Sukulentowy Meksyk - ejacek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek
Gymnocalycium ragonesei
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Pelecyphora strrrrrrasznie...piękna!
A co do agaw - trochę ogarnęłam swoje cztery na krzyż i nie dość, że jak zwykle usiłowały mi wykłuć oko, to jeden z tych diabelsko niepozornych hakowatych ząbków brzeżnych rozorał mi ramię. Nie przeszkadza mi to jednak ich podziwiać, choć wolę z daleka....
A co do agaw - trochę ogarnęłam swoje cztery na krzyż i nie dość, że jak zwykle usiłowały mi wykłuć oko, to jeden z tych diabelsko niepozornych hakowatych ząbków brzeżnych rozorał mi ramię. Nie przeszkadza mi to jednak ich podziwiać, choć wolę z daleka....
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak sobie przejrzałam Twój wątek i jestem zachwycona.
Masz same ciekawe roślinki, takie inne niż wszyscy, chciałoby się rzec. Ariaki cudne! I bez obaw, mnie nie interesuje ile ich masz
Ja tylko podziwiam.
Bukiet na strombokaktusie prześliczny. Pelecyphory i inne robakocierniowe także. A przy okazji, jak z tempem wzrostu np T. pseudopectinatusa? Mój od 3 lat właściwie nie rośnie To chyba nie jest normalne? Żyje, bo zawsze wiosną zielenieje na czubku, ale potem jakiś zastój i do następnej wiosny zero życia.
Masz same ciekawe roślinki, takie inne niż wszyscy, chciałoby się rzec. Ariaki cudne! I bez obaw, mnie nie interesuje ile ich masz
Ja tylko podziwiam.
Bukiet na strombokaktusie prześliczny. Pelecyphory i inne robakocierniowe także. A przy okazji, jak z tempem wzrostu np T. pseudopectinatusa? Mój od 3 lat właściwie nie rośnie To chyba nie jest normalne? Żyje, bo zawsze wiosną zielenieje na czubku, ale potem jakiś zastój i do następnej wiosny zero życia.
- ejacek
T.pseudopectinatus , ale nie tylko , także valdezian albo pelecyfora to wolno rosnące rośliny . Niestety ale one właśnie tak sobie powolutku rosną.
- ejacek
Szału kwiatowego nie ma , ale zawsze coś kwitnie .
Do kwitnienia zabiera się Hechtia kserofit rosnący często z kaktusami , agawami oraz innymi . Wygląda na delikatną trawkę ale nic bardziej mylnego , posiada coś w rodzaju glochidów podobnie jak u opuncji , dlatego jest męcząca przy przesadzaniu, a nawet zwykłym przestawianiu doniczki.
Poza tym
i niesukulentowy miszmasz
Do kwitnienia zabiera się Hechtia kserofit rosnący często z kaktusami , agawami oraz innymi . Wygląda na delikatną trawkę ale nic bardziej mylnego , posiada coś w rodzaju glochidów podobnie jak u opuncji , dlatego jest męcząca przy przesadzaniu, a nawet zwykłym przestawianiu doniczki.
Poza tym
i niesukulentowy miszmasz
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacek! Co zrobiłeś, że leuchtenbergia Ci kwitnie? Moja znowu strajkuje, stara jest i już kiedyś miała kwiaty.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ejacek
Leuchtenbergia kwitnie dość łatwo , właśnie jak stara to kwitnąć powinna . Nie wiem co jest grane , może za mało ciepła albo światła Jeśli rośnie w szklarni to kwestia czasu aż znów zakwitnie
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
No to ok, czekam w takim razie. Mam cztery rośliny, przy czym dwie z nich to wielkie krowy, chyba z 15 lat maja albo więcej.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
a kto widział kwitnące krowyraflezja pisze:Mam cztery rośliny, przy czym dwie z nich to wielkie krowy
Jacku roślinki przepiękne, już sama ich wielkość robi ogromne wrażenie
- ejacek
Z czeskich praktyk podobno one ( te krowy) lubią sobie wypić i powinny dośc obficie dostawać wody , może o to chodzi Z drugiej strony mają rzep i trzeba jednak troche uważaćraflezja pisze:No to ok, czekam w takim razie. Mam cztery rośliny, przy czym dwie z nich to wielkie krowy, chyba z 15 lat maja albo więcej.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Pokazujesz nieczęsto pokazywane kwiaty .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Ale pięknie kwitnąca księżniczka wow
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Przyznaję Jacku, że Leuchtenbergią mnie kupiłeś Zawsze mi się podobała, i może w przyszłym sezonie pomyślę o niej bardziej na poważnie. Wielkie brawa, piękna roślina