Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4
A o jakie kwiaty Tobie chodzi? Ogólnie czy tylko żeńskie? Bo kwitnąc to u mnoe kwitną wszystkie krzaki ale na żeńskie czekam.
Co do zawiązywania dyń, to zawiązuje tylko na pędzie głównym. Co do odległości, to zostawiam za 3-4m na pędzie głównym. Co do maksymalnej odległości, to nie wiem. W tym roku jedną będe miał na pewno za 5metrem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
Co do zawiązywania dyń, to zawiązuje tylko na pędzie głównym. Co do odległości, to zostawiam za 3-4m na pędzie głównym. Co do maksymalnej odległości, to nie wiem. W tym roku jedną będe miał na pewno za 5metrem. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
O żeńskie tylko i wyłącznie ;) Mówiłeś że dobrze mieć 2 dynie na jednej roślince i porównywać przyrost . I ta druga mnie martwiła bo jest w okolicach 6 metra ale skoro to nie problem to się nie martwię W jakim momencie zrywa się tą słabszą i zostawia jedną ?
- BobejGS
- Kontakt:
Jeśli ta pierwsza to jest ta, którą pokazujesz na zdjęciu, to nie masz się co martwić drugą.
No ta ta , innej nie mam . Na pole poleciały 3 sztuki ale z dużym opóźnieniem i mają dopiero po kilka liści ;/
- BobejGS
- Kontakt:
Jak rośnie, to nie musisz już się przejmować zapyleniem kolejnym, a tym by się pęd nie ukorzenił w pobliżu dyni.
Jedna z moich dyń zaczęła chorować. Na liściach pojawiają się białe przebarwienia, potem cały liść robi się jasny. Druga, rosnąca obok ma się dobrze (jeszcze). Czy ktoś wie co to za choroba?
Glogu22 dokładnie to samo przechodziły moje dynie - z 3 sztuki to miały. Jeszcze mi zostało na 2 nowych. Postanowiłem na nie częściej HT prysnąć (2 dni pod rząd i jutro 3). W mojej opinii jest to mączniak, ale niech to ktoś siedzący w temacie potwierdzi
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też miałem te same objawy choroby przez co moja dyńka straciła pierwsze 4 liście , zapodałem oprysk na mączniaka w sumie z dzisiejszym dniem 4x i jest teraz ok.
PotwierdzamDozer pisze:W mojej opinii jest to mączniak, ale niech to ktoś siedzący w temacie potwierdzi
Przez pędy boczne robi mi się ciasno przy dyni . Odcinać je już teraz ? czy je zostawić ? . I kiedy podkładać coś pod dynie ,i co podłożyć ,w jakim celu się podkłada ?
Wszystkie pedy boczne będą "pracować"na wielkość dyni,bezsensem jest je wycinać.
Podkładanie pod dynię zabezpiecza ją przed wilgocią,robactwem itp.
Podkładać można deski ,płyty wszelkiego rodzaju,duża częsć hodowców podkłada styropian(zapobiega częsciowemu odkształcaniu się dyni).
Podkładanie pod dynię zabezpiecza ją przed wilgocią,robactwem itp.
Podkładać można deski ,płyty wszelkiego rodzaju,duża częsć hodowców podkłada styropian(zapobiega częsciowemu odkształcaniu się dyni).
Wg mnie nie jest to do końca prawdą , tutaj https://youtu.be/z-ZxzDp6xaU?t=1m25s[url][/url] wygląda jakby został odcięty pęd główny zaraz za zawiązaną dynią , a urosła ładna ;) Czasami przycięcie może dobrze wpłynąć na dalszy rozwój . Nie mam żadnego doświadczenia z dyniami , to co piszę to tylko sugestie .
Chodzi mi o odcięcie tych pędów , chodzi mi o zrobienie miejsca dyni i trochę poluzowanie pędu głównego , żeby nic nie pękło .
Chodzi mi o odcięcie tych pędów , chodzi mi o zrobienie miejsca dyni i trochę poluzowanie pędu głównego , żeby nic nie pękło .