Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Dziękuję za odpowiedż,jakoś przegapiłam tę jodynę,kupię w aptece i też spróbuję.Ja do oprysków polecanych na forum dołożyłam oprysk astvitem i polyversum,na razie rośliny jakos to znoszą.W tym roku największy problem mam z kretami,nornicami i ślimakami buszują nawet w tunelu,nastawiłam gnojówkę z bzu czarnego,ponoć śmierdzi gorzej od tej z pokrzywy.
Co może być przyczyną żółknięcia liści u ogórków?
Mam posadzone w 2 rzędach obok siebie, jeden rząd po lewej stronie jest większy od samego początku a drugi nieco mniejszy ale zaczynają liście żółknąć. Podlewam je tak samo, były również ponad miesiąc temu nawożone nawozem w granulkach, czasami podlewam je gnojówką z pokrzyw i biohumusem.
Na zdjęciu widać jeszcze liście zielone, a teraz z dnia na dzień te po prawej stronie są coraz bardziej żółte.
Mam posadzone w 2 rzędach obok siebie, jeden rząd po lewej stronie jest większy od samego początku a drugi nieco mniejszy ale zaczynają liście żółknąć. Podlewam je tak samo, były również ponad miesiąc temu nawożone nawozem w granulkach, czasami podlewam je gnojówką z pokrzyw i biohumusem.
Na zdjęciu widać jeszcze liście zielone, a teraz z dnia na dzień te po prawej stronie są coraz bardziej żółte.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Niezbyt wyraźnie widać, ale to już może być początek mączniaka rzekomego. Tyle samo nie można podlewać, gdy są krzaki różnej wielkości, bardziej rozbudowane potrzebują więcej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ta gnojówka to z czego? Z liści czy kwiatostanów?anulab pisze:Dziękuję za odpowiedż,jakoś przegapiłam tę jodynę,kupię w aptece i też spróbuję.Ja do oprysków polecanych na forum dołożyłam oprysk astvitem i polyversum,na razie rośliny jakos to znoszą.W tym roku największy problem mam z kretami,nornicami i ślimakami buszują nawet w tunelu,nastawiłam gnojówkę z bzu czarnego,ponoć śmierdzi gorzej od tej z pokrzywy.
U mnie plaga nornic, dziś zobaczyłam, że przeorały mi całe poletko z fasolą.
Chętnie wykorzystam sprawdzony sposób.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gnojówka z całych gałązek z kwiatostanami.U mnie zawiodły sklepowe preparaty,tam gdzie mam agrotkaninę to same nory,rośliny podkopane,wczoraj poszedł tam karbid,sprawdzę czy to coś pomogło.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
anulab nim zaczniesz użerać się z gryzoniami a masz wiele dziur to dokarm je trutką w granulkach. Do każdego otworu ze 2 granulki. U mnie prawie pomogło bo miałam podobną sytuację a pod fasolą wręcz zorane. Potem jak już nie widziałam nowych podkopań i dziur pozalewałam wszystkie otwory na ile się dało ,,śmierdzącym błotkiem" . Przez nie pół dnia roboty Teraz jak widzę nowy otwór ze 2 granulki i czekam, Jak zniknie to znów 2 granulki. Jak zostaną to zalewam. Parę dużych otworów nie ruszam bo są w nich ropuszki.
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy gnojówka z bzu czarnego też fermentuje 2 tygodnie ,czy krócej? Najgorsze,że w norach po kretach i nornicach kryją się teraz ślimory.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Dobrym sposobem jest włożenie do dziur gałązek z owocami ligustra.
-
Dzięki za poradę,ale u mnie ligustr dopiero zaczyna kwitnąć,więc wypróbują ją później.
- Jolek
klon ja nie czekam 2 tyg,. Parę dni i zalewam Co to jest 10 l ,,gnojówki" gdy gryzonie szybciej pracują niż fermentacja
Kiedyś też wsadzałam gałązki z czarnego bzu ale to nic nie daje, korzenie w sąsiedztwie podsychają a z nimi roślina. Trzeba zalewać j jakąś papką z popiołu czy ziemi. Jeśli ryje kret to dużo na warzywniku nie zdziałamy bo tam gdzie sięga smrodek to zatyka tunel i kopie 1 m dalej .
Kiedyś też wsadzałam gałązki z czarnego bzu ale to nic nie daje, korzenie w sąsiedztwie podsychają a z nimi roślina. Trzeba zalewać j jakąś papką z popiołu czy ziemi. Jeśli ryje kret to dużo na warzywniku nie zdziałamy bo tam gdzie sięga smrodek to zatyka tunel i kopie 1 m dalej .
-
Kreta niestety do warzywnika skierowała głupota moja i małżonki.Chcieliśmy mieć trawnik bez kopczyków.Przegoniliśmy go skutecznie do warzywnika.Jakoś drań nie chciał iść na łąkę.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
No właśnie,te gałązki,gnojówki może i skuteczne ,tylko żeby nornice umiały odczytać nasze intencje i przeniosły się na działkę sąsiada W praktyce jest tak,ze nie kopią w tym miejscu ,gdzie jest lana gnojówka,tylko kilka metrów dalej.
Testowałam różne sposoby i wróciłam do granulek. Załatwiają sprawę definitywnie. Futrzaki za nimi przepadają . W ubiegłym roku zostawiłam puszkę z Normixem w karmniku( umocowanym na pieńku drzewa na ok 1 m wysokości)),paprocie ją zasłoniły i zapomniałam o niej. Jak ją znalazłam,była dokumentnie pogryziona a granulki wyjedzone Smacznego
Testowałam różne sposoby i wróciłam do granulek. Załatwiają sprawę definitywnie. Futrzaki za nimi przepadają . W ubiegłym roku zostawiłam puszkę z Normixem w karmniku( umocowanym na pieńku drzewa na ok 1 m wysokości)),paprocie ją zasłoniły i zapomniałam o niej. Jak ją znalazłam,była dokumentnie pogryziona a granulki wyjedzone Smacznego
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Jolek
A ja już wiem , że przy ogóreczkach , pomidorkach i fasoli ryje kret któremu darowałam parę dni temu życie Tam gdzie wczoraj powkładałam do otworów po 2 granulki dziś miałam je na wierzchu a otwory zasłonięte ziemią. Ponieważ robią mi przeglądy warzywnika dzikie ptaki i drób musiałam te granulki napęczniałe od deszczu szybko usunąć.