Bambus wiechowaty(Pogonatherum paniceum) wymagania,pielęgnacja
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bambus
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Na razie pogoda nie sprzyja. Nie jest zbyt ciepło więc bambusy nie szaleją ale tylko rosną
Pozdrowienia z Wrocławia
Bambus wyrósł na 7,5 m wysokości Średnica najgrubszego pędu 4,1 cm
Pozdrowienia z Wrocławia
-
- 50p
- Od: 7 paź 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje bambusy, jeszcze nie zimowały w gruncie, zobaczymy jak sobie poradzą:
Phyllostachys bisetti:
Phyllostachys aureosulcata aureocaulis
Phyllostachys bisetti:
Phyllostachys aureosulcata aureocaulis
Miejsce przy domu więc zaciszne. Tylko że tam zbyt mało miejsca . Minimum to jakieś 2 m kwadratowe trzeba by przeznaczyć. To nie aksamitki to są duże trawy.
Pozdrowienia z Wrocławia
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To i ja zostawię ślad, a jutro jak znajdę chwilę to wstawię kilka fotek.
Mój Phyllostachys atrovaginata w tym roku wyrósł na 3,5 m, w zeszłym było trochę ponad 2m. Zimą nie okrywałem, bo nie było takiej potrzeby.
W weekend skończyłem sadzić 2 bambusa pH. aureosulcata Aureocaulis.
Mój Phyllostachys atrovaginata w tym roku wyrósł na 3,5 m, w zeszłym było trochę ponad 2m. Zimą nie okrywałem, bo nie było takiej potrzeby.
W weekend skończyłem sadzić 2 bambusa pH. aureosulcata Aureocaulis.
U mnie vivax poszalał. Pędy ponad 8 metrów wysokości przy średnicy 5 cm.
Pozdrowienia z Wrocławia
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Farel
Artur, to już prawdziwy gigant. Jak tylko będę we Wrocławiu, muszę podjechać i zobaczyć, nawet zza ogrodzenia będzie co oglądać.
Jakoś ciągle brakuje czasu, żeby zrobić foty i jeszcze je obrobić i wstawić. Znalazłem za to zdjęcia z ogrodu Jardin Majorelle w Marakeszu. Oglądając je przy dzisiejszym upale można poczuć tamten klimat.
Jakoś ciągle brakuje czasu, żeby zrobić foty i jeszcze je obrobić i wstawić. Znalazłem za to zdjęcia z ogrodu Jardin Majorelle w Marakeszu. Oglądając je przy dzisiejszym upale można poczuć tamten klimat.
- Farel
Zdjęć roślin nie zdążyłem dziś zrobić, ale wrzucam zdjęcia z przygotowania stanowiska dla Phyllostachys aureosulcata Aureocaulis.
Ktoś kiedyś podniósł teren nawożąc ok 50 cm gliny, więc tara zanim cokolwiek posadzę muszę muszę przekopać się przez tą warstwę. Przy małych roślinach robię dziurę na 2 taczki ziemi, dla bambusa ma ona rozmiar około 1,5 x 3,5 m i głębokość 60-70 cm.
Najpierw wstawiłem geomembranę o gr. 1mm, odcinki łączone skręconymi płaskownikami metalowymi.
Przy zasypywaniu poszło blisko 50 taczek różnego towaru: ziemi, na wpół przekompostowanych liści, trawy i chwastów z koszenia oraz kory.
Ktoś kiedyś podniósł teren nawożąc ok 50 cm gliny, więc tara zanim cokolwiek posadzę muszę muszę przekopać się przez tą warstwę. Przy małych roślinach robię dziurę na 2 taczki ziemi, dla bambusa ma ona rozmiar około 1,5 x 3,5 m i głębokość 60-70 cm.
Najpierw wstawiłem geomembranę o gr. 1mm, odcinki łączone skręconymi płaskownikami metalowymi.
Przy zasypywaniu poszło blisko 50 taczek różnego towaru: ziemi, na wpół przekompostowanych liści, trawy i chwastów z koszenia oraz kory.
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Sebastian,dzięki za ostatnie zdjęcia. Na pewno wiele osób je wykorzysta jako instruktaż.Super:)
- Farel
Tylko niech się nie przestraszą, nie wszystkie bambusy wymagają bariery korzeniowej i nie każdy musi kopać taki dół, aby usunąć kilka metrów sześc. gliny
Najprościej to wykopać rowek około 10-15 cm wokół kępy . Będzie widać podziemne pędy które przemieszczają się . Wystarczy wtedy odciąć sekatorem i bambus pod kontrolą .
Pozdrowienia z Wrocławia