Kawon ( arbuz ) - część 5
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Nie wiem co z moimi arbuzami ale są bardzo małe .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2015, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje arbuzy też są w tym roku bardzo małe, jedynie 'Złoto Wolnicy" się wybiło pięknie. Pamiętaj aby podlewać odstaną ciepłą wodą, taka prosto z kranu to lekki szok dla rośliny i hamuje wzrost.
Ostatnio zakupiłem sobie termometr wbijany i mierzyłem temperaturę gleby. Jak wiadomo, arbuzy lubią dużoo ciepła i zauważyłem kilka ciekawych zjawisk.
Temperatura gleby w szklarni, słoneczny dzień w południe:
- goła sucha gleba 27 stopni
- goła wilgotna gleba 25-26 stopni
- wyściółkowana sianem gleba pozostaje długo wilgotna, temp. 23 stopnie
- wyściółkowana czarną agrotkaniną gleba - pozostaje długo wilgotna, temp 24,5 stopnia
Ziemia pod agrotkaniną powinna być najcieplejsza, troszkę mnie to zdziwiło i zaniepokoiło.
Jutro postaram się powtórzyć pomiary z rana, w południe i późnym wieczorem.
Ostatnio zakupiłem sobie termometr wbijany i mierzyłem temperaturę gleby. Jak wiadomo, arbuzy lubią dużoo ciepła i zauważyłem kilka ciekawych zjawisk.
Temperatura gleby w szklarni, słoneczny dzień w południe:
- goła sucha gleba 27 stopni
- goła wilgotna gleba 25-26 stopni
- wyściółkowana sianem gleba pozostaje długo wilgotna, temp. 23 stopnie
- wyściółkowana czarną agrotkaniną gleba - pozostaje długo wilgotna, temp 24,5 stopnia
Ziemia pod agrotkaniną powinna być najcieplejsza, troszkę mnie to zdziwiło i zaniepokoiło.
Jutro postaram się powtórzyć pomiary z rana, w południe i późnym wieczorem.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Też mam z tym problem. To nornice. Jeden jedyny arbuz jaki miałem padł przez nie i jeden melon ledwo uratowałem.misiucha_pl pisze:Co za cholerstwo mam pod ziemia, 3 dni, 4 arbuzy uciete przy ziemi, gdy rozkopuje ziemie pod ucietym arbuzem mala dziura, gdy wlewam wode z ludwikiem dziura jak moja reka tylko ze nie po pionie ale poziomie...
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Mnie wczoraj w środku dnia po prostu zniknął jeden z krzaczków. Dosłownie - zniknął. Nie był imponujących rozmiarów, ale nie mogę sobie wyobrazić jak to cholerstwo mogło w całości wciągnąć go pod ziemię. Przegrzebałam dołek po arbuzie z nadzieją, że znajdę jakieś resztki i że być może nie został skonsumowany, ale znalazłam tylko tunel nornicy:/
Moje jakoś strasznie wolno rosną. Największy ma chyba 1 cm szerokości
Ile arbuzów może być na krzaku, by było kilka dużych a nie dużo malutkich a żeby nie przeciążyć rośliny?
Ile arbuzów może być na krzaku, by było kilka dużych a nie dużo malutkich a żeby nie przeciążyć rośliny?
Pozdrawiam, Gosia:)
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zostawiam (w zależności od odmiany) gdzieś po 3 sztuki. (Np. na Rosario zostawiam po 2, bo u mnie rosną one po około 8-9 kg; na gigantach będzie tylko jeden zawiązek, bo tu chodzi o giganta ; zaś na takich mniejszych odmianach rosnących do 5-6 kg, to po 3-4 sztuki )
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Dzięki za odpowiedź. Złoto Wolicy oscyluje gdzieś w granicach 3, 3,5 kg. Ile byś ich zostawił? Pierwszy rok uprawiam arbuzy i jeszcze nie jestem do końca zorientowana.
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
U mnie pojawil sie dzis pierwszy kwiatek. Wreszcie... Ten jest zenski, a poki co meskich brak. Probowalam zapylic go cukiniowym pylkiem... Myslicie, ze jest szansa, ze sie uda?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kiedyś urosło mi coś takiego ni to cukinia ni to dynia,czy to przypadkiem nie był efekt obcego zapylenia ?Mam wątpliwości czy to dobry pomysł.
Goshia Co do podlewania, to zdecydowanie za dużo. Arbuz to roślina przystosowana do długiej suszy i znakomicie radzi sobie podczas naszych upałów bez podlewania. Jeśli już podlewać arbuzy to max 2-3 razy w tygodniu, dzięki temu arbuzy będą szybciej dojrzewały. Ja nigdy nie zajmowałem się kontrolom ilości zapylonych kwiatów, roślina raczej sama to kontroluje. Zawsze mam arbuzy podobnej wielkości o dużej i średniej wadze. Szkoda zachodu.
vanilla81 Pyłkiem cukinii na pewno nie zapylisz arbuza. Dziwna sprawa, nigdy nie widziałem żeby pierwsze pojawiały się kwiaty żeńskie, jeśli owy się pojawił to na pewno za dzień,dwa pojawią się męskie i zdążą dany kwiat zapylić.
vanilla81 Pyłkiem cukinii na pewno nie zapylisz arbuza. Dziwna sprawa, nigdy nie widziałem żeby pierwsze pojawiały się kwiaty żeńskie, jeśli owy się pojawił to na pewno za dzień,dwa pojawią się męskie i zdążą dany kwiat zapylić.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
O kurcze, czyli przedobrzylam... A jakos mi sie cos wydawalo ze te kwiaty tylko jeden dzien sa otwarte i jak sie nie zapyli to przepadlo A ze hybryda moze arbuzowa powstac to wogole nie sadzilam Myslalm ze takie cechy mieszane, to dopiero na nasianach sie odbijaja nie od razu na owocu? No zobaczymy. A jeśli wogole nie zapylilo sie to trudno, beda inne kwiaty. A widac juz, ze inne arbuzy rowniez zbieraja sie do kwitniecia Tych juz nie będę zapylala cukinia
Jeśli krzyżujemy jakąś roślinę to owoc jest rośliny wyjściowej(kwiat żeński), a nasion mają informacje genetyczną hybrydy i to dopiero z nich możemy jakieś dziwolągi wyhodować.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teoretycznie jest możliwość zapylenia arbuza pyłkiem cukinii. Są blisko spokrewnione (ta sama rodzina dyniowatych), więc powinna być zgodność biologiczna. Inna sprawa z przydatnością nasion takiego dziwoląga. Oczywiście potwierdzam słowa:
Jeśli krzyżujemy jakąś roślinę to owoc jest rośliny wyjściowej(kwiat żeński), a nasion mają informacje genetyczną hybrydy i to dopiero z nich możemy jakieś dziwolągi wyhodować.