Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

DTJ, jak widać, nie nalezy rezygnować zdanej róży po pierwszych niepowodzeniach, tylko trzeba poczekać kilka lat i poznać jej wymagania.
katja, u mnie żaden bodziszek, skoro się już przyjął, to później nie padł. Ale są takie odmiany, które w ogóle nie czynią postępów, a wśród nich właśnie Laura. Będę jej musiała poszukać innego miejsca.
Kogra, jeśli chodzi o Bonikę, to początkowo zastanawiałam się czy przyciąć jej te baty, ale w celach eksperymentalnych zostawiłam. Jest niesamowita, wszędzie chce się przecisnąc. Na innej rabacie mam dwie sztuki i te będę już trzymać w ryzach, bo wtedy są zwykłymi rabatowymi.
Alionuszka, mój bodziszek Patricia kładzie się na hortensjach i gdy kwitną razem wygląda to naprawdę pięknie. A Summer Skies kwitnie bardzo długo, dopiero w tym momencie zaczyna podsychać, ale to już mijają trzy tygodnie od pokazania się pierwszych kwiatków.
Tajka, faktem jest, że na piaszczystej ziemi róże wymagają dużo pracy. Zwłaszcza jeśli chodzi o zapewnienie im odpowiedniej wilgoci. U mnie nigdy nie będa wielkimi krzaczorami, ale wystarczy mi jeśli są zdrowe. Cieszę się nawet kilkoma kwiatkami.
Pedrowa, nie mam tych odmian bodziszków, które wymieniłaś. Ale patrzyłam w necie, są śliczniutkie :D
Nifredil, skoro już posadziłaś Bonikę na obrzeżu, to moim zdaniem powinnaś trzymać ją krótko, nie pozwalać, żeby wypuszczała baty. Gdy jest regularnie przycinana, tworzy fajne niezbyt wysokie, a obficie kwitnące krzaczki.
Elwi, o, to ciekawe, że nie przypadł ci do gustu zestaw Lions Rose i Aprikola. Faktycznie powinny do siebie pasować, gdy widzi się je oczyma wyobraźni. Ja mam Lionsy posadzone z Hanstadt Rose. Na razie nie kwitną, ale może też mi nie będą pasować. Tak czy owak przesadzać to już nie będę, bo mam cały szpalerek. A w ogóle to mam zamiar kupić Aprikolę na swoją słoneczną rabatę, bo ma ona zdaje się ADR, co jest dla mnie b. ważne.
Tara, coś w tym jest Aniu, bo nie pierwszy raz słyszę, że gdy jakaś roślina zostaje przeznaczona do wyrzucenia, nagle zaczyna kwitnąć. A może to kwestia czasu. Przychodzi w końcu na nią pora, żeby ładnie się zaprezentować. Dlatego już niczego pochopnie nie wywalam.
Justi, ja bym się chętnie wybrała, tylko wiesz, jak skomplikowaną mam podróż do Ciebie. Ale tak jak mówiłyśmy: gdybyś kiedyś była w W-wie, to mogłabym podjechać i byśmy mogły jechać do Ciebie, a potem ja bym sama wróciła. Teraz jest pora róż, pewnie masz ślicznie na rabatach.
ASK_anulla, Tea Clipper to właściwie przypomina w kolorystyce Concerto, tylko kwiaty ma dwa razy większe. Dasz wiarę, że miałam ją w planach do wywalenia. O, ja nieszczęsna :wink:
Aneczka1979, moja Larissa też ma teraz mnóstwo pączków, a kwiatek dopiero jeden rozkwitł. Z Pastellą chyba będzie wyglądać świetnie, a ponieważ Pastella kwitnie długo, to w końcu się ze sobą zgrają.
Daffodil, tyle miłych komplementów. Ty to wiesz, jak człowieka dowartościować. Baaaardzo mi przyjemnie ;:196 Co do Kardynała, to faktycznie rośnie u mnie w półcieniu i dzięki temu kwitnie długo. Słońca ma naprawdę mało. Posadziłam w jego sąsiedztwie Aspirynę i Kenty, bo one też dobrze znoszą półcień. I wszystkie są zdrowiutkie. W tym roku profilaktycznie opryskałam Topsinem wszystkie swoje róże i dotychczas nie wykazują oznak chorób. Prawda też jest taka, że u nas nie pada, a choroby zwykle pojawiają się po deszczach.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Wandziu..... zaglądam... ;:180 podziwiam... ;:180 za niepisanie przepraszam... ;:131
Ślicznie masz w ogrodzie. Pierwszy raz widzę u Ciebie Edenkę... wow... cudowny jej urok ;:215
Jej ja jestem bardzo niecierpliwa... nie umiałabym kilka lat czekać na kwiaty ;:131 wiesz co bym zrobiła ;:222
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Majeczko, witaj, a czemuż to mam przypisać twoje "niepisanie" u mnie? Zawsze lubiłam twoje wizyty i ostatnio mi ich naprawdę brakowało.
P.S. Ja też jestem niecierpliwa, ale nigdy nie mam czasu, żeby coś wykopać i wyrzucić. I to coś tak sobie po cichu rośnie, aż zaczyna kwitnąć.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Cardinal Richelieu - stale kwitnie i rozwija kolejne pączuszki. Do zeszłego roku myślałam, że to Tuscany Superb, ale Ewa-Gloriadei wyprowadziła mnie z błędu; po prostu zaszła zwykła pomyłka. Cieszę się z tego Kardynała, choć mój aparat nijak nie może oddać jego prawdziwej barwy, bo w rzeczywistości jest mniej różowa, a bardziej fioletowa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidi Klum też jest prawie w tej kolorystyce, choć jaśniejsza.
Obrazek

Flammentanz
Obrazek

Mariatheresa i złocień Maruna.
Obrazek

Dyptam, czyli krzew Mojżesza
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

wanda7 pisze:Majeczko, witaj, a czemuż to mam przypisać twoje "niepisanie" u mnie? Zawsze lubiłam twoje wizyty i ostatnio mi ich naprawdę brakowało.
P.S. Ja też jestem niecierpliwa, ale nigdy nie mam czasu, żeby coś wykopać i wyrzucić. I to coś tak sobie po cichu rośnie, aż zaczyna kwitnąć.

Niepisanie, to tak tylko z braku czasu.... ;:131 szybciej się czyta i ogląda piękne zdjęcia niż pisze ;:170
Wizyty były :;230 i są cały czas :;230 ;:196
A.... widzisz to tylko przez brak czasu pozwalał na niespodzianki po latach.... :;230 :;230
Hm.... ja jestem upierdliwa do bólu wszytko co nie rokuje wywalę. ;:306
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu ,śliczne te Twoje róże ,zresztą wszystko inne też .Ja dzisiaj dostałam róże do ukorzenienia,no po prostu jest śliczna ,od pąka do przekwitnięcia ciągle zmienia kolory .Zobaczymy co z tego wyjdzie .

Serdecznie pozdrawiam, Teresa :wit
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WANDZIU! róże cudne, a od Eden Rose oczu nie mogłam oderwać,
mam jedną Edenka, od wiosny urosła może na 10 cm i ani drgnie
liście ma zdrowe , błyszczące, tylko nie rośnie, obok niej Jasmina
pięknie kwitnie a ta ledwie z ziemi widać, ale to nic , zachwycam
się Twoją ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Piękny spektakl różany Obrazek
Ja na taki poczekam przynajmniej roczek, większość moich maluchów będzie miała teraz raptem kilka pączków.
Moja Astrid musi wynagrodzić mi w tym roku braki różane ;:198 ;:306 Mam nadzieję, że te moje maluchy przetrwają zimę i w 2016 będę miała choć namiastkę Twoich widoczków ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dwa razy w ręce miałam na kiermaszu w ręce dyptam i się nie zdecydowałam, z braku miejsca. A niesłusznie - gdzieś bym wcisnęła, a jest fajnym dodatkiem do róż i innych kwiatów. Kardynał piękny! Pewnie bezproblemowy i niefanaberyczny!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda,
A ja o Eden się nie wypowiem, bo mi się dostanie :wink:
Za to powiem, że zlocień maruna, to całkiem zapomniana przeze mnie roślina. Mimo swojego podobno wszędobylstwa, i tak powinnam go mieć, tylko brak mi ostatnio naslonecznionego lepiej miejsca.

Wanda, jak będę miała możliwość wpadnięcia po Ciebie, to dam znać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Majka, Tencia, KDanuta, Sweetdaysy, Takasobie, Justi - pozdrawiam was dziewczyny serdecznie. Wyczekuję deszczu i nadziwić się nie mogę, że u was tu i ówdzie pada. Ja to już nawet nie pamiętam ostatniego deszczu. Chyba padał jak zima się skończyła, a później to ze dwa razy tylko pokropiło i do tej pory nic a nic. Dzisiaj też niebo zachmurzone, ponuro, i tak od rana. Sucho nadal. ;:223
Pościnałam jak co dzień przekwitnięte kwiaty róż i inne suche badylki, w tym przekwitnięte bodziszki. Pokiwałam głową nad suchą ziemią, włączyłam linię kroplującą, która załatwiła problem tylko pobieżnie, i odwiedzam wątki, bo zaległości mam spore.
A was zapraszam na spacerek do siebie.

Jarzmianka od forumowicza :D
Obrazek

Eden Rose na pierwszym planie
Obrazek

Stephania Baronin po przesadzeniu z donicy do gruntu kwiaty ma dwa razy większe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heidi Klum w tym roku na nowo zdobyła moje serce ;:167
Obrazek

Obrazek

Flamingo - nigdy, odkąd ją mam, nie miała tak dużych i trwałych kwiatów, które w realu zwracają uwagę moich gości.
Obrazek

Mary Rose i Old Port
Obrazek

Szałwia "New Dimension Rose"
Obrazek

Cudna Pastella
Obrazek

Obrazek

Polska odmiana Profesor Kownas
Obrazek

Sharifa Asma
Obrazek

Ascot zaplątana w trawie
Obrazek

Wiosenna sadzoneczka Jacques Cartier, kupiona z gołym korzeniem. Kwiaty pachną cudnie. JUż widać, że jest to silna odmiana.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu, witaj kochana ;:196
Ależ Ci różyska kwitną.... no bajeczne obrazy po prostu ;:167 Porozrastały się krzaczki błyskawicznie .
U mnie też susza niesamowita, wczoraj dopiero przed 24 wyłączyłam podlewanie w ogrodzie, bo ziemia popiół, przesypuje się między palcami. Pogoda jest taka... trudna do określenia. Ni to zimno, ni to ciepło, jakoś tak zamglone niebo, słonko przebija się jak przez mgłę.
Pozdrawiam Cię serdecznie, uściski ;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, widzę, że i u Ciebie pełnia kwitnienia.
Po rozpoznaniu naszej NN mam dwa Kardynały :;230 Drugi, ten kupowany świadomie, rośnie na bardziej nasłonecznionym stanowisku i kwitnienie ma już za sobą. Pierwszy rośnie w cieniu i właśnie obsypał się kwiatami, a z uchwyceniem koloru również mam problem.
Stefa, tak jak Twoja, ma w tym roku zdecydowanie większe kwiaty, i nie tylko ona :D
Widzę, że masz obie Old Port i Heidi Klum. Czy one się czymś różnią :?:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Oj kusisz tymi różami - uwielbiam jak mają duże pełne kwiaty ;:180
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Jak chcę pooglądać piękne róże to do ... Wandzi :D Umiesz wybrać najpiękniejsze odmiany , kwiaty bajeczne ;:215 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”