Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kompost

Post »

Wapno zostało mi z bielenia drzewek i tak sobie wykombinowałam, że obsypię jutro kompost po krawędziach i niech sobie siedzą tam. A jak zachce im się wolności no to co ja poradzę.
Czy to nie wytępi innych owadów w kompoście? Tudzież ogródkowych kotów?

Kamo! Linki Allegro u nas nie "chodzą", proszę więc ich nie wstawiać. Jest to zresztą zabronione regulaminem forum, czy zapoznałaś się z regulaminem tego forum chociaż raz? pomid.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kotów wapno nie rusza. Generalnie żadne ogrodowe żyjątka nie mają ciągot do wapna, więc to w miarę bezpieczny sposób na ślimaki.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam zagwozdkę. Kto mi powie, czy mogę wrzucać na kompost resztki mąki pszennej, żytniej z zakwasem? Eeee... to takie resztki które mi zostają po wyrobieniu chleba bądź czyszczeniu miski od ciasta . Jakoś nie umiem się przemóc, żeby to wyrzucać do śmieci, czasem wrzucam do wiaderka z zakwasem... Mogiem czy nie? ;:131
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Elfia pisałam w innym temacie o wapnie. To kompletnie nie działa na ślimaki. Włożony w pryzmę wapna ślimak trochę się w nim pokręcił i za chwilę poszedł dalej. Może padłby za jakiś czas ale tego nie sprawdzałam. Myślę, że można liczebność bezdomkowych mocno uszczuplić zwyczajnie zbierając je regularnie. U mnie jest ich znacznie mniej.

Ja nie wrzucam chlebowych odpadków. Wszelakie takie rzeczy suszę i wywożę koniom.

Drogi moderatorze postaram się pamiętać o dozwolonych linkach na forum. Regulamin czytałam dawno temu bo i konto mam kilka lat :D Poproszę zatem o łaskawe spojrzenie na mój występek :oops:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

A jakiego wapna używasz? Na ślimaki działa wapno palone.
Osobiście posypuję ślimaki siarczanem żelaza. Działa skutecznie.
ogrodowo
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

/Wapno-do-bielenia-2kg- używam takiego wapna. Jeśli Twoje jest działające to proszę o jakieś dane :)

Siarczan kupiłam. Jaką dawkę stosujesz? Czy może posypowo na oko :wink:

Swoją drogą nie ma w tym roku z czego robić kompostu. Ziela jak na lekarstwo, trawy kosić nie ma po co bo susza.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kama, siarczanem posypuję ślimaki, albo miejsca, gdzie się chowają (np. pod deskami, pniakami, przy cegłach). Stosuję na oko, byleby w rękawicach gumowych, bo siarczan żelaza barwi na rudo skórę dłoni. Działa na tyle, że w tym roku ślimaki mam pod kontrolą i nawet za bardzo nie musimy ich zbierać, chociaż po deszczach warto wyzbierać nadwyżki.

U mnie w tym roku urodzaj na wkład do kompostowania. Mam pod ręką stertę zrębków (druga, większa sterta kompostuje się osobno, co chwilę podbieram wiaderko czy dwa zrębków do ściółkowania warzyw) i co jakiś czas przekładam warstwę zieleniny i trawy z warstwą zrębków. Zapełniam tak już druga stertę, chociaż może niezbyt dużą i obawiam się, że jesienny urobek wyląduje w zupełnie innym miejscu, bo obecna miejscówka będzie wypełniona po brzegi (w sumie jakieś 2 m długości, 0,5-0,7 szerokości, ale ta ostatnia część będzie szersza, bo jest na to miejsce). Do tego mam sporą, lecz malejącą sukcesywnie stertę zrębków z trawą i szykuję miejsce na kolejną taką stertę. Organizuję też obornik, żeby trochę dodać do kompostu. Mam też na oku odpady borowinowe (torf) - wiadro czy dwa wzbogacą zawartość kompostu.
Wydaje mi się, że jak się uczciwie zbiera odpady roślinne w kuchni, to wychodzi tego całkiem spora ilość. Te wszystkie natki, niezjedzone sałaty, obierki czy fusy lądują na kompoście.
ogrodowo
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Odpady kuchenne to prawdziwa ilość w kompoście. Nie siada to do zera jak trawa po skoszeniu. Tak porównuję bo sąsiad ma samą trawę i pomimo pełnych kompostowników po skoszeniu, po kilku dniach jest wszystko na dnie. U mnie pryzma aż tak nie znika.
Pozdrawiam Jola
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Zrębki pryzmowałem osobno i dopiero po dwóch latach dokładałem do kompostu. Przesiewam i ciągle jest jeszcze sporo do przerzucenia na przysżły ( w tym przypadku trzeci ) rok
Pryzme polewałem rozpuszczon7m siarczanem amonu
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja siostra ma poczucie humoru...mieszając gnojówkę z pokrzywy nieco się odurzyła i oto efekt:
Obrazek
;:306
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05

Jak długo robi się kompost

Post »

:wit od wiosny mam kompostownik plastikowy 2 pojemnikowy.Jedna połowa prawie zapełniona.Jak długo trzeba czekać aż zrobi sie ziemia kompostowa.Rok,dwa,wiecej?
pozdrawiam
waga65
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ja mam trzy komory. W pierwszej wrzucam na bieżąco, druga to zeszłoroczna zawartość nieco przewracana (tak raz na kwartał) i polewana gnojówką. do tej komory wrzucam wykopane dżdżownice. Trzecia komora to zawartość z komory drugiej sprzed lat dwóch i przesiana wiosną. To jest moja właściwa ziemia kompostowa, której uzywam do nasadzeń.
Myślę jednak że kompost można równiez wykorzystywać po pół roku jak składniki ulegną rozłozeniu
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Nie sądzę, żeby niedoświadczony ogrodnik zrobił gotowy kompost w pół roku...

W dobrych warunkach i przy odpowiednim doświadczeniu ten proces trwa około 9 miesięcy. W normalnych powinno się po roku sprawdzić czy wszystko zostało odpowiednio rozłożone i w zależności od tego działać dalej.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”