Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: perukowiec

Post »

U mnie nigdy nic nie uschło :D , a mam ich teraz 6 :D . Najstarszy ma 14 lat i przestał rosnąć do góry ,tylko się poszerza.
Beata :wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To się ciesz, że masz dobrą glebę dla większości roślin :) Nie wszyscy mają tak dobrze :wink: Ja mam 2 perukowce na dwóch różnych stanowiskach z tym, że jeden na wyższym o ok.70 cm poziomie i jeden i drugi zasycha, ale ten na niższym gdzie jest bardziej gliniasto bardziej cierpi.Był już słaby i brzydki, został ścięty do ziemi i teraz odbija.Zauważyłam, że młode pędy są żywotne i nie zasychają, dopiero starsze mają większą tendencję.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

U mnie też glina i perukowiec rośnie bardzo marnie.
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Re: Perukowiec podolski

Post »

Seli7- bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mojego perukowca posadziłam jesienią 2012, rośnie na lekkim stoku,
w tym roku pierwszy raz zakwitł i po tym pojawiły się pierwsze objawy więdnięcia.
To było jeszcze przed tymi długimi deszczami, więc myślałam że ma za sucho, no to go obficie podlałam :(
Muszę poczytać o tej fytoftorozie ;:100
Pozdrawiam Marzena
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

Mój perukowiec ma chyba z 5 lat, co roku kwitnie,ale nigdy nie miał peruk. Rośnie w gliniastej ziemi. Czy powodem może być sąsiedztwo tui? W pobliżu rośnie też perełkowiec japoński, ale tnę go ostro, aby nie tłamsił perukowca.Może coś mu podsypać ? Obrazek
Viola
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Mój też nigdy nie miał peruki. Na ubogich piaskach rośnie ładnie i bezproblemowo ale wolno po 10 latach ma około 2x2 m. Jedyne nawożenie jakie otrzymuje to kilka razy w sezonie po garści popiołu drzewnego bo podobno woli zasadowe gleby.
Awatar użytkownika
Jerzewicz
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A może jest to odmiana ,która nie ma peruk?
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

To co to za perukowiec bez peruczki ;:222
Viola
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja też mam takiego, który nie tworzy peruk, pokazany w tym wątku z zaschniętymi kwiatkami na str.18 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Zawsze miał kwiatki, które zasychały, ale ja się z nim przestałam cackać i takie badyle jak pokazała Viola cięłam latem, bo mnie denerwował ten pokrój.I o dziwo :shock: w tym roku ma peruki, co prawda nie na całym krzewie bo dodatkowo wiosną zaczęłam go ciąć z jednej strony celem zlikwidowania i zastąpienia czerwonolistną śliwą wiśniową.Reszty miał dopełnić mąż, ale mu nie doszło zakwitł, gdzie nie było cięte wiosną i jakimś cudem pokazał peruki.Chyba się przestraszył eksmisji :lol:
Viola tuje mu nie przeszkadzają, to raczej on tujom.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Coś z tym cięciem chyba jest,albo kwestia przypadku.Żona na wiosnę też część naszego perukowca obcięła i jakby szybciej zaczął rosnąć. Obydwie części-obcięta i ta nieobcięta wyrównały się.Był kupiony jako roślina szybkorosnąca i też zastanawiamy się nad jego eksmisją .
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Perukowiec Podolski

Post »

Mój perukowiec co prawda ma naście lat, pochodzi ze Szkółki Kórnickiej, co roku pięknie kwitnie i jest solidnie cięty.
Obrazek
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Bartosz pisze: Na ubogich piaskach rośnie ładnie i bezproblemowo ale wolno po 10 latach ma około 2x2 m. Jedyne nawożenie jakie otrzymuje to kilka razy w sezonie po garści popiołu drzewnego bo podobno woli zasadowe gleby.
Nie zgodzę się z tą opinią :-) Na ,,moich" piaskach, bez jakiegokolwiek nawożenia perukowiec po 5. latach od posadzenia osiągnął ponad 4 metry. Jutro zrobię zdjęcie i wstawię.
Kasia
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Perukowiec w porannej rosie
Beata :wit