Storczyki Storczykowej
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duśka, troche kultury, zwłaszcza gdy zwracasz się do starszych od siebie i posiadających zdecydowanie większą wiedzę i doświadczenie....Storczykowa pisze:jak jesteś taka mądra to sama sobie poszukaj belliny, ja uważam, że to bardzo ciężki do spotkania storczyk, ale i tak o nim marzę.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ja miałam na myśli taką maleńką sadzonkę jak ta, co dostałam w wakacje, ale ona w całości nie ma więcej niż 3 cm, była przy mnie wyciągana ze słoika, ale nie wiem, jaki to będzie Phal. o ile w ogóle będzie.
a co do belliny, ja zdecydowanie nie jestem cierpliwa i chcę mieć roślinę zdolną do kwitnienia albo kwitnącą. nawet rok czekania to dla mnie o wiele za długo, im szybciej tym lepiej.
ale o storczykach na pewno nie mają większego doświadczenia.Storczykowa napisał/-a :
jak jesteś taka mądra to sama sobie poszukaj belliny, ja uważam, że to bardzo ciężki do spotkania storczyk, ale i tak o nim marzę.
Duśka, troche kultury, zwłaszcza gdy zwracasz się do starszych od siebie i posiadających zdecydowanie większą wiedzę i doświadczenie....
a co do belliny, ja zdecydowanie nie jestem cierpliwa i chcę mieć roślinę zdolną do kwitnienia albo kwitnącą. nawet rok czekania to dla mnie o wiele za długo, im szybciej tym lepiej.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytając to co piszesz Duśka, mam wrażenie, że widzę staruszkę, której zostało ledwie parę miesięcy życia (najszybciej, już i natychmiast). Jesteś młodą osobą, całe życie przed tobą. Pomyśl ile storczyków możesz wyhodować właśnie od takich sadzonek. Myślę, że to dopiero jest frajda patrzeć na taką roślinkę, która żyje dzięki twoim staraniom. Nie sposób kupić dorosłą, kwitnącą roślinę tylko samemu doprowadzić ją do kwitnienia. To że roślinka będzie dorosła nie znaczy, że jej się nie zrobi krzywdy. Jeżeli chodzi o doświadczenie, nie mam zamiaru z tobą o jego długość się licytować, to bardzo nie eleganckie.
- Storczykowa
ale dorosła jest zwykle bardziej wytrzymała niż sadzonka. bo sadzonki są raczej delikatne. ta moja nic nie urosła, ciągle ma 3 cm, tylko korzonek wydłużyła odkąd ją mam i nic poza tym. powinna już być większa, ale stoi w miejscu i nie zanosi się, by miała urosnąć, może za wcześnie była wyciągnięta ze słoika. ale o bellinie bardzo marzę, ale nie mam zamiaru na nią czekać tak długo jak na niebieską Vandę (na Vandę czekałam 3,5 roku). skądś ją muszę wziąśc, ale nie wiem skąd, bo u mnie bardzo trudno nawet o najzwyklejszego Phalaenopsisa. na wystawie jest większy wybór, ale nie wiem,czy kiedykolwiek znajdę tam bellinę. ale musze ją mieć. najlepiej w tym roku.Lana pisze:Czytając to co piszesz Duśka, mam wrażenie, że widzę staruszkę, której zostało ledwie parę miesięcy życia (najszybciej, już i natychmiast). Jesteś młodą osobą, całe życie przed tobą. Pomyśl ile storczyków możesz wyhodować właśnie od takich sadzonek. Myślę, że to dopiero jest frajda patrzeć na taką roślinkę, która żyje dzięki twoim staraniom. Nie sposób kupić dorosłą, kwitnącą roślinę tylko samemu doprowadzić ją do kwitnienia. To że roślinka będzie dorosła nie znaczy, że jej się nie zrobi krzywdy. Jeżeli chodzi o doświadczenie, nie mam zamiaru z tobą o jego długość się licytować, to bardzo nie eleganckie.
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Bardzo zależało mi na zakupie p.bellina i p.equestris i zdecydowałam się na wylicytowanie ich na allegro. Był to mój pierwszy i ostatni zakup na allegro.
Sprzedawca pokazał na zdjęciach storczyki w taki sposób, że wyglądały jak typowe keiki. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że roślinki są wielkości ok. 2 cn. Gdybym wiedziała, że są to w zasadzie sadzonki, nigdy nie zdecydowałabym się na ich zakup. Niestety, sprzedawca okazał się nieuczciwy i wprowadził mnie w błąd, a ja z braku doświadczenia w zakupach roślin na allegro nie podejrzewałam podstępu. Niestety, nie udało mi się utrzymać przy życiu p.bellina. Z tego co wiem są to wrażliwe i wymagające storczyki i trzeba je traktować trochę inaczej niż zwykłe phalaenopsis, a zwłaszcza takie totalne maleństwo jak moje. Ja niestety nie byłam przygotowana i nie planowałam hodowli tak młodej roślinki. Może i fajnie jest patrzeć na to jak storczyk rośnie nam od maleńkości, ale ja po swoich doświadczeniach chyba się już nie zdecyduję na zakup aż tak młodej rośliny. Oczywiście nie mówię o keiki, które wyrośnie na naszym storczyku, bo z takimi jest mniej problemów.
Sprzedawca pokazał na zdjęciach storczyki w taki sposób, że wyglądały jak typowe keiki. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że roślinki są wielkości ok. 2 cn. Gdybym wiedziała, że są to w zasadzie sadzonki, nigdy nie zdecydowałabym się na ich zakup. Niestety, sprzedawca okazał się nieuczciwy i wprowadził mnie w błąd, a ja z braku doświadczenia w zakupach roślin na allegro nie podejrzewałam podstępu. Niestety, nie udało mi się utrzymać przy życiu p.bellina. Z tego co wiem są to wrażliwe i wymagające storczyki i trzeba je traktować trochę inaczej niż zwykłe phalaenopsis, a zwłaszcza takie totalne maleństwo jak moje. Ja niestety nie byłam przygotowana i nie planowałam hodowli tak młodej roślinki. Może i fajnie jest patrzeć na to jak storczyk rośnie nam od maleńkości, ale ja po swoich doświadczeniach chyba się już nie zdecyduję na zakup aż tak młodej rośliny. Oczywiście nie mówię o keiki, które wyrośnie na naszym storczyku, bo z takimi jest mniej problemów.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Mambo przykro mi bardzo, że tak się stało. Wiele z nas kupuje na allegro i zawsze warto zasięgnąć opini, co myślimy o danym sprzedawcy. Wiem, że to musztarda po obiedzie, ale zawsze możemy poprosić o dodatkowe zdjęcie rośliny z jakims odnośnikiem (linijka, długopis, pudełko zapałek itp). Jeżeli sprzedawca nie będzie chciał odpowiedzieć na nasze pytania, to nie warto korzystać z takiej aukcji. Myślę, że zakup sadzonek w rozmiarze, który pokazała Madzia, jest rozsądnym wyjściem, a i troszeczkę wiedzy o botanikach także by się przydało. One mają trochę inne wymagania niż hybrydy.
- Storczykowa
ja też marzę o bellina i equestris, ale chcę je kupić widząc na własne oczy. niestety to storczyki rzadkie. nigdy nie kupowałam nic na allegro, więc nie wiem, jak jest, chociaż często wchodzę zobaczyć co jest. z eqestrisa mogę zrezygnować, ale bellinę muszę mieć, bo mi się bardzo podoba, choć na żywo nigdy nie widziałam.
a moje storczyki mają się całkiem dobrze. Vanda już niestety przekwita, ale Vandowate nie kwitną tak długo jak Phalaenopsisy. Phalaenopsisów kwitnie 6, 13 ma pędy, 3 mają odgałęzienia, a reszta nie kwitnie.
obydwa pędy tego Phal:
mają już 16-17 cm i rosną bardzo szybko. na którejś z ostatnio wstawianych fotek widać je przypięte do patyczka, ale wtedy były kilka cm krótsze.
a moje storczyki mają się całkiem dobrze. Vanda już niestety przekwita, ale Vandowate nie kwitną tak długo jak Phalaenopsisy. Phalaenopsisów kwitnie 6, 13 ma pędy, 3 mają odgałęzienia, a reszta nie kwitnie.
obydwa pędy tego Phal:
mają już 16-17 cm i rosną bardzo szybko. na którejś z ostatnio wstawianych fotek widać je przypięte do patyczka, ale wtedy były kilka cm krótsze.