Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Ciutkę podobne do antraknozy, ale chyba jednak nie to. Nie w takim nasileniu i bez efektu na owocach. Nic się niedobrego z korzeniami nie dzieje?

A wracając do tematu nawożenia - ze względu na braki odpowiednich nawozów dedykowanych dla borówki kupiłem florowit pod iglaki (8% azotu, 20% potasu, trochę fosforu, żelazo, miedź; magnez uzupełnię później w formie roztworu siarczanu do podlewania) - podsypałem borówki i tam gdzie były dość poważne przebarwienia (głównie młode pędy) objawy zniknęły. Krzewy wyglądają ok (nie licząc ran po gradobiciu) i owoce ładnie dojrzewają (o dziwo w tym roku dobre 2 tygodnie wcześniej!) Zatem jeśli ktoś nie ma nawozu na późniejsze nawożenie to można kombinować z takimi nawozami (jeszcze się rozglądałem za niskoazotową polifoską, ale ostatecznie i tak w pobliżu nie znalazłem, tylko internet). Chyba jedyne co mnie denerwuje to Bluegold (niby) - rośnie w półcieniu, pod korą i włókniną, gleba pod spodem jest zawsze wilgotna, ale dla tego krzewu to jest za mało - w stosunkowo ciepłe dni ta gleba musi być MOKRA inaczej z owoców robią się rodzynki a wierzchołki pędów lekko więdną. Z żadnym z pozostałych krzewów takiego problemu nie miałem. Czy ktoś może potwierdzić, że bluegold tak ma? Albo jeśli bluegold tak NIE MA, to która odmiana się tym może charakteryzować?
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Do nierob. A nie jest to czasem objaw suszy fizjologicznej (przenawożenie uniemożliwia pobór wody). Roślinka usycha powoli.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

nierob Ja bym zaczął od przekrojenia wzdłuż pędu na którym są takie plamy/dziurki (??) Może są jakieś ślady robactwa
Obrazek
dejavu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2014, o 10:48

Post »

Potwierdzam.
Wczoraj nie podlałem i teraz mam krzak rodzynkowy.
Gleba zakwaszona bo tuje metr dalej ale liscie również przejawiają objawy niedoborów.
Postaram się jutro podlać florowitem do iglaków(to akurat mam pod ręką) i zobacze co z tego wyniknie.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nierob to wygląda na efekt upalów i przenawożenia. Ja bym te krzewy po prostu obficie podlał (najlepiej deszczówką z odrobiną kwasku cytrynowego.)
Nie sądzę aby przyczyną była zagorzel czy zamieranie - wtedy usychanie zaczynałoby się od punktu, w którym odcięte zostało światło pędu.
nierob
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2015, o 21:20

Post »

dzięki póki co za rady. wygląda to nieciekawie. może faktycznie przesadziłem z nawozami. cholera wie. na pewno będę próbował ratować co się da.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli przenawożenie to na początek obficie podlewaj aby wymyć składniki.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Zastanawiam się czy Earliblue już zjadliwa...
Koleżanka od kilku dni zbiera, a ja się jeszcze nie odważyłem ;)

e/
jeszcze mam pytanie odnośnie identyfikacji odmiany.
Zakupiłem bez etykiety i nie wiem co to. Owoce zebrane są dosłownie na "gronach". Wszystkie pozostałe borówki mają małe kiści, a ta jedna zakwitła podobnie do winorośli. Fragment pędu był obsypany kwiatami z każdej strony na odcinku kilkunastu centymetrów. Młody krzew to redukowałem to o połowę.
Z opisu mogłoby to być Toro, ale z kolei obok rośnie u mnie oznaczone w sklepie Toro, które przeczy opisowi z internetu ;:14

Ma ktoś z Was fotę "potwierdzonego" Toro u siebie? :)
Piotrek
Viva
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2015, o 14:40
Kontakt:

Post »

O jejku, ja też mam borówkę ale jeszcze nie ma owoców. Na szczęście jeszcze nic ją nie zaatakowało.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,u mnie dwie borówki zaczynają dojrzewać,reszta narasta i jest jeszcze zielona piotr
stempel81
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 08:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja jedyne co stosuję do pielęgnacji borówki to siarczan amonu wiosną, około maja, ale nie za dużo i podlewanie od momentu zawiązywania owoców. Bez chemii (przede wszystkim ze względu na dzieciaki) i jak najmniej nawozów (chyba że podłoże jest bardzo kiepskie). Rośliny rosną, owocują i nie chorują. Jeżeli rośliny zaczynają chorować należy wyciąć porażone pędy. A najlepszą ochroną przed szkodnikami jest zwabienie do ogrodu ptaków (wróble, jaskółki) i pożytecznych owadów, które doskonale radzą sobie z szkodnikami :).
I polecam kupowanie roślin rozmnażanych przez sadzonki, ponieważ te rozmnażane in-vitro, owszem, są może na początku ładniejsze, ale po kilku latach zaczynają się z nimi problemy i słabiej owocują. Oczywiście nie z wszystkimi, ale jednak.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Earliblue już pyszna. Można zrywać ;)

Te suche liście to wydaje mi się, że poparzenia słoneczne.
Oglądam swoje krzaki praktycznie codziennie i wczoraj znalazłem kilka wyschniętych na wiór liści na 2 krzewach. W sobotę tego nie było.
Za gorąco w pełnym słońcu.
Piotrek
gosiunia32122
50p
50p
Od: 15 kwie 2014, o 11:51

Post »

Jaka jest różnica między krzewem borówki pochodzącej z in vitro a jaka z tzw. ,,patyka''? Może ma ktoś zdjęcia do porównania?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”