DamianC- Balkonowy warzywniak,początki amatora

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkonowy warzywniak,początki amatora

Post »

Aktualizacja ,jeśli kogoś by to interesowało? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 6 kwi 2015, o 17:19 --

te malutkie to betaluxy :D
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Widzę że masz cukinie :D Będą na balkonie? Ja będę mieć 2 tylko posadziłam wcześniej i już są takie
Obrazek
A obok cukinii to co tam Ci rośnie?
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obok cukinii jest cebulka dymka na szczypiorek,cukinia będzie u rodziców w domu w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak podglądam, bo zainteresowały mnie te wiszące pomidory - masz może gdzieś fotkę, jak to wyglądało, kiedy zaczęły kwitnąć i owocować? Czy one cały czas mimo wszystko wyginają się do góry? I jak z ciężarem takiego wiadra z dorosłym krzaczkiem? Nic ci się nie urwało? 8-)
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam że się wcinam...
W tym wątku pokazywałem jednak mojego Black Cherry 2013 'do góry nogami'
Wersja AD 2014 jest tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4860711
Pojemnik miał zawsze 25l i wisiał (i w tym roku wisieć będzie, tyle że z Magagroniastym tym razem) na lince żeglarskiej bodaj 4mm (>150kg na zerwanie).
O tym ze geotropizm jest nie do końca słuszny pomidor się przekonuje jak zaczyna wiązać owoce :wink:
Rozwój wiele nie odbiega od rosnącego normalnie, tyle że trzeba się pobawić aby zapewnić mu stosowne podlewanie i nawożenie - tak jak każdemu w pojemniku.
pozdrawiam, Tomek
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moje takie sobie flance...Mało dbałem bo dużo zajęć. Obrazek Zakupione zostały przeze mnie 3 oryginalne plantery do pomidorów do góry nogami. :heja
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kupiłem te wiszące plantery na allegro,straszny szajs.....Musiałem dorabiać łańcuszki bo oryginalne linki zaraz się pozrywały i strach że sąsiadom z dołu spadną na głowę. :wit Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lipcowa aktualizacja moich balkonowych upraw. :wit Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Znalazłem ciekawy sposób uprawy pomidorków,bezpośrednio w workach. Obrazek

-- 3 lip 2015, o 19:08 --

? Nożem robimy kilka otworów w dnie worka.

? W dużych donicach ( średnica około 25cm) wycinamy całkowicie dno (nożem lub sekatorem), a w workach wycinamy otwory takie, aby można było w nie "wbić" donice na jakieś 5cm. Staramy się nie robić zbyt dużych otworów, aby przy podlewaniu woda nie uciekała dołem.

? Na jeden 50-cio litrowy worek można dać 2 rośliny.

? Wkładamy donice w otwory i zanurzamy naokoło 5cm w podłożu, aby się lepiej trzymały. Wypełniamy donice dodatkowym podłożem i sadzimy w nich po pomidorku.

? Pomiędzy donicami z pomidorami robimy w worku z podłożem otwór na mniejszą doniczkę ( średnica 10cm). Nie obcinamy w niej podstawy tylko "zatapiamy" w worku z podłożem przynajmniej do połowy, a najlepiej prawie do końca. Dzięki małym doniczkom przy podlewaniu będziemy dostarczać wodę prosto dla korzeni głównych. A do donicy, w której posadziliśmy pomidorki przy podlewaniu wlewamy wodę z nawozem, ponieważ tu właśnie są korzenie przybyszowe.

? Donice "bez dna" można spokojnie wykorzystać w kolejnych latach. Podłoże jednak kupujemy zawsze nowe.
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

Damian, bardzo to interesujące. Zważywszy jednak na ilość pomidorów i ilość ziemi w workach, oraz cenę przyzwoitej ziemi, to chyba dość kosztowny sposób uprawy.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam w nowym 2016 roku .Luty, wiec ponownie trzeba zacząć myslec o pomidorach balkonowych (także do góry nogami). W tym roku wybrane 3 odmiany juz zakupione plus kupię jeszcze cos dużego do ogródka rodziców(bawole?).Kupiłem wtamtym roku na allegro te pojemniki do uprawy pomidorów do góry nogami i okazało sie to wielkim szajsem,wszystko sie bardzo szybko lamało ,linki stalowe pekały itp.itd. Nie polecam ;:14 .najlepiej fajne wiaderko wyciąc otwór i powiesić za ucho.Tak zrobię w tym roku.Posieję tez nasionka juz w lutym i to w połowie albo wcześniej.Teść tak robi całe życie i ma zawsze super a ja czytam porady a tam wiadomo zawsze połowa marca.Tym razem posłucham kogos kogo znam i widzę efekty.To na razie tyle.Zapraszam do komentarzy.
Obrazek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Wiadra 10l do uprawy zielonym do dołu wystarczą,a może trzeba szukać wiekszych 15-20l.
Mam zamiar spróbować też z papryką,jak szaleć to szaleć na całego.
Widziałam na YT,pomidor do dołu,papryka do góry,ale na takie coś to na pewno min.wiadro 20l.
To się ludzie zdziwią jak zobaczą taką uprawę na działce.
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

karolina51 pisze:Posieję tez nasionka juz w lutym i to w połowie albo wcześniej.Teść tak robi całe życie i ma zawsze super a ja czytam porady a tam wiadomo zawsze połowa marca.
Problemem z przygotowywaniem rozsady w warunkach domowych jest jej wybieganie. Z moich skromnych doświadczeń wynika, iż dużo większy wpływ na to zjawisko ma niedostateczne oświetlenie, niż zbyt wysoka temperatura. Nie mam żadnych instalacji doświetlających, więc korzystam z tego, co natura daje. A daje w tym roku wyjątkowo marnie, przynajmniej u mnie. Zamierzam w tym roku posadzić ok. 80 sztuk w gruncie i rozsadę do tego będę wysiewał przypuszczalnie między 12 a 20 marca.
Dla zabawy wysiałem kilka nasion 24.01, siewki przesadziłem po liścienie i w chwili obecnej sadzonki zaczynają wypuszczać malutki 3-ci listek. Według mojej oceny rosną bardzo wolno. Może jeszcze je do czegoś wykorzystam.
12.02 wysiałem parę nasion do uprawy balkonowej. Niestety roślinki bardzo się wyciągają. Myślę, że dopóki nie przyjdą słoneczne dni, to szkoda sobie z rozsadą głowę zawracać. Jednak ta połowa marca nie wzięła się z sufitu.
Pozdrawiam
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wodny 111 masz racje, połowa marca wystarczy.
Też mam tylko balkon do dyspozycji, zawsze wysiewam w tym terminie.
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Dobrze wiedzieć, że uprawa odwróconych pomidorów to niedobry pomysł....a kiedyś zastanawiałam się, czy nie poeksperymentować :D
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”