - może faktycznie będzie to jutro lub pojutrze... Ale mam cichą nadzieję, że kiedy wrócę w niedzielę, nie będzie całkiem przekwitnięty....
Wróciłam do domu. Pąkna moim żółto-pomarańczowym epi ciągle jeszcze się nie rozwinął, czekał aż będę na miejscu No to teraz czekam
- hen_s
Doskonale.
Koniecznie pokaż jak zakwitnie.
Koniecznie pokaż jak zakwitnie.
Gwiazda dzisiejszego poranka Ponieważ "pomarańczowe" epi wciąż nie może się zdecydować się, kiedy zakwitnie, drugi, "ciemny" pąk w nocy rozbił się ukazując swoje oblicze. Co prawda długo wszystko wskazywało,że będzie to jakaś ciemnoczerwona odmiana (liczyłam na Draculę) ale wczoraj pąk wyraźnie pojaśniał, a dzisiaj okazało się że daleko mu nawet do jasnej czerwieni
Kwiat jest ogromny, większy od mojej dłoni.
https://imagizer.imageshack.us/v2/476x5 ... mx6xTS.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/696x5 ... ok5clt.jpg
Kwiat jest ogromny, większy od mojej dłoni.
https://imagizer.imageshack.us/v2/476x5 ... mx6xTS.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/696x5 ... ok5clt.jpg