Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Perukowiec podolski
Kasia
Beata, widać dobrą glebę, iglaki dorodne i zdrowe, a krzewy obficie kwitnące.Ten perukowiec przeszedł samego siebie Zawsze twierdziłam, że dobra, odpowiednia gleba dla danej rośliny to połowa sukcesu.Jest ogólnie dobry mikroklimat u Ciebie, u mnie nigdy nie ma takiej rosy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beata piękny
Mój chyba nigdy taki nie będzie.
Mój chyba nigdy taki nie będzie.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Mój posadzony w 2013 roku z maleńkiej sadzonki , ładnie sobie rósł w 2014 w tym roku piękny już duży, pięknie zakwitł, chociaż nie peruczkami,
a teraz wygląda tak
No, właściwie wyglądał tak do dzisiaj, ponieważ poobcinałam go dosyć mocno i podlałam środkiem grzybobójczym.
Teraz czekam
Pozdrawiam Marzena
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Nie można się na niego napatrzeć rano ,dawniej miał jeszcze bordowe przyrosty . Dużo gałęzi leży na ziemi , chociaż od początku leżała agrotkanina i kora i się ukorzenia ,nasion jest masa i siewki nachodzę wszędzie .
Beata
Beata
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, która to odmiana? Jest cudowny i choć generalnie wolę perukowca jako ozdobnego z liści, to ten zachwyca w całości!
Tniesz go jakoś, czy rośnie własnym pomysłem?
Dotychczas byłam zadowolona ze swojego, ale przy Twoim to wygląda marnie
Tniesz go jakoś, czy rośnie własnym pomysłem?
Dotychczas byłam zadowolona ze swojego, ale przy Twoim to wygląda marnie
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Moniko, Twój jest przepiękny . Tak jak pisałam gdzieś wcześniej ,nic z nim nie robię , ma z 15 lat , ziemia gliniasta ,ma około 2,5.wysokośći i z 3 szerokości ,dobrze ,że już nie rośnie bo obok cyprysik nutkajski . Zawsze myślałam ,że to Royal , bo miał bordowe duże liście na letnich przyrostach ,ale teraz myślę ,że Purpureus ,najlepsze ,że siewki są w 3 kolorach , i bardzo ciemne , bo mam Royala od dwóch lat i porównywałam i jakieś takie zielone z niebieskim odcieniem i takie podobne do odmiany Grace , bo też ją mam .
Beata
Beata
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
Beatko przepiękny, jak obłoczek z bitej śmietany ;) Mmmmmmm.....
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój żółty w tym roku ma objawy fuzariozy. Rośnie na suchej glebie (ten jałowiec obok osusza teren). Jak widać trawnika nie ma, tylko siano. Susza okropna
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Mój Purpureus ma zdecydowanie ciemniejsze i nieco mniej puchate kwiaty. Ta różowa mgła jest taka cudna
jps33
Tej furiozy to nie widać Oczywiście musiałam sprawdzić co to mądre słowo oznacza
Wygląda uroczo. A susza rzeczywiście straszna - u mnie barwinek i clematis podsychają. Na szczęście u nas dziś kapuśniaczek
jps33
Tej furiozy to nie widać Oczywiście musiałam sprawdzić co to mądre słowo oznacza
Wygląda uroczo. A susza rzeczywiście straszna - u mnie barwinek i clematis podsychają. Na szczęście u nas dziś kapuśniaczek
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
Nie widać bo jest po drugiej stronie krzewu i do tego już wycięta.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Monika mój Purpureus ma ciemne bordowe peruki ,takie jak Twój ze zdjęcia ,tylko rosa go tak rozjaśniła .Golden Spirit rośnie metr od pnia czarnej sosny ,ma bardzo sucho,ale jakoś daje radę .
Beata
Beata
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
To i ja się pochwalę:
Perukowiec odm. Grace
Sadzony zeszłej jesieni. Miał z 30-40 cm wysokości. Dziś ma grubo ponad metr i rośnie jak głupi ;)
Wszystko co widać na zdjęciu, to tegoroczny przyrost... Szok!
Perukowiec odm. Grace
Sadzony zeszłej jesieni. Miał z 30-40 cm wysokości. Dziś ma grubo ponad metr i rośnie jak głupi ;)
Wszystko co widać na zdjęciu, to tegoroczny przyrost... Szok!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)