Pomidory pod folią cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
P-20 długo dojrzewał u mnie, nie chodzi nawet o kolor na pomidorku ale jego srodek.
Im dłużej wisiał, tym był smaczniejszy.
Im dłużej wisiał, tym był smaczniejszy.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Te odmiany wybarwiają się na czarno pod wpływem promieni słonecznych. Jeśli będą całe nasłonecznione, to będą one czarne, natomiast, jak grono będzie zasłaniać inny krzak/liście, to pomidorki będą takie czerwonawe tylko z oznakami ,,czarności". To w takim skrócie. Postaram się zaraz jakieś fotki P20 zapodać.
Gdy są dojrzałe, to same spadają z krzaka przy jego poruszaniu ale są na tyle twarde, że się nie obijają(przynajmniej u mnie tak było). A tak to wystarczy dojrzałego szturchnąć, to sam do ręki wleci.
To pomidory z gron, które zarosła Cyklantera i słońce nie oświetlało należycie pomidorów:
A tu z krzaka z pełnego słońca(te kilka czerwonych do kontrastu):
A tak w przekroju(widać jaśniejszy punkt od szypułki, która zasłaniała słońce)
Gdy są dojrzałe, to same spadają z krzaka przy jego poruszaniu ale są na tyle twarde, że się nie obijają(przynajmniej u mnie tak było). A tak to wystarczy dojrzałego szturchnąć, to sam do ręki wleci.
To pomidory z gron, które zarosła Cyklantera i słońce nie oświetlało należycie pomidorów:
A tu z krzaka z pełnego słońca(te kilka czerwonych do kontrastu):
A tak w przekroju(widać jaśniejszy punkt od szypułki, która zasłaniała słońce)
Kasencja, no ja jakoś nie przeklinałam z zachwytu. Pomidorki malutkie i podzielić trzeba było na kilka części dla każdego, to i smak ledwo poczułam. Indigo jeszcze trochę za mało czerwony, następne powiszą dłużej to zobaczymy. Mam Indigo rose i P-20, więc porównam, ale na P-20 to jeszcze trochę trzeba poczekać. Najbardziej jestem ciekawa Black Crim i Ananas Noir, które są już lekko zapalone.
Violunia- Vołowyje Ukho od Ciebie rośnie ładnie w gruncie i ma już ładne owocki- dziękuję.
Violunia- Vołowyje Ukho od Ciebie rośnie ładnie w gruncie i ma już ładne owocki- dziękuję.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam P-20 i w tym sezonie zrezygnowałam bo poza ciekawym wyglądem niczym innym nie ujął nas
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ja podobnie z Indigo Blue
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Czyli samemu trzeba sprawdzić smak bo z tymi gustami róznie bywa,Grażyna, Błażej, dzięki za pokazanie dojrzałych pomidorów. Elu Ty to już zostałaś pochwalona za swoje pomidory więc nie dziwie się, ze Wolowe Ucho tak Ci rośnie chociaz ja też mam zawiązane owoce i w szklarni i w gruncie. Ciekawe jaki smak będzie i czy zostanie na dłużej.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Szanowni Państwo!
Apeluję do Was, abyście nie zmieniali nazewnictwa tyczącego odmian pomidorów!
Indygo..., nie istnieje!
Prawidłowa nazwa to Indigo..... i różne dodatki, blue, rose itp.
Jest to nazwa międzynarodowa!
I jako taka, funkcjonuje w świecie.
Z pewnością system forumowy podkreśla słowo "Indigo" jako błąd,
ale tylko dlatego, bo jest to słowo obce, nieistniejące w słowniku języka polskiego.
Na forum, w postach, wymieniane są różne nazwy roślin, ich odmian i grup np. botanicznych.
Zauważcie Państwo, że one też niejednokrotnie są podkreślane przez system jako błąd,
Także z tego powodu.
Nie sugerujcie się Państwo tym faktem, i nie "kombinujcie" coby tu zrobić, aby nie mieć podkreślonego słowa w poście.
Staramy się być wiarygodnym forum, dlatego, trzymajmy się nazewnictwa i zasad panujących w wirtualnym świecie.
Przy okazji- tworzenie takiego błędu, jest niezgodne z zasadami NETYKIETY!
Pozdrawiam.
Apeluję do Was, abyście nie zmieniali nazewnictwa tyczącego odmian pomidorów!
Indygo..., nie istnieje!
Prawidłowa nazwa to Indigo..... i różne dodatki, blue, rose itp.
Jest to nazwa międzynarodowa!
I jako taka, funkcjonuje w świecie.
Z pewnością system forumowy podkreśla słowo "Indigo" jako błąd,
ale tylko dlatego, bo jest to słowo obce, nieistniejące w słowniku języka polskiego.
Na forum, w postach, wymieniane są różne nazwy roślin, ich odmian i grup np. botanicznych.
Zauważcie Państwo, że one też niejednokrotnie są podkreślane przez system jako błąd,
Także z tego powodu.
Nie sugerujcie się Państwo tym faktem, i nie "kombinujcie" coby tu zrobić, aby nie mieć podkreślonego słowa w poście.
Staramy się być wiarygodnym forum, dlatego, trzymajmy się nazewnictwa i zasad panujących w wirtualnym świecie.
Przy okazji- tworzenie takiego błędu, jest niezgodne z zasadami NETYKIETY!
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Agata.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Fakt, smakiem nie powala, jednak wrażenie na gościach robi. Z tego powodu, robi za dziwoląga koło altany w pełnym słońcu.chudziak pisze:Ja miałam P-20 i w tym sezonie zrezygnowałam bo poza ciekawym wyglądem niczym innym nie ujął nas
Fota z 2014 roku.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darek,za dziwoląga może robić jeden sezon,w następnym już się "opatrzy"
P-20 też u mnie występuje głównie jako ciekawostka. Chyba nie ma takiego drugiego pomidora,który z wierzchu jest czarny,a w środku czerwony . Owoce dojrzałe ,ale niezbyt miękkie są niezłe w smaku.
P-20 też u mnie występuje głównie jako ciekawostka. Chyba nie ma takiego drugiego pomidora,który z wierzchu jest czarny,a w środku czerwony . Owoce dojrzałe ,ale niezbyt miękkie są niezłe w smaku.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- darbo
Dołożyłem mu w tym roku Indigo Blue Beauty.
Mi najlepiej smakował późną jesienią. Te ostatnie były nawet smaczne.
Mi najlepiej smakował późną jesienią. Te ostatnie były nawet smaczne.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
Łał, robi wrażenie, piękna uprawa. U mnie, żaden skubaniec nawet nie wspomina o dojrzewaniu. Chyba jak w tym kawale, zacznę poranek od spaceru do foliaka na golasa. Może się zawstydzą i zaczną czerwienieć.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Church
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2015, o 12:15
Warto spróbować Może i moje by ruszyły z miejsca