Co do Ogrodu Botanicznego - zgoda,no i Wrocław . Mnie chodziło o warunki w naszych ogrodach ,gdzie bardzo trudno zapewnić optymalne warunki wzrostu. A widziałeś gunnery w Białostockiem i która daje sobie lepiej tam radę ? Na pewno mieszkasz gdzieś na Zachodzie jeśli mówisz o takich rozmiarach gunner. Ja mieszkam w Centrum a i tu widać jak później gunnery rozpoczynaja wegetację i jak wcześniej rusza g. tinctoria moich znajomych.tomgroch pisze:
Noo G. manicata jest co najmniej dwa razy większa od tinctoria. Ma inny kształt liści, bo okrągłę w zarysie, a tinctoria układa blaszkę w klin. Liści G. manicata osiągają bez trudu przeszło 2 metry średnicy, a tinctoria z trudem osiąga 1 m. Ogonek liściowy G. tinctoira jest spłaszczony, a manicata okrągły i po tym najłatwiej je rozpoznać już u małej sadzonki.
Gunnera manicata we Wrocławiu dorasta do 3-3,5 m(widziałem i 4 metrowe) na wysokość, średnicy 6-7 m ! Tinctoria takich rozmiarów nigdy nie uzyska.
pozdrawiam
Tomek
Jeśli ktoś dba o g. tictorie to osiągnie spokojnie 2 m ,bo takie widziałem a i tak podają źródła w opisach. To co piszesz 1m to chyba cyfrówka ?
A możesz się odnieść do tego jaka to jest odmiana gunnery kolegi co jest autorem wątku ? Bo właśnie zauważyłem ,że masz chyba obie (zdjęcia na forum w wątku o gunnerze) w ogrodzie więc rosną w podobnych warunkach .