Pitaja, Smoczy owoc(Hylocereus)
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pitaja, pitaya, pitahaya czyli Hylocereus
Metodą wypłukiwania przez pończochę wydobyłem nasiona z dwóch owoców, rzeczywiście nasion jest bardzo dużo a wypłukiwanie długie i mozolne.
Dla tych co zaczynają przygode z pitają od nasionka to :
ziemia do kaktusów.
Mini szklarnia najlepiwj z przykrywką.
A sianie polega aby nasiona płożyć na ziemi a potem spryskać je najlepiej spryskiwaczem z wodą. Przykryć pokrywka i po kilków dniach wykiełkują.( w moim przypadku 100%)
A gdy pojawią się liście troszkę wietrzymy i zraszamy dalej i jak wam te liście bedą przez kilka miesięcy takie same to nie bać się tylko czekać na małe igiełki a potem podlewać raz np na tydzień.W tedy już nie przykrywamy. I zobaczycie jak szybko zaczną wam rosnąć.
I dotąd wam moge pomóc bo sam do tego etapu doszedłem za jakiś czas będę je przesadzał i obowiazkow w tedy podpórka musi być.
ziemia do kaktusów.
Mini szklarnia najlepiwj z przykrywką.
A sianie polega aby nasiona płożyć na ziemi a potem spryskać je najlepiej spryskiwaczem z wodą. Przykryć pokrywka i po kilków dniach wykiełkują.( w moim przypadku 100%)
A gdy pojawią się liście troszkę wietrzymy i zraszamy dalej i jak wam te liście bedą przez kilka miesięcy takie same to nie bać się tylko czekać na małe igiełki a potem podlewać raz np na tydzień.W tedy już nie przykrywamy. I zobaczycie jak szybko zaczną wam rosnąć.
I dotąd wam moge pomóc bo sam do tego etapu doszedłem za jakiś czas będę je przesadzał i obowiazkow w tedy podpórka musi być.
Pisz w języku polskim poprawnie nawet jeśli masz dysleksję.
Pozdrawiam was serdecznie.
Pozdrawiam was serdecznie.
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pochwalcie się swoimi pitayami!
Ja na razie poszukuję sadzonek, może ktoś ostatnio spotkał się z nimi w sklepie bądź hurtowni?
Ja na razie poszukuję sadzonek, może ktoś ostatnio spotkał się z nimi w sklepie bądź hurtowni?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pitaya to nazwa owocu. Roślinka zwie się Hylocereus. Jeśli chcesz zdobyć tę roślinę to są na to dwa sposoby:
1. Kupić owoc i wysiać zawarte w nim nasiona.
2. Kupić szczepionego kaktusa, gdzie podkładką jest właśnie Hylocereus i poczekać aż podkładka wypuści odrost. Następnie taki odrost oderwać i ukorzenić.
Samych roślin, nie będących podkładkami raczej nie kupisz.
1. Kupić owoc i wysiać zawarte w nim nasiona.
2. Kupić szczepionego kaktusa, gdzie podkładką jest właśnie Hylocereus i poczekać aż podkładka wypuści odrost. Następnie taki odrost oderwać i ukorzenić.
Samych roślin, nie będących podkładkami raczej nie kupisz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, Blabla.
Kilka dni temu przyszła do mnie sadzonka, właśnie od Pani której ogromna roślina wyrosła z podkładki.
Co ciekawe na wystrzelenie podkładki czekała 2-2,5 roku.
Zapewne przez to, że podkładka musiała przestawić się z dostarczyciela składników i wody na samodzielną roślinę.
Zobaczymy jak będzie rosła.
Kilka dni temu przyszła do mnie sadzonka, właśnie od Pani której ogromna roślina wyrosła z podkładki.
Co ciekawe na wystrzelenie podkładki czekała 2-2,5 roku.
Zapewne przez to, że podkładka musiała przestawić się z dostarczyciela składników i wody na samodzielną roślinę.
Zobaczymy jak będzie rosła.
Tomek oświecisz mnie dlaczego urwać odrost i ukorzeniać od nowa ?blabla pisze:Kupić szczepionego kaktusa, gdzie podkładką jest właśnie Hylocereus i poczekać aż podkładka wypuści odrost. Następnie taki odrost oderwać i ukorzenić.
BOŻENA
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Podkładka jest bez stożka wzrostu. Jej odrost dopiero będzie takowy posiadał i będzie mógł poprawnie rosnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Czy ta zasada odnosi się do wszystkich roślin, czy tylko do tej konkretnej.blabla pisze:Podkładka jest bez stożka wzrostu.
BOŻENA
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Odciąć nie odrywać. Przy odrywaniu możesz uszkodzić wiązki przewodzące.
Do wszystkich się to tyczy szczepi się na stożku wzrostu lub usuwa się stożek wzrostu podkładki. Zależy nam na wzroście zraza nie podkładki. Hylocereus rzadko puszcza odrosty. Więc możesz poczekać troche zanim się jakiegoś doczekasz A nawet jak jakiegoś puści musisz poczekać żeby miał odpowiednią wielkość zanim go zetniesz to ukorzenienia.
Do wszystkich się to tyczy szczepi się na stożku wzrostu lub usuwa się stożek wzrostu podkładki. Zależy nam na wzroście zraza nie podkładki. Hylocereus rzadko puszcza odrosty. Więc możesz poczekać troche zanim się jakiegoś doczekasz A nawet jak jakiegoś puści musisz poczekać żeby miał odpowiednią wielkość zanim go zetniesz to ukorzenienia.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Czyli tak, szczepka np. epiphyllum jak wypuści odrost boczny to mam go odciąć i ukorzenić , tak ?peter86 pisze: Do wszystkich się to tyczy
BOŻENA
- peter86
- 500p
Jeśli chcesz rozmnożyć to tak.
Pozdrawiam Grzesiek
Chyba się nie rozumiemy!
Nie chcę rozmnażać.
U Hylocereusa ( od podkładki ) trzeba odcinać odrost, po co, skoro nie chcę rozmnażać ?
Nie chcę rozmnażać.
U Hylocereusa ( od podkładki ) trzeba odcinać odrost, po co, skoro nie chcę rozmnażać ?
BOŻENA
- peter86
- 500p
Jak nie chcesz to nie musisz odcinać. Chyba że zależy ci na wzroście zraza to wskazane skasować pijawke. W innym przypadku robisz jak chcesz.
Pozdrawiam Grzesiek