Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

Słomą również chcę wyściełać, tak jak w tym roku (w zeszłym leżały na ziemi i pleśniały).
A nawadnianie żeby duże i soczyste rosły, bo w tym sezonie nie były wcale podlewane żeby zgnilizna się nie rozpanoszyła jak w tamtym roku (prawie połowę owocu straciłam), a tak to doczekałam się dwóch średnich misek na koktajle + podjadane były z krzaczków (szkoda tylko że owoce nie były duże jak w zeszłym roku).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Anna29
Dobrze planujesz ale jak mozesz to pod poplon też daj cienko kurzeniec to bujniejszy wyrosnie .Uważaj na kurzeniec aby nie za grubo bo to bardzo silny nawóz.Przed przekopaniem polonu daj nawozy fosforowo potasowe.
Wazne są dobre zdrowe sadzonki i odpwiedne odmiany .... ostatnio u mnie nie sprawdza się Elsanta a lata wstecz była super , zimy z małą ilościa sniegu i zimne wiosny jej nie służą

Agrowłoknina ma plusy przy suchych latach jak ten bo trzyma wigoć i podścielanie słoma bo dobry sposób.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

U mnie kończy dojrzewać najwcześniejsza Kama i powoli Elkat , Dukat a Polka jest w połowie dojrzewania ale Pandora ma pierwsze owoce .
Podsumowując 1 rok owocowania Kama jest plenna ma słodkie śr. wielkości owoce i owocuje prawie 4 tygodnie , Elkat i dukat mają duże owoce słodkie co prawda plon niższy i gniły na początku mimo suszy czyli muszę się dowiedzieć co to za choroba aby w przyszłym roku nie było niespodzianki .
Polka ma smaczne owoce na początku duże ale teraz średnie i jak widać będzie długo owocować bo ma bardzo dużo maluteńkich owoców .
Pandora ma duże smaczne owoce od 2 dni i zapowiada się że jeszcze 3 tygodnie będę miał owoce .
Poszukuję zapylacza dla pandory jak na razie obok rosną 3 krzaki Vicady już nie kwitnące i owoce mi nie smakują ale obok rośnie Polka i 4 m dalej mam 4 rok Florence .
Czy z moich odmian się nadają na dobry zapylacz dla odmiany Pandora czy może zaproponujecie inną odmianę bo planuję za tydzień zamówić sadzonki jedną wcześniejszą od Kamy ze 2 późne i ewentualnie zapylacz
. :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

monika35 zebrałam prawdopodobnie ostatnie owoce i z ciekawości zajrzałam w jedną sadzonkę zwisającej, którą mama wsadziła razem z doniczką do truskawek na jesieni.
Moja kwitnie na mocny róż i faktycznie jest wisząca (w co wątpiłam), pędy są długie z kwiatami (bez śladu liści), nie ma zaczątków nowych sadzonek ale jeszcze żadnego owocu nie wydała, przesadzę ją na jesieni do dużej doniczki i przezimuję w piwnicy, zobaczymy jak się sprawdzi w przyszłym roku jeśli będę o nią dbać.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje w drugim roku, zapowiadają klęskę urodzaju. ;:108
Uprzedzając pytania, nie nawożę :!: , przed sadzeniem dałam obornika, a teraz tylko woda. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

szarotka66-aż miło się patrzy :) .Jakie to odmiany ?Ja mam wysyp odmiany Elkat (wcześniej nie wiedziałam co posadziłam,ale dopytałam u źródła)bardzo dużo na krzaku i duże owoce .Oraz Senga sengana jest ich mniej na krzaku i są mniejsze ale słodsze od elkat. Najpierw susza ,teraz ciągle pada ,mimo to udały się zdrowe truskaweczki. .
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Te pokazane tutaj to marmolada. Jest to owoc deserowy, ale u mnie takie schodzą najlepiej. Zresztą te są tak plenne i takie duże rosną, że pasują każdemu. ;:108 Mam pomieszane kilka odmian, ale marmolada zdecydowanie plennością przebija wszystkie inne. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Czy ktoś z Was po owocowaniu podcina całkowicie liście truskawkom? żeby nie rozprzestrzeniała się Plamistość? Mój sąsiad tak robi i zastanawiam się czy nie zrobić tak w tym roku?
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

msk83 ja tak robię
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Moje chyba tez coś bierze bo padają :( czy te krzaki które teraz są takie jakby zwiędnięte to trzeba wywalić czy tylko obciąć liście i zostawać??
Pozdrawiam Kamilla
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Nie pojadłam w tym roku truskawek. Dziś wyrzuciłam truskawki 2 i 3-letnie na ognisko i posiałam facelię - usychały całe krzaki i mam nadzieję, że jednoroczne które wyglądają na zdrowe i ładnie owocowały, wytrwają w dobrej kondycji.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

U mnie już po truskawkach. Likwiduję poletko, bo już było bardzo "wiekowe" - 5 lat.
Chciałabym posadzić w nowym miejscu jakąś smaczną słodką i średnio-wczesną odmianę.
Czy mogę prosić o sugestie???
:)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

msk83 pisze:Czy ktoś z Was po owocowaniu podcina całkowicie liście truskawkom? żeby nie rozprzestrzeniała się Plamistość? Mój sąsiad tak robi i zastanawiam się czy nie zrobić tak w tym roku?
Ja już wycięłam liście, truskawki mam I-szy rok, teraz było niewiele, jak zdobędę obornik to płytko przykopię. Na drugi rok powinny być truskawy jak jaja!!!
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”