Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
A po co pryskałeś kwasem borowym skoro nie kwitną? Przecież były zalecenia, że pryskamy tylko w pełni rozwinięte kwiaty 2 razy w tygodniu, bo nadmiar boru jest szkodliwy.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Na zdjęciach, nie widać, ale na innych krzakach kilkanaście kwiatów jest rozwiniętych stąd oprysk kwasem borowym, liscie sa pokryte kroplami rosy a nie bąblami od nadmiaru azotu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ale jokaer ma rację, jeśli za dużo azotu, to kwitnienie opóźnione i rozwój wegetatywny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Co myślicie o tych pomidorach ze zdjęcia z poprzedniej strony? Czym spowodowany słaby wzrost i zwijanie liści? Brak składników, nadmiar, grzyb?
Ale może napiszesz czym nawoziłeś, pryskałeś, jak podlewasz itd.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Macie pomysł, co za choróbsko się przypałętało.
A pod folią taki ananas dzisiaj się trafił.
A pod folią taki ananas dzisiaj się trafił.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Pod folią grzyby atakuja, trudno powiedzieć co bo zdjęcie nieostre, a w gruncie jakby takie przypalone czymś były, pryskałeś je czymś? i ogólnie zwłaszcza to drugie zdjęcie jakieś takie marne te liście.
Pryskane miedzianem przy wysadzeniu. To są nadmiarowe sadzonki, które trafiły do gleby na zasadzie a może coś z nich będzie. Gleba była przygotowana na zasadzie obornik do dołka i tyle. pH się zgadza ~5.5. Niektóre pomidory niezależnie od odmiany dostały taki objaw całkiem niedawno - osłabiony wzrost stożek i liście pozwijane w dziwny sposób. Nadmiar czy niedobór? A może jakaś choroba. Szukałem długo po internecie i nie przypomina to niczego co znalazłem.
Wychodzi, że nadmiar, właściwie to aż zasolenie, może za mało podlewasz, albo za dużo świeżego obornika dałeś.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
W gruncie pryskałem Timorexem. Pomimo, że oprysk eko, mogłem popalić. Też mi to przyszło do głowy.dyrydyry7 pisze:Pod folią grzyby atakuja, trudno powiedzieć co bo zdjęcie nieostre, a w gruncie jakby takie przypalone czymś były, pryskałeś je czymś? i ogólnie zwłaszcza to drugie zdjęcie jakieś takie marne te liście.
Pierwsze co, to przyszła mi do głowy, bakteryjna cętkowatość. I tak sie biję z myślami, bo to drugie to jak dżuma.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darku zrób analizę na cito.Od tego należałoby zacząć.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Oj tak, bakteryjna cętkowatość to jak dżuma albo i gorzej. Sprawdź czy na łodyżkach i ogonkach liściowych masz plamki. Chociaż u mnie cętkowatość atakowała tylko owoce. To było w ogródku u starszego syna, teraz tam już od dwóch lat pomidorów nie sadzę i nie posadzę jeszcze w następnym roku to bakteria sama padnie bez żywiciela. Udało mi się ograniczyć opryskiwaniem systematycznym grevitem. Gdzieś kiedyś Kozula pisała, że jeśli na ogonkach liściowych i na łodyżkach nie ma kropek to jest nic groźnego.
Pozdrawiam! Gienia.