Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Porzeczka - cięcie

Post »

Zebrałam dzisiaj wszystkie owoce czarnej porzeczki. Co należy teraz uczynić z krzaczkami ( to ich pierwsze owocowanie w życiu)?
Pozdrawiam. Ania
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję wykonać oprysk Topsinem na choroby grzybowe,pilnować mszyc,usunąć zniekształcone końcówki pędów,jeśli takowe są.Zasilić siarczanem potasu,łyżka rozsypana w promieniu 0,5 m.Pielęgnować i podlewać.
truer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2015, o 23:02

Post »

Witam mam problem z czarną porzeczka liscie od środka zaczęły sie przebarwiać na żółto i opadać . Co może być tego przyczyną
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie piszesz o podlewaniu,nawożeniu,wieku krzewów,glebie na której rosną i innych takich,pewnie mało istotnych informacjach.Nie wstawiłeś zdjęcia.Nawet wróżbita Maciej miałby kłopoty http://www.ezotv.pl/ :D
SCSX
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2015, o 11:43

Re: Przycięcie porzeczki białej

Post »

Witam

Stosuje nawoź granulowany wieloskładnikowy do porzeczek. Czym jeszcze mogę porzeczkę dokarmić?
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przycięcie porzeczki białej

Post »

Obornikiem, azofoską, polifoską, superfosfatem, dolistnie czymś, Asahi... Wybór jest spory.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Posadziłam przed tygodniem parę krzaków czarnej porzeczki Titania. Kupione na targu z gołym korzeniem, wysokie, około 1,5 m. mają po cztery, pięć silnych, prostych pędów. Posadzone w zacisznym miejscu. Teraz ciąć, czy zostawić na wiosnę i na jakiej wysokości? Ciąć trochę żal, bo pewnie w przyszłym sezonie owoce byłyby :oops:
Pozdrawiam Eugenia
KamilStefan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2015, o 09:20

Post »

1,5 metra to spore rzeczywiście. Oczywiście mówimy o formie krzaczastej?

Jeżeli chodzi o porzeczkę, doświadczenie mam małe, ale ja swoją przycinałem zgodnie z poradami znalezionymi w Internecie. W pierwszym roku po posadzeniu dosyć mocno, a później tylko pozostawiałem najlepsze pędy. Najlepsze według mojego mniemania oczywiście :P
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ebabka pisze:Posadziłam przed tygodniem parę krzaków czarnej porzeczki Titania. Kupione na targu z gołym korzeniem, wysokie, około 1,5 m. mają po cztery, pięć silnych, prostych pędów. Posadzone w zacisznym miejscu. Teraz ciąć, czy zostawić na wiosnę i na jakiej wysokości? Ciąć trochę żal, bo pewnie w przyszłym sezonie owoce byłyby :oops:
Owoce będą pod warunkiem,że krzewy wytworzą korzenie. W zimie, raczej nie ma co na to liczyć.Na razie nie przycinaj.Podlej dobrze.Jeszcze nie jest bardzo zimno i po tym ochłodzeniu powinno być jeszcze w miarę ciepło . Krzewy ściągną trochę substancji zapasowych w dół i być może zbudują troszkę młodych korzonków.Przed nadejściem konkretnych mrozów przytnij pędy na kilka oczek nad ziemią.Możesz zostawić jeden pęd ,żeby spróbować owoców,ale nie przesadzaj ,bo w pierwszym roku powinien się ukorzeniać a nie niańczyć dzieciaki :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i nie będę im obowiązków mnożyć, oby się tylko porządnie ukorzeniły :D
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45

Post »

Miesiąc temu kupiłem do szpaleru dwie porzeczki "Victoria" w doniczkach. Sadzonki były ładne wybrałem takie które mają dwa pędy i nie wyglądają na przerośnięte względem pojemności doniczki. Liście miały duże i dość sztywne. Kilka dni temu zobaczyłem że jedna z nich ma już całkiem zaschnięte liście (wody raczej jej nie brakowało). Drugiej podsychają ale trochę mniej. Obie oczywiście maja już zawiązane pąki na rok przyszły. Zastanawiam się czy taka defoliacja jest naturalna. Wydawało mi się że na zielonych jeszcze liściach zrobił się jakiś nalot (jakby mączniak). Podejrzewam też krzaczek rósł w szkółce pod folią no i liście były dość słabo przygotowane na surowy klimat mojej działki. Mam nadzieje że na wiosnę zobaczę świeże listki ?
Boję się trochę kupować w centrach ogrodniczych jesienią sadzonki bo bywają przenawożone aby atrakcyjnie wyglądały ...tyle że potem nie mogą usnąć zimą :/
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli są zdrowe pączki na następny rok ,to wszystko OK.Też mam kilku kolegów,którzy są porządnie łysi,a ja nie :tan
radzimierz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2015, o 21:24

Krzewy porzeczek - dylemat

Post »

Witam

Mam następujący problem.
Chciałbym w swoim sadzie posadzić kilka krzaków porzeczki ( czerwona i biała), ale nie wiem jakie miejsce wybrać.
Raczej zacienione czy w pełnym słońcu? Chcę dodać że nie mam miejsca o nasłonecznieniu zmiennym ( trochę cienia, trochę słońca)

Jeśli taki temat już był to przepraszam, ale nie mogłem go namierzyć.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”