Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mcc678
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2015, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosa spalinowa - jaka ?

Post »

Dzięki. Mam nadzieje, ze sobie z zylka poradze (do tej pory jakos dawalem rade). Podjade jeszcze - po drodze mam - do sklepu, ktory widnieje, jako dystrybutor Stihl (dla spokojnego sumienia).

Jak pisalem - uzywam syntetyku motula do racingowych maszyn 2T. Leje go do paliwa swojej wysilonej crossowki (gdzie z pojemnosci dostepnej w tej kosiarce kosiarce pewnie wyszloby ze 6KM) i mam do niego pelne zaufanie.

Pzw,
MCC
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10

Post »

mcc678 pisze:Podepne sie do tematu. Przeczytalem caly, poniewaz szukam kosy do domu. Przy budowie domu kupilem NACa za jakies 300 pln i pozyla sezon czy 2. Potem wymiana polowy elementow i znow sezon (m.in tlok i lozyska korbowodu nie wspominajac juz o innych pierdolach typu uchyt rekojesci czy sam automat z zylka - calosc pewnie 2*wiecej kosztowala niz kosa). W tym sezonie odpalilem ja i przy pierwszym koszeniu znow zdechla (zatarla sie - to samo co przed wymiana tloka). Uzywalem oleju motula do wysilonych 2 suwow, wiec kompletnie nie kumam co jej sie stalo. Tym niemniej - zapadala decyzja o zakupie nowej....
Jeśli szukasz wysokiej jakości, niezawodności, szerokiego serwisu, sprawdź ofertę SOLO. To bardzo znana i ceniona marka działająca w branży od dziesiątek lat. Jeśli będziesz chciał coś bardziej "przyziemnego" spory wybór ma AL-KO.
mcc678
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A SOLO jeszcze istnieje? Ja widzialem inna marke, ktora wykonywala pod nazwa SOLO - niestety nie pamietam jaka.

Pzw,
MCC
mcc678
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wybor padl na Oleo-mac BC 240 T - zobaczymy jak sie sprawdzi ;:oj

Pzw,
MCC

Proszę o poprawną pisownię! pomid.
miniu82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2015, o 06:31

Re: koszenie trawnika 100-150m2

Post »

Dodam tylko, że "naprawili" kosę w ciągu 3 dni z adnotacją "była sprawna". Według mnie kosa nie dawała iskry. Po oddaniu odpaliłem za drugim razem na tej samej mieszance więc dla mnie bardzo dziwne, że przed naprawą nie udało mi się jej odpalić w dniu usterki oraz po kilku dniach. Zakładam, że serwis unika wpisywania napraw w karcie. Na razie kosa żyleta
pozdrawiam
Michał
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Re: koszenie trawnika 100-150m2

Post »

Zgłoszenie kilkukrotne tej samej usterki uprawnia Cię do oddania sprzętu i zwrotu gotówki. Może dlatego nie wpisali nic bo następne razy wciąż liczą się jako pierwszy raz :wink:
ekips
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2015, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Którą kosę spalinową wybrac?

Post »

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej kosy spalinowej. Zastanawiam się pomiędzy nową kosą Stihl FS55 z 2 letnią gwarancją oraz używaną STIHL FS130 z gwarancją rozruchową sprzedawcy na 1 miesiąc. Cena jednej i drugiej jest taka sama ok. 760zł
Kosa będzie używana chwilowo do ogarniania placu budowy - koszenie działki 2000m2 (głównie trawy), a później jako ogrodowa podkaszarka.
Byłem już zdecydowany na Stihl FS55, ale po odpowiedzeniu lokalnego Stihl sprzedawca odradził mi ją, bo niby jest za słaba, a mocniejsze to niestety wydatek już grubo ponad 1500zł co niestety odpada.
Będę bardzo wdzięczny za rady :)
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Re: Którą kosę spalinową wybrac?

Post »

Używanej bym nie kupił, może naprawiona na chwilę i po miesiącu siądzie. Wolałbym nową np. jakąś z OleoMac typu Sparta 380. Może drogo ale na lata wystarczy. Osobiście używam Stihla FS 56 i na koszenie do 1000 m2 powinna dać radę, na 2 razy ogarniesz działkę, do podkaszania idealna.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Mlodzieniec dobrze pisze. Stihl dla mnie to marka nr1 na świecie. Jednak nie jedyna godna polecenia. Jak nie chcesz kupować za dużą kasę kup Oleo-Mac i będziesz równie szczęśliwy. Używane z gwarancją rozruchową... zależy od serwisu. Jeśli to dobry i zaufany serwis to bym się na to pokusił. Miesiąc to czas w którym możesz solidnie urządzenie przećwiczyć i wyłapać ewentualne przyszłe awarie. Przynajmniej wiesz do kogo pójść jak coś będzie nie tak. Kupowanie używek przez internet to kompletnie inna sprawa, którą odradzam zawsze. Jeśli nie znasz ludzi w serwisie to byłbym ostrożny na Twoim miejscu.
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10

Post »

Stihl to Stihl. Marka znana i lubiana :-) Może trochę droga ale za jakość sie płaci. FS55 to sprawdzony model i będziesz zadowolony. Używaną kosę stanowczo odradzam - chyba że masz pewność do sprzedającego albo znasz historię kosy. Jeśli nie, nie ryzykuj, nie warto. T
Druga rzecz; jeśli jesteś już nastawiony na Stihl i chcesz wydać tyle a tyle to niewielki masz wybór; weź najwyższy model który mieście się w ustalonym budżecie.
ps. Na Husqvarne, Honde patrzyłeś ? "Huśka" ma parę modeli za 700-800 zł ale na giętym wałku który raczej powinieneś omijać z daleka.
Brzeku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2015, o 12:48

Post »

Również nie polecam kupowania używanego sprzętu z nieznanego źródła.
Jeżeli chcesz fajną kosę to mogę Tobie zaproponować kosy firmy Texas, posiadam model BCU 430. Do ogrodu domowego jest ok.
wabik222
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 07:45

Post »

A co wy na takie kosy Hitachi Cg-31 Ebs oraz Hitachi Cg-40 Eas? Ta druga kosztuje 970zł a ma moc 1.31 chyba Hiachi nie jest takie złe.
wabik222
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 07:45

Post »

A czy kosa Kosa spalinowa AL-KO BC 4535 II Premium 1,1 kW warta jest ceny 620zł?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”