Czosnek zimowy cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.4

Post »

Stara wiekowa tradycja, jeśli liście na tym etapie wzrostu rozchodzą się w rożne strony, więc wiąże się je w koński ogon. Proste i b.praktyczne.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie prościej napisać, że po prostu powiązałeś czosnek?
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek. :)
Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć. 8-)

Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
Moje wątki
Festina Lente
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O to chodzi z wiązaniem,wiązaniem w supeł, czy wiązaniem w koński ogon, tak? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2273068
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46

Post »

A ja wracam do mojego pytania z 19 czerwca (strona 22) odnośnie chorwackiego czosnku.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Wykop jedną główkę i sprawdź ,czy ma "pergaminowe" łuski i czy nie jest zbyt miękki.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Biotit pisze:Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć. 8-)

Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
No widzisz... nawet nie wiesz, że robiąc supeł właśnie powiązałeś czosnek. :) :) :)
Ale już wiesz, a ja już wiem, że Ty pisząc o końskim ogonie miałeś na myśli po prostu wiązanie szczypioru czosnku.
Pierwsze słyszę o takim określeniu, ale jak to mądrzejsi ode mnie mówią: Człek się całe życie uczy... a i tak umiera głupi.
:) :) :)

akkara - zrób dokładnie tak, jak Ci doradza krynka. Wykop jeden na próbę. Jeśli będziesz za długo zwlekać, to istnieje ryzyko, że czosnek ucieknie w dół, a ząbki czosnku zaczną się rozdzielać od główki.
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Włączę się i ja w dyskusję o czosnku.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m ;:oj ) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć :) .
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.

Obrazek

Obrazek

Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
cinek44
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2015, o 17:26

Post »

Czy mój już można kopać? Jakaś wcześniejsza odmiana bo główki zaczynają pękać czy tak powinno być? Obrazek
sjs_wa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2014, o 19:18

Post »

Obrazek

A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cinek44 pisze:Czy mój już można kopać? jakaś wczesniejsza odmiana bo główki zaczynają pękać czy tak powinno być?
Zdecydowanie tak, bo juz Ci pęka, trochę się spóźniłeś ze żniwami. Poza tym wstawiasz za duże foty.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Cinek44 ten czosnek nie pęka z powodu dojrzałości.Na główce widać zagniwania łuski.Najprawdopodobniej jest zainfekowany chorobą grzybową.Wykopany czosnek z takimi uszkodzeniami odziel od pozostałych i szybko zużyj.Nie nadaje się do ewentualnych nasadzeń jesiennych. ;:136 ;:136
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Ja tam nie widzę, żeby coś gniło. Zgadzam się z tym co napisał Biotit.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.

Zobacz u profesjonalisty soprano99

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

pelikano 11 któryś z nas ma gorszy wzrok ;:170 .To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu. ;:333 ;:333 ;:304
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”