Agita- kolejne sezony storczykowe
Re: Agita- kolejne sezony storczykowe
Pomaranczowa zdecydowanie moja ulubiona
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zatęskniłam, zajrzałam
Po takim czasie co tu pisać, co mówić...
Żyję (wbrew pozorom), kwiaty również. Noo, w każdym razie zdecydowana większość. Raz- dwa razy na rok coś padnie, ale to naturalne, poza tym rośliny w dobrej formie. Choroby niet.
Rok 2014- tylko kilka zdjęć. Jak widać, wciąż to samo:
Jedyny nabytek: nie mogłam go zostawić w sklepie, te listki...
[Niestety na listkach, które u mnie wyrosły, żółta obwódka zaczyna zanikać- może ktoś wie dlaczego??]
Na koniec wielkokwiatowa vanda raz jeszcze:
Pozdrawiam tych, co mnie jeszcze kojarzą i tych, co o mnie nigdy nie słyszeli; szkoda, że tych drugich jest zdecydowanie więcej, ale cóż, życie
Po takim czasie co tu pisać, co mówić...
Żyję (wbrew pozorom), kwiaty również. Noo, w każdym razie zdecydowana większość. Raz- dwa razy na rok coś padnie, ale to naturalne, poza tym rośliny w dobrej formie. Choroby niet.
Rok 2014- tylko kilka zdjęć. Jak widać, wciąż to samo:
Jedyny nabytek: nie mogłam go zostawić w sklepie, te listki...
[Niestety na listkach, które u mnie wyrosły, żółta obwódka zaczyna zanikać- może ktoś wie dlaczego??]
Na koniec wielkokwiatowa vanda raz jeszcze:
Pozdrawiam tych, co mnie jeszcze kojarzą i tych, co o mnie nigdy nie słyszeli; szkoda, że tych drugich jest zdecydowanie więcej, ale cóż, życie
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne kwitnienia też mam phal variegate ale od niedawna i nie pomogę z kolorem liści.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dziękuję, Natko, za wizytę Szkoda, że nie możesz mi nic podpowiedzieć z tymi listkami... Może chodzi o odczyn wody, podłoża, może o ilość światła..? Nie wiem. Zajrzałam w internet, ale nie umiem nic znaleźć na ten temat...
Może odezwie się ktoś, kto ma tego storczyka długo i "wyhodował" sporo swoich listków, mam nadzieję, że ktoś coś zaobserwował. Najnowszy listek (drugi, który wyrósł u mnie) jest już prawie całkiem zielony, wygląda to tak:
Dlaczego?
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, starszych i nowszych, zapraszam do oglądania:
Tu nabytek sprzed kilku dni; tak, jak lubię najbardziej; okazyjnie, z przeceny, grzech było nie wziąć: miniaturka "dziwaczek", trochę zadziera nosa :
Tak, że tego... takie klimaty, proszę Państwa
Może odezwie się ktoś, kto ma tego storczyka długo i "wyhodował" sporo swoich listków, mam nadzieję, że ktoś coś zaobserwował. Najnowszy listek (drugi, który wyrósł u mnie) jest już prawie całkiem zielony, wygląda to tak:
Dlaczego?
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, starszych i nowszych, zapraszam do oglądania:
Tu nabytek sprzed kilku dni; tak, jak lubię najbardziej; okazyjnie, z przeceny, grzech było nie wziąć: miniaturka "dziwaczek", trochę zadziera nosa :
Tak, że tego... takie klimaty, proszę Państwa
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Wow Agnieszko, ale kwitnień u Ciebie, pięknie I ile katlei widzę, super ze Ci kwitną, ja uwielbiam ich falbaniaste kwiaty. Ten Twój nowy nabytek też kupiłam ostatnio, bardzo mi sie te falbanki na płatkach spodobały.
-
Przepiękne kwitnienia a dziwaczek ekstra!!
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
Piękne zdjęcia, aż z zachwytu zaniemówiłam. Masz tyle cudnych storczy, że szok Co do mini z kolorowymi listkami to mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że ja swoją mam od lutego, stoi na północnym parapecie, podlewam przegotowaną wodą, raz na miesiąc daję nawóz. Liścia wypuszcza kolorowego.
Agita ,te liscie sa calkiem normalne ,to phal.Sogo vivien golden vivien,on ma takie dwukolorowe liscie. .Ten ,ktorego wypuscil u Ciebie tez powinien zmienic kolor jak "dojrzeje"
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
aktus - Agicie chodziło o to, że najnowszy liść jej miniaturki ma mało żółtych przebarwień i pytała czy ktoś może jej powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Moim zdaniem ten liść pozostanie już taki. Trzeba zmienić warunki uprawy temu storczykowi a wtedy najprawdopodobniej nowo wyrastające liście będą bardziej żółte. Ja mogę tylko powiedzieć jak uprawiam moją mini tylko o nazwie
Sogo Vivien Yang Yong. U mnie chłodny północny parapet, podlewanie przegotowaną wodą, nawóz do wody max. co miesiąc.
Agitko wcześniej z braku czasu nie napisałam, ale teraz Ci powiem. Masz bardzo dużo ciapiastych storczyków, które uuuuuuwielbiam Teraz widzę jak dużo mam jeszcze chciejstw
Sogo Vivien Yang Yong. U mnie chłodny północny parapet, podlewanie przegotowaną wodą, nawóz do wody max. co miesiąc.
Agitko wcześniej z braku czasu nie napisałam, ale teraz Ci powiem. Masz bardzo dużo ciapiastych storczyków, które uuuuuuwielbiam Teraz widzę jak dużo mam jeszcze chciejstw
Agnieszko, niezwykle cenne i radosne są dla mnie powroty (choćby po roku )
Widzę, że nie do końca jednak pozostałaś przy tym co masz, bo co jakiś czas Twoje dobre potrafi się zlitować nad jakimś nieboraczkiem z jednym kwiatkiem, a po roku u Ciebie ma już burzę kwiatów
I tak trzymaj.
Piszesz - " jak widać, u mnie wciąż to samo..." Ale właśnie to w storczykowej pasji jest najtrudniejsze !
Utrzymać przez wiele lat dobrą kondycję roślin, bogate kwitnienia i ich powtarzalność, to nie lada umiejętność.
Wielkie brawa dla Ciebie
Poznaję wśród kwitnień pewną cattleję Widzę, że traci z czasem na wybarwieniu. Albo starzeje sie, albo to kwestia światła i nawożenia.
Z czasem sobie pewnie 'odejdzie'. Jestem pod wrażeniem, że w ogóle u Ciebie wciąż kwitnie
A ogólnie, to wygląda u Ciebie jak w storczykowym buszu - plątanina liści, kwiatów, korzeni PIĘKNIE
Fajnie Agnieszko, ze choć rzadko, ale wciąż jesteś z nami i wciąż masz takie cudowne wyniki.
Vanda o ogromnych kwiatach, ascocenda, falenopsisy i i wszystkie inne.... marzenie
Widzę, że nie do końca jednak pozostałaś przy tym co masz, bo co jakiś czas Twoje dobre potrafi się zlitować nad jakimś nieboraczkiem z jednym kwiatkiem, a po roku u Ciebie ma już burzę kwiatów
I tak trzymaj.
Piszesz - " jak widać, u mnie wciąż to samo..." Ale właśnie to w storczykowej pasji jest najtrudniejsze !
Utrzymać przez wiele lat dobrą kondycję roślin, bogate kwitnienia i ich powtarzalność, to nie lada umiejętność.
Wielkie brawa dla Ciebie
Poznaję wśród kwitnień pewną cattleję Widzę, że traci z czasem na wybarwieniu. Albo starzeje sie, albo to kwestia światła i nawożenia.
Z czasem sobie pewnie 'odejdzie'. Jestem pod wrażeniem, że w ogóle u Ciebie wciąż kwitnie
A ogólnie, to wygląda u Ciebie jak w storczykowym buszu - plątanina liści, kwiatów, korzeni PIĘKNIE
Fajnie Agnieszko, ze choć rzadko, ale wciąż jesteś z nami i wciąż masz takie cudowne wyniki.
Vanda o ogromnych kwiatach, ascocenda, falenopsisy i i wszystkie inne.... marzenie
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Bardzo ciekawe płatki ma ten"dziwaczek".
Cudownie kwitną ci storczyki
Cudownie kwitną ci storczyki
Agnieszko, bardzo się cieszę, że pokazałaś co u Ciebie . Rośliny w świetnej kondycji, kwitnienia cudowne, mam nadzieję na częstsze relacje z Twoich parapetów .
-
Agnieszko, pojawił się u mnie pierwszy nowy listek na phal variegata na razie jest kolor książkowy, będę Ci pisać jeśli i u mnie kolor będzie zanikał.