Czosnek zimowy cz.4
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
Stara wiekowa tradycja, jeśli liście na tym etapie wzrostu rozchodzą się w rożne strony, więc wiąże się je w koński ogon. Proste i b.praktyczne.
To nie prościej napisać, że po prostu powiązałeś czosnek?
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek.
Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
U mnie już po zbiorach, a wcześniej... 3,4 tygodnie temu powiązałem czosnek.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Wczoraj w miejsce czosnku poszła fasolka szparagowa.
- Biotit
Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.
Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
![Cool 8-)](./images/smiles/icon_cool.gif)
Ela,co do daty zbioru, to nie ma reguł, ważne aby ponad 50% liści straciło barwę i wówczas zacząć zbiór.
O to chodzi z wiązaniem,wiązaniem w supeł, czy wiązaniem w koński ogon, tak? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2273068
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
A ja wracam do mojego pytania z 19 czerwca (strona 22) odnośnie chorwackiego czosnku.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
Przez ten ponad tydzień "łodyga" nad ziemią przybrała słomkową barwę i w ubiegłym roku taki już wykopywałam.
Jednak kilka postów wyżej ktoś linkował artykuł, w którym było napisane, że czosnek niewytwarzający kwiatostanów (a taki jest mój chorwacki) wykopuje się gdy połowa szczypioru się załamie. I jestem w kropce.
Szczypior ma grubość kciuka i wcale nie widać u niego tendencji do załamywania, a liście coraz bardziej żółte.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykop jedną główkę i sprawdź ,czy ma "pergaminowe" łuski i czy nie jest zbyt miękki.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
No widzisz... nawet nie wiesz, że robiąc supeł właśnie powiązałeś czosnek.Biotit pisze:Nie powiązałem , tylko zrobiłem supeł. A ponieważ drzewnij mówiło się o końskim ogonie, to warto o takim stwierdzeniu wiedzieć.![]()
Ale już wiesz, a ja już wiem, że Ty pisząc o końskim ogonie miałeś na myśli po prostu wiązanie szczypioru czosnku.
Pierwsze słyszę o takim określeniu, ale jak to mądrzejsi ode mnie mówią: Człek się całe życie uczy... a i tak umiera głupi.
akkara - zrób dokładnie tak, jak Ci doradza krynka. Wykop jeden na próbę. Jeśli będziesz za długo zwlekać, to istnieje ryzyko, że czosnek ucieknie w dół, a ząbki czosnku zaczną się rozdzielać od główki.
Włączę się i ja w dyskusję o czosnku.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m
) o grubych łodygach. Kwiatostany usuwałam systematycznie. Niektóre jednak "przegapiłam".
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć
.
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/1006/8848df43685c8999med.jpg)
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/1007/276e36d838a3248cmed.jpg)
Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
W tym roku wyrósł wyjątkowo urodziwy: wysoki (0,8 - 1,0 m
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Zwykle zbiory robiłam po 15 lipca, ale w tym roku pomimo niesprzyjającej pogody niektóre już zaczęły się "pokładać". Te wyrwałam w pierwszej kolejności. Kolejne jeszcze trzymam w ziemi, ale wygląda na to, że pod koniec tego tygodnia już wszystkie będą się suszyć
Znalazłam też kilka dziwnych okazów. Te wyrwałam wszystkie. Zdjęcia zamieszczam poniżej.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/1006/8848df43685c8999med.jpg)
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/1007/276e36d838a3248cmed.jpg)
Słyszałam o czosnku piętrowym, ale ....to chyba nie ten. W wyszukiwarce nie znalazłam żadnego ich zdjęcia, dlatego nie wiem czy przypadkiem nie wyrosły mi mutanty.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Biotit
Zdecydowanie tak, bo juz Ci pęka, trochę się spóźniłeś ze żniwami. Poza tym wstawiasz za duże foty.cinek44 pisze:Czy mój już można kopać? jakaś wczesniejsza odmiana bo główki zaczynają pękać czy tak powinno być?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cinek44 ten czosnek nie pęka z powodu dojrzałości.Na główce widać zagniwania łuski.Najprawdopodobniej jest zainfekowany chorobą grzybową.Wykopany czosnek z takimi uszkodzeniami odziel od pozostałych i szybko zużyj.Nie nadaje się do ewentualnych nasadzeń jesiennych.
![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
Ja tam nie widzę, żeby coś gniło. Zgadzam się z tym co napisał Biotit.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Zobacz u profesjonalisty soprano99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Moje nowe imię Szansa ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
pelikano 11 któryś z nas ma gorszy wzrok
.To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu.
![;:304 ;:304](./images/smiles/0drinks.gif)
![hypokryta ;:170](./images/smiles/hypocrite.gif)
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![;:304 ;:304](./images/smiles/0drinks.gif)