Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Post »

To że późno kwitną to nie znaczy że nie nadrobią ;) Ja dzisiaj zerwałem 10 żeńskich , w tym 3 zawiązane , a już wcześniej zerwałem 2 zawiązane . Na 6metrze mam drugą na głównym pędzie ale to za daleko? Rekordzistki zawiązuje się jedynie na głównym ? Foto z dzisiejszego obrywania
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A o jakie kwiaty Tobie chodzi? Ogólnie czy tylko żeńskie? Bo kwitnąc to u mnoe kwitną wszystkie krzaki ale na żeńskie czekam. ;:131

Co do zawiązywania dyń, to zawiązuje tylko na pędzie głównym. Co do odległości, to zostawiam za 3-4m na pędzie głównym. Co do maksymalnej odległości, to nie wiem. W tym roku jedną będe miał na pewno za 5metrem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

O żeńskie tylko i wyłącznie ;) Mówiłeś że dobrze mieć 2 dynie na jednej roślince i porównywać przyrost . I ta druga mnie martwiła bo jest w okolicach 6 metra ale skoro to nie problem to się nie martwię :D W jakim momencie zrywa się tą słabszą i zostawia jedną ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli ta pierwsza to jest ta, którą pokazujesz na zdjęciu, to nie masz się co martwić drugą. ;:333
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

No ta ta , innej nie mam . Na pole poleciały 3 sztuki ale z dużym opóźnieniem i mają dopiero po kilka liści ;/
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak rośnie, to nie musisz już się przejmować zapyleniem kolejnym, a tym by się pęd nie ukorzenił w pobliżu dyni.
Glogu22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 10:45

Post »

Jedna z moich dyń zaczęła chorować. Na liściach pojawiają się białe przebarwienia, potem cały liść robi się jasny. Druga, rosnąca obok ma się dobrze (jeszcze). Czy ktoś wie co to za choroba?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Glogu22 dokładnie to samo przechodziły moje dynie - z 3 sztuki to miały. Jeszcze mi zostało na 2 nowych. Postanowiłem na nie częściej HT prysnąć (2 dni pod rząd i jutro 3). W mojej opinii jest to mączniak, ale niech to ktoś siedzący w temacie potwierdzi :)
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Też miałem te same objawy choroby przez co moja dyńka straciła pierwsze 4 liście , zapodałem oprysk na mączniaka w sumie z dzisiejszym dniem 4x i jest teraz ok.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Dozer pisze:W mojej opinii jest to mączniak, ale niech to ktoś siedzący w temacie potwierdzi :)
Potwierdzam
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Przez pędy boczne robi mi się ciasno przy dyni . Odcinać je już teraz ? czy je zostawić ? . I kiedy podkładać coś pod dynie ,i co podłożyć ,w jakim celu się podkłada ?
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie pedy boczne będą "pracować"na wielkość dyni,bezsensem jest je wycinać.
Podkładanie pod dynię zabezpiecza ją przed wilgocią,robactwem itp.
Podkładać można deski ,płyty wszelkiego rodzaju,duża częsć hodowców podkłada styropian(zapobiega częsciowemu odkształcaniu się dyni).
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Wg mnie nie jest to do końca prawdą , tutaj https://youtu.be/z-ZxzDp6xaU?t=1m25s[url][/url] wygląda jakby został odcięty pęd główny zaraz za zawiązaną dynią , a urosła ładna ;) Czasami przycięcie może dobrze wpłynąć na dalszy rozwój . Nie mam żadnego doświadczenia z dyniami , to co piszę to tylko sugestie .

Chodzi mi o odcięcie tych pędów , chodzi mi o zrobienie miejsca dyni i trochę poluzowanie pędu głównego , żeby nic nie pękło .
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”