skubię sobie zieleninkę w truskawkach, obok rosną borówki a między nimi żurawina no i widzę coś spogląda na mnie spod kawałka kory no to ja sobie gadam do tego czegoś myśląc, że to żabka co sobie upodobała to miejsce skubie i gadam, gadam i skubie już prawie na piwko się umówiłyśmy i postanowiłam podnieść tę korę
ło matko ale wielki goły ślimak mi się ukazał
Powracam z tematem węża na działce...
Sobie podwiązywałem wieczorem winorośle i jak gdyby nigdy nic, obok po agrotkaninie sobie wężyk zasuwa. Zanim włączyłem aparat w telefonie to schował się pod agrotkaniną właśnie.
Szanowni Państwo Pan Gniewosz Plamisty od dzisiaj oficjalnie już na moim terenie ;)
Osobnik koloru rdzawo brązowego. Względnie dorosły, bo już miał koło 50cm długości.
Nie kwestionuję znajomości gatunku
... a jednak radzę uważać, wielu już się pomyliło, gniewosze są bardzo rzadkie, z pewnością zdjęcie rozwieje wątpliwości, w słoneczne dni mieć aparat pod ręką ...
Czekamy
Ostatnimi czasy okazuje się, że gniewosza można spotkać na terenie całego kraju tylko ciężej go znaleźć, dlatego trudniej określić stan jego populacji. Ale jest duże prawdopodobieństwo,. że to on. Żmija także nie jest nie groźna, gdy nie próbuje się jej łapać.
O ile dobrze pamiętam to wzorek na jego grzbiecie nie był tak wyraźny jak u żmij. Zygzaka nie było. O ile dobrze pamiętam oczywiście...
Od tamtego czasu go nie spotkałem, aczkolwiek jest spore prawdopodobieństwo, że spędza trochę czasu pod agrotkaniną. Ostatnio jak tam wlazł, to już nie wyszedł. W sobotę spędzę więcej czasu na działce, to może gadzina wylezie do słońca.
Żmija na naszej działce była raczej koloru kakao, bez zygzaka, uwaga! A jednak, kolega który był wtedy u nas, pracuje od wielu lat w lesie, wskazał węża jako bez wątpliwości żmiję! Głowa trójkątna, pionowe źrenice.
Żmija oczywiście może się pojawić, niewątpliwe bardzo pożyteczny wąż. Ale i zaskroniec, jak i gniewosz mogą się wprowadzić. Najlepiej to lepiej przyjrzeć lub/i udokumentować spotkanie
Przy okazji warto przypomnieć, by w najbliższych dniach (chociaż nie tylko !) zostawić w płaskich pojemnikach, podstawkach itp. nieco wody dla wszystkich żywotnych z okolicy