Papryka do gruntu. Część 5
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Czy wywar z łupin orzecha włoskiego wygoni mszyce z moich papryk?
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 100p
- Od: 5 lut 2013, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również podłączam się do powyższego tematu,czym pryskać mszyce na papryce?Jest ich bardzo dużo
Marianna
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W piątek pryskałem. Jak co roku zresztą u mnie mszyca występuje na papryce.Od paru lat z dobrym skutkiem stosuję Karate Zeon 050 CS. Po dzisiejszej lustracji mszycy nie ma.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Faworyt
O wywarze z orzecha włoskiego nie słyszałem,ale z cebuli i czosnku już tak.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w tym sezonie papryki bez względu na odmianę rosną bardzo marnie . Na mszyce już je pryskałam Karate Zeon .
W takim razie jutro zrobię oprysk wywarem z łupin orzecha włoskiego i za kilka dni dam znać czy pomogło - tak, dla potomnych W gruncie rzeczy to chyba taki bardziej eksperyment - nigdzie w internecie nie ma nic na ten temat :PFaworyt pisze:O wywarze z orzecha włoskiego nie słyszałem,ale z cebuli i czosnku już tak.
chudziak - moje tak samo. Ingrid i Ożarowska całe w mszycach, jedynie 1 krzaczek mixa trzyma się ciut lepiej.
Pozdrawiam, Gosia:)
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
U mnie na mszyce pomaga HT plus kilka kropel płynu do naczyń.
Pozdrawiam -Marta
kamolotka, sprawdź po pierwsze czy są mszyce. Bo jeśli nie ma i można by uznać, że liście wierzchołkowe są skarlałe, to wskazuje to na niedobór wapnia.
Ja zastosowałabym radę Faworyta:
"Saletrę wapniową bądź wapniowo-magnezową stosuję od teraz co ok.10-14 dni w zależności od postępu wzrostu i kondycji roślin w dawce 100ml./10 litrów wody. Przy w pełni wyrośniętych owocach na całym krzaku dawkę zwiększam do 150/10 litrów wody".
Albo na szybko OW.
Ja zastosowałabym radę Faworyta:
"Saletrę wapniową bądź wapniowo-magnezową stosuję od teraz co ok.10-14 dni w zależności od postępu wzrostu i kondycji roślin w dawce 100ml./10 litrów wody. Przy w pełni wyrośniętych owocach na całym krzaku dawkę zwiększam do 150/10 litrów wody".
Albo na szybko OW.
- Faworyt
amitka:
Stosując dolistne opryski w takich proporcjach jak piszesz masz jednocześnie w przyszłości jak znalazł ochronę owoców przed SZW, na którą to owoce papryki często i gęsto lubią zapadać.Co do mszycy to obecnie jest wielce prawdopodobne że wystąpi,ja to przerabiałem w ubiegłym tygodniu.W ostatnich latach przełom czerwca i lipca pojawienie się mszycy to u mnie norma.
Stosując dolistne opryski w takich proporcjach jak piszesz masz jednocześnie w przyszłości jak znalazł ochronę owoców przed SZW, na którą to owoce papryki często i gęsto lubią zapadać.Co do mszycy to obecnie jest wielce prawdopodobne że wystąpi,ja to przerabiałem w ubiegłym tygodniu.W ostatnich latach przełom czerwca i lipca pojawienie się mszycy to u mnie norma.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Czy z tymi paprykami jest wszystko w porządku bo mam wrażenie że coś zbyt powoli się rozwijają (sadzone w połowie marca):
Czy wykazują jakieś niedobory?
Czy wykazują jakieś niedobory?
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Nie mogę edytować...Czy z fotki powyżej ta nieszczęsna papryka może mieć niedobór azotu?
Liście są naprawdę jasne.Niepokoi mnie to.
Uszkodzenia na owocach przez ślimaka
Liście są naprawdę jasne.Niepokoi mnie to.
Uszkodzenia na owocach przez ślimaka