Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Nie mogę otworzyć zdjęcia ale na tej miniaturce wygląda to jak korzonki przybyszowe.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobne wypustki na łodydze (korzenie przybyszowe) pojawiały się u mnie przy duuuużej wilgotności powietrza.
Pozdrawiam! Gienia.
- vehicula
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2012, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Niestety na wilgotność powietrza nie mam zbyt dużego wpływu , a ostatnio w okolicach Łodzi wilgotno. Ziemia jest przykryta czarną agrotkaniną. Niestety. Zimne majowe dni spowodowały późne wsadzenie pomidorow i mam na nich dopiero kwiaty. Nie wiem czy cokolwiek bedzie z tych roslin w tym roku.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
To jest post ze strony 57 ale nie było zdjęcia wierzchołków ,może boki liści widać niedobory ale końce to ZZBobejGS pisze:sajmon0609 Pokaż wierzchołki tych krzaków. Nie wiem, czy to nie będzie niedobór potasu, od nadmiaru azotu.
Hej ;)
Piszę w imieniu swojego taty, który amatorsko uprawia sobie kilkanaście krzaczków pomidorów na własny użytek w namiocie goliowym. Nietety w ostatnim czasie kilka sztuk ma jakieś kłopoty.
Problem nr 1 (dotyczy 4 krzaczków):
http://imgur.com/a/ZI9TP
Problem nr 2 (dotyczy 3 krzaków):
http://imgur.com/a/etyh2
Gdyby ktoś wiedział co może być przyczyną i jak można temu zaradzić to od razu dziękuję serdecznie za pomoc. ;)
Piszę w imieniu swojego taty, który amatorsko uprawia sobie kilkanaście krzaczków pomidorów na własny użytek w namiocie goliowym. Nietety w ostatnim czasie kilka sztuk ma jakieś kłopoty.
Problem nr 1 (dotyczy 4 krzaczków):
http://imgur.com/a/ZI9TP
Problem nr 2 (dotyczy 3 krzaków):
http://imgur.com/a/etyh2
Gdyby ktoś wiedział co może być przyczyną i jak można temu zaradzić to od razu dziękuję serdecznie za pomoc. ;)
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
A czym je nawoził?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
To nie rak bakteryjny, tego najlepiej widać na przekroju łodygi, nie jestem na swoim laptopie i nie mam tu zdjęć aby wstawić jak wygląda rak.". vehicula"]Witam, będę wdzięczny za diagnozę. Brak jakichkolwiek innych objawów. Z fachowych opisów nie wyglada to na bakteryjnego raka, ale prosze o sugestie pomidorowych ekspertów.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Dzięki tak zrobię. Na razie nie widać dalszych oznak SZW, mam nadzieję że tak zostanie. Jutro jeszcze opryskam HT bo mam aktyny komunikat o ZZ. A z nawozem na razie wyluzuję.ekopom pisze:kurakao, może zastosujesz OW i podwójna korzyść, dasz wapno i ochronę. A więdnięcie, to zasolenie . Nie dawać nawozów, aż odbudują się korzenie.
Pozdrawiam!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Tak na chybił trafił, to był nadmiar azotu, a jest niedobór magnezu i może też niedobór wapnia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Witajcie
Prosze, drodzy eksperci pomóżcie w identyfikacji choroby:
Pomidory to Violet Jasper i Black Cherry. Rosną w gruncie, bez osłony. Co 3-4 dni opryskiwane OW. Przy wysadzaniu opryskane profilaktycznie Miedzianem.
Obawiam się ZZ. W moim powieciejest aktywny komunikat PIORIN. Czy fungicyd Score można użyć przeciwko ZZ?
Prosze, drodzy eksperci pomóżcie w identyfikacji choroby:
Pomidory to Violet Jasper i Black Cherry. Rosną w gruncie, bez osłony. Co 3-4 dni opryskiwane OW. Przy wysadzaniu opryskane profilaktycznie Miedzianem.
Obawiam się ZZ. W moim powieciejest aktywny komunikat PIORIN. Czy fungicyd Score można użyć przeciwko ZZ?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
To jest kawałek zeschniętego liścia, nic więcej, a zz słusznie się obawiasz ale akurat to nie w tym przypadku.