Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Witam.Pociągnę dalej dyskusję i jeszcze 2 fotki . Tutaj liści więcej a owoce też kiepskie. Dodam że są to odmiany kupione w markecie i może tu też tkwi przyczyna . Czy można poza przerwaniem gron jeszcze wykonać oprysk dolistny lub zasilić je w jakiś sposób ? pH ziemi w której rosną to 5 . Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bedani liści jest więcej niż na pierwszym krzewie ale zbyt mało do wykarmienia takiej masy owoców.Krzew nie był cięty i nie ma nowych przyrostów,a te pędy co zostały są już stare i to normalne ich zachowanie.Mnóstwo jagód i zero liści.
Z marketu,czy z innego sklepu to nie ma znaczenia.Moje są z marketu,ze szkółki,z targu i nie wiem jeszcze skąd.Najstarsze posadzone kilkanaście lat temu,najmłodsze 3 lata.Kwaśny torf zmieszany z żółtym piaskiem,bo taką mam ziemię, (piach budowlany kl I )nawożone mało i rzadko,obsypane korą .3-4 razy w sezonie robię 200 l wody zakwaszonej kwasem siarkowym do pH 3,0-3,5.Połowę beczki wylewam pod borówki,dolewam wody do pełna i tą wodą podlewam porzeczki i agresty,które też wolą lekko kwaśne podłoże.Nie ma nekroz,plam na pędach i liściach.Jedyna chemia to na mszyce i na te robaczki,co wyjadają końce pędów.Pryszczarek czy jak mu tam.Wpołowie lata troszkę siarczanu potasowego,po zakończeniu wegetacji siarka.
Wczesną wiosną powycinałem kilka cm nad ziemią najstarsze pędy.Najwyższe przyrosty mają ok 70 cm.
Z marketu,czy z innego sklepu to nie ma znaczenia.Moje są z marketu,ze szkółki,z targu i nie wiem jeszcze skąd.Najstarsze posadzone kilkanaście lat temu,najmłodsze 3 lata.Kwaśny torf zmieszany z żółtym piaskiem,bo taką mam ziemię, (piach budowlany kl I )nawożone mało i rzadko,obsypane korą .3-4 razy w sezonie robię 200 l wody zakwaszonej kwasem siarkowym do pH 3,0-3,5.Połowę beczki wylewam pod borówki,dolewam wody do pełna i tą wodą podlewam porzeczki i agresty,które też wolą lekko kwaśne podłoże.Nie ma nekroz,plam na pędach i liściach.Jedyna chemia to na mszyce i na te robaczki,co wyjadają końce pędów.Pryszczarek czy jak mu tam.Wpołowie lata troszkę siarczanu potasowego,po zakończeniu wegetacji siarka.
Wczesną wiosną powycinałem kilka cm nad ziemią najstarsze pędy.Najwyższe przyrosty mają ok 70 cm.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalo ,przepraszam ,ale nie było mnie 2 dni i nie mogłam napisać .Nawóz kupiłam do borówki ,ale skład mogę podać jutro ,pojadę na działkę .kaLo pisze:Możesz podać skład tego nawozu?Spotykam się z nawozami zakwaszającymi do borówek 1 kg/10zł (skład-siarczan amonowy),gdzie 5 kg siarczanu kosztuje do 20 zł.
Patryk ,ostatnie nawożenie było ok.20 maja tymże nawozem.
Pozdrawiam Teresa
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Więc tencia ja bym jeszcze ostatnią dawkę nawozu teraz wysiał, bądź podlał siarczanem amonu. Bo z tego co się orientuję borówkę można do końca czerwca nawozami azotowymi nawozić.
-
Podejrzewam że ten nawóz to właśnie siarczan amonu,jeśli był "zakwaszający".
Ściśle rzecz biorąc, optymalne pH to wg. różnych źródeł 4,5-5,5 lub 4,8-5,2. (Przy bardzo niskim borówce może doskwierać nadmiar manganu i aluminium.)pelikano11 pisze: (...)Wg mnie torf poniżej 4 pH już może być dla rośliny toksyczny.(...)
marius09 Czy torf był odkwaszony czy nieodkwaszony? Czy sypaleś jakieś nawozy?
-
Nie wiem gdzie takie źródło bije Wg moich źródeł optimum.to 3,8-4,8.Przy 5,5 owocowanie jest znacząco mniejsze a przy 6,8 borówka przestaje rosnąć,czyli starzeje się i umiera.
Przezornie podałem źródła Wystarczy kliknąć linki.
-
Super,że tak zrobiłeś .Podaj jeszcze gdzie,bo poleciałem po Twoich postach ze dwa miesiące wstecz i nie znalazłem.Może przeoczyłem
-
W polskich opracowaniach jest trochę inaczej.Moje borówki rosną tutaj,nie za granicą.Poza tym uważam,że nie ma strachu z zakwaszaniem.Stosuję dość drastyczne metody i nie udało mi się zejść poniżej 4,6,bezpośrednio po zakwaszaniu.Jest jeszcze jeden aspekt,metoda pomiaru.Są dwie.Polowa w 1molowym KCl i uniwersalna w H2O.Otrzymane wyniki różnią się w zależności od typu gleby i jej kwasowości,zależność nie jest liniowa.Przyjmuje się,że pomiar w KCl daje wyniki niższe o ok.1 jednostkę,bo zostają rozpuszczone substancje,które nie rozpuszczają się w wodzie.
Jaką metodę zastosowali autorzy opracowań podanych przez Ciebie?
Jaką metodę zastosowali autorzy opracowań podanych przez Ciebie?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Ja szukając kiedyś informacji na temat borówki (jeszcze przed sadzeniem krzaczków) natrafiłem tylko na informacje o pH takie jak podał Kalo.
Tu jest w linku podane pH przez praktyka, a praktykom to ja wierzę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4096445
KaLo Twoje pH 4,6 to jak mierzone? Większość z nas ma zwykłe Helliga, i o takim optymalnym pH ja mówiłem między 4 a 5 pH mierzonym podręcznym np Helliga
KaLo Twoje pH 4,6 to jak mierzone? Większość z nas ma zwykłe Helliga, i o takim optymalnym pH ja mówiłem między 4 a 5 pH mierzonym podręcznym np Helliga