Czosnek zimowy cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sjs_wa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2014, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.4

Post »

ostatnia szansa pisze:
sjs_wa pisze:...A to mój czosnek wykopany wczoraj. Średnica główek od 5 do 7 cm, to chyba nieźle?
Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.

Zobacz u profesjonalisty soprano99

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Hehe, ten na zdjęciu to na bieżące zuzycie i aby się pochwalić rodzince. Reszta sie suszy a sporo jest jeszcze w ziemi.To były pierwsze wykopki.

Moim zdaniem rozpadajace sie główki, pokazane na zdjęciu kolegi/kolezanki, to objaw choroby lub działalności szkodników, takie sa przynajmniej moje doświadczenia.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wykopałem 1 czosnek u siebie z pod folii i powiem wam fajny urósł i zdrowy.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dziś pokazywali w ,,Teleekspresie" wieś gdzie producentom czosnku kradną go prosto z pola.
Mają złodzieje tupet.
Awatar użytkownika
farmer123
100p
100p
Od: 29 gru 2014, o 12:52

Post »

zgniła mi część czosnku przynajmniej mi się tak wydaję ponieważ usycha cały jak wyciągam go z ziemi nie ma korzeni tylko dolna część główki jest brązowa jakby zgnita i jest taki jakby podziurawiony czy mogą to być jakieś szkodniki ?
Jeszcze jedno pytanie czy może być przyczyną tego zły materiał sadźeniowy ponieważ mam 5 rzędów po 20 i w każdym rzędzie mam inną odmianę czosnku i akurat jeden rząd mi zgnił cały jest on w środku przypadek czy może to winna zakażonych ząbków przy sadzeniu?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też trochę tak zgniło, część wykopywanych była zapleśniała. Ząbków niestety nie zaprawiałam. Miałam 3 odmiany. Ornak w osobnym rządku. Tą odmianę mam od 3 lat i co roku są z nią kłopoty - pada więcej niż połowa ;:oj
Reszta już wykopana, wysuszona, oczyszczona ;:65

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Zaprawiaj i problem zniknie, ja tez mam od kilka lat Ornak i Harnaś, różnią się kolorem, ale zero pleśni. Na razie się obsusza, bo dziś były żniwa.
Moje wątki
Festina Lente
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

Hej,

Wykopałem wczoraj testowo jedną główkę Harnasia - jest nieźle, bo waga pokazuje 88g przy czym łodyga nie była najokazalsza :)

Mam jednak pewną zagwozdkę. Czosnek ma naprawdę słaby aromat. Pamiętam materiał nasadzeniowy i różnica jest niestety kolosalna.

Czy podsuszenie pomoże trochę odzyskać aromat czy podczas uprawy czegoś zabrakło ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Zimowy nie jest zbyt aromatyczny, ale po suszeniu trochę nadrobi, mój się suszy :)
Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Biotit pisze:Zaprawiaj i problem zniknie, ja tez mam od kilka lat Ornak i Harnaś, różnią się kolorem, ale zero pleśni. Na razie się obsusza, bo dziś były żniwa.
Czym zaprawiać czosnek?.
Jerzy
soprano99
50p
50p
Od: 12 paź 2012, o 00:22
Kontakt:

Post »

Witam po długiej nieobecności... Masa spraw zawodowych (awans ;)
), na forum brakło czasu. Właśnie skończyłem zbiory. W tym roku czosnek piękny, zaryzykuję stwierdzenie, że ładniejszy niż w poprzednich latach. Więcej główek osiąga przyzwoitą wielkość, czyli pow. 5.5cm średnicy. Zrobię wkrótce kilka zdjęć i zamieszczę. pozdrawiam. :)

Mikar pisze: Czym zaprawiać czosnek?.
Sarfun 450 ds - różowa zaprawa w proszku. Tylko nie wiem jak Ci się to bedzie kalkulowało bo u mnie sprzedają tylkow opakowaniach po 800g, a to wystarczy na jakiś hektar sadzenia
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

To ja jestem spóźniona.Jutro muszę zabrać się za wyrywanie czosnku.
Pozdrawiam!!!
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Cześć, nie jestem pewny czy już nadaje się do zbioru. Jeden znajomek mówi,że jeszcze nie,a drugi sugeruje wyrywanie.

Jest to Harnaś sadzony w zimę grudzień/styczeń :wit

Obrazek Obrazek
soprano99
50p
50p
Od: 12 paź 2012, o 00:22
Kontakt:

Post »

łupinki nie schodzą, ja bym jeszcze potrzymał. kontroluj co dwa dni. Jak 2-3 liście będą suche to zbieraj. Troszkę późno sadzony, nie spodziewaj się zatem jakiś wielkich okazów.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

[quote="soprano99"]Witam po długiej nieobecności... Masa spraw zawodowych (awans ;)
), na forum brakło czasu. Właśnie skończyłem zbiory. W tym roku czosnek piękny, zaryzykuję stwierdzenie, że ładniejszy niż w poprzednich latach. Więcej główek osiąga przyzwoitą wielkość, czyli pow. 5.5cm średnicy. Zrobię wkrótce kilka zdjęć i zamieszczę. pozdrawiam. :)

Po tym stwierdzeniu aż poszłam z miarką zmierzyć moje wykopane czosnki i większa połowa tez ma około 6 cm a są to z Twoich zakupionych u Ciebie ząbków. Suszą się i czekają na ogórki :wink: 100 sztuk miałam na grządce 50 cm na 500.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

ostatnia szansa pisze: Była już mowa o tym na forum, że czosnek po wykopaniu najlepiej zostawić w przewiewnym miejscu razem z łodygami,... (nie myć, nie obdzierać z łup, nie ucinać łodygi. Po wyschnięciu łatwo schodzi łupka razem z brudem, główki jeszcze potrafią się powiększyć zabierając wartości z łodygi. Tak przygotowany czosnek dobrze się przechowuje.

Zobacz u profesjonalisty soprano99

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=68788
Nie żebym podważała profesjonalizm profesjonalistów..., ale próbowałam już kilka razy tak postąpić z czosnkiem jak piszecie i jest to niezła metoda jak przechowuje się główki bez łodyg np. w skrzynkach czy w siatkach.
Ja zaplatam główki w warkocze (z czosnkiem zimowym jest to dość karkołomne i często są to właściwie pęczki czy coś na kształt palmy wielkanocnej) i przechowuję wiszące w kuchni. W tym celu potrzebuję od razu czystych główek i raczej giętkich łodyg, usuwam więc od razu zewnętrzne łuski i przycinam korzenie tak, że zostawiam połowę piętki (takie przycięcie jest niewykonalne gdy główki przeschną - łatwiej wtedy odciąć sobie palec), łodygi zostają - więc jeśli czosnek ma ochotę może pobrać sobie z nich, to co mu potrzebne.
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”