Zdecydowanie tak, bo juz Ci pęka, trochę się spóźniłeś ze żniwami. Poza tym wstawiasz za duże foty.cinek44 pisze:Czy mój już można kopać? jakaś wczesniejsza odmiana bo główki zaczynają pękać czy tak powinno być?
Czosnek zimowy cz.4
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cinek44 ten czosnek nie pęka z powodu dojrzałości.Na główce widać zagniwania łuski.Najprawdopodobniej jest zainfekowany chorobą grzybową.Wykopany czosnek z takimi uszkodzeniami odziel od pozostałych i szybko zużyj.Nie nadaje się do ewentualnych nasadzeń jesiennych.
Ja tam nie widzę, żeby coś gniło. Zgadzam się z tym co napisał Biotit.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Zobacz u profesjonalisty soprano99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
pelikano 11 któryś z nas ma gorszy wzrok .To są tylko moje sugestie poparte wieloletnią uprawą tego warzywka oczywiście dla siebie.Gdyby czosnek był dojrzały miałby inną łuskę zewnętrzną i na ząbkach.Właściciel tych główek,wcale nie musi brać sobie do serca mojego postu.
Hehe, ten na zdjęciu to na bieżące zuzycie i aby się pochwalić rodzince. Reszta sie suszy a sporo jest jeszcze w ziemi.To były pierwsze wykopki.ostatnia szansa pisze:Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Zobacz u profesjonalisty soprano99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Moim zdaniem rozpadajace sie główki, pokazane na zdjęciu kolegi/kolezanki, to objaw choroby lub działalności szkodników, takie sa przynajmniej moje doświadczenia.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Ja wykopałem 1 czosnek u siebie z pod folii i powiem wam fajny urósł i zdrowy.
Mam tę moc - Sylwek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś pokazywali w ,,Teleekspresie" wieś gdzie producentom czosnku kradną go prosto z pola.
Mają złodzieje tupet.
Mają złodzieje tupet.
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
zgniła mi część czosnku przynajmniej mi się tak wydaję ponieważ usycha cały jak wyciągam go z ziemi nie ma korzeni tylko dolna część główki jest brązowa jakby zgnita i jest taki jakby podziurawiony czy mogą to być jakieś szkodniki ?
Jeszcze jedno pytanie czy może być przyczyną tego zły materiał sadźeniowy ponieważ mam 5 rzędów po 20 i w każdym rzędzie mam inną odmianę czosnku i akurat jeden rząd mi zgnił cały jest on w środku przypadek czy może to winna zakażonych ząbków przy sadzeniu?
Jeszcze jedno pytanie czy może być przyczyną tego zły materiał sadźeniowy ponieważ mam 5 rzędów po 20 i w każdym rzędzie mam inną odmianę czosnku i akurat jeden rząd mi zgnił cały jest on w środku przypadek czy może to winna zakażonych ząbków przy sadzeniu?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Zaprawiaj i problem zniknie, ja tez mam od kilka lat Ornak i Harnaś, różnią się kolorem, ale zero pleśni. Na razie się obsusza, bo dziś były żniwa.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Hej,
Wykopałem wczoraj testowo jedną główkę Harnasia - jest nieźle, bo waga pokazuje 88g przy czym łodyga nie była najokazalsza
Mam jednak pewną zagwozdkę. Czosnek ma naprawdę słaby aromat. Pamiętam materiał nasadzeniowy i różnica jest niestety kolosalna.
Czy podsuszenie pomoże trochę odzyskać aromat czy podczas uprawy czegoś zabrakło ?
Wykopałem wczoraj testowo jedną główkę Harnasia - jest nieźle, bo waga pokazuje 88g przy czym łodyga nie była najokazalsza
Mam jednak pewną zagwozdkę. Czosnek ma naprawdę słaby aromat. Pamiętam materiał nasadzeniowy i różnica jest niestety kolosalna.
Czy podsuszenie pomoże trochę odzyskać aromat czy podczas uprawy czegoś zabrakło ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Pozdrawiam Eugenia