Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Obrazek Obrazek
Witam.Pociągnę dalej dyskusję i jeszcze 2 fotki . Tutaj liści więcej a owoce też kiepskie. Dodam że są to odmiany kupione w markecie i może tu też tkwi przyczyna . Czy można poza przerwaniem gron jeszcze wykonać oprysk dolistny lub zasilić je w jakiś sposób ? pH ziemi w której rosną to 5 . Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Bedani liści jest więcej niż na pierwszym krzewie ale zbyt mało do wykarmienia takiej masy owoców.Krzew nie był cięty i nie ma nowych przyrostów,a te pędy co zostały są już stare i to normalne ich zachowanie.Mnóstwo jagód i zero liści.
Z marketu,czy z innego sklepu to nie ma znaczenia.Moje są z marketu,ze szkółki,z targu i nie wiem jeszcze skąd.Najstarsze posadzone kilkanaście lat temu,najmłodsze 3 lata.Kwaśny torf zmieszany z żółtym piaskiem,bo taką mam ziemię, (piach budowlany kl I ;:306 )nawożone mało i rzadko,obsypane korą .3-4 razy w sezonie robię 200 l wody zakwaszonej kwasem siarkowym do pH 3,0-3,5.Połowę beczki wylewam pod borówki,dolewam wody do pełna i tą wodą podlewam porzeczki i agresty,które też wolą lekko kwaśne podłoże.Nie ma nekroz,plam na pędach i liściach.Jedyna chemia to na mszyce i na te robaczki,co wyjadają końce pędów.Pryszczarek czy jak mu tam.Wpołowie lata troszkę siarczanu potasowego,po zakończeniu wegetacji siarka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wczesną wiosną powycinałem kilka cm nad ziemią najstarsze pędy.Najwyższe przyrosty mają ok 70 cm.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Możesz podać skład tego nawozu?Spotykam się z nawozami zakwaszającymi do borówek 1 kg/10zł (skład-siarczan amonowy),gdzie 5 kg siarczanu kosztuje do 20 zł.
Kalo ,przepraszam ,ale nie było mnie 2 dni i nie mogłam napisać .Nawóz kupiłam do borówki ,ale skład mogę podać jutro ,pojadę na działkę .
Patryk ,ostatnie nawożenie było ok.20 maja tymże nawozem.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Więc tencia ja bym jeszcze ostatnią dawkę nawozu teraz wysiał, bądź podlał siarczanem amonu. Bo z tego co się orientuję borówkę można do końca czerwca nawozami azotowymi nawozić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podejrzewam że ten nawóz to właśnie siarczan amonu,jeśli był "zakwaszający".
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

pelikano11 pisze: (...)Wg mnie torf poniżej 4 pH już może być dla rośliny toksyczny.(...)
Ściśle rzecz biorąc, optymalne pH to wg. różnych źródeł 4,5-5,5 lub 4,8-5,2. (Przy bardzo niskim borówce może doskwierać nadmiar manganu i aluminium.)

marius09 Czy torf był odkwaszony czy nieodkwaszony? Czy sypaleś jakieś nawozy?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem gdzie takie źródło bije :shock: Wg moich źródeł optimum.to 3,8-4,8.Przy 5,5 owocowanie jest znacząco mniejsze a przy 6,8 borówka przestaje rosnąć,czyli starzeje się i umiera.
fogrod
200p
200p

Post »

Przezornie podałem źródła :) Wystarczy kliknąć linki.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super,że tak zrobiłeś :D .Podaj jeszcze gdzie,bo poleciałem po Twoich postach ze dwa miesiące wstecz i nie znalazłem.Może przeoczyłem :(
fogrod
200p
200p

Post »

fogrod pisze:(...)to wg. różnych źródeł 4,5-5,5 lub 4,8-5,2. (...)
No tutaj.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W polskich opracowaniach jest trochę inaczej.Moje borówki rosną tutaj,nie za granicą.Poza tym uważam,że nie ma strachu z zakwaszaniem.Stosuję dość drastyczne metody i nie udało mi się zejść poniżej 4,6,bezpośrednio po zakwaszaniu.Jest jeszcze jeden aspekt,metoda pomiaru.Są dwie.Polowa w 1molowym KCl i uniwersalna w H2O.Otrzymane wyniki różnią się w zależności od typu gleby i jej kwasowości,zależność nie jest liniowa.Przyjmuje się,że pomiar w KCl daje wyniki niższe o ok.1 jednostkę,bo zostają rozpuszczone substancje,które nie rozpuszczają się w wodzie.
Jaką metodę zastosowali autorzy opracowań podanych przez Ciebie?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Ja szukając kiedyś informacji na temat borówki (jeszcze przed sadzeniem krzaczków) natrafiłem tylko na informacje o pH takie jak podał Kalo.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu jest w linku podane pH przez praktyka, a praktykom to ja wierzę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4096445
KaLo Twoje pH 4,6 to jak mierzone? Większość z nas ma zwykłe Helliga, i o takim optymalnym pH ja mówiłem między 4 a 5 pH mierzonym podręcznym np Helliga
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”