ABC cięcia drzew owocowych - BAZA

Drzewa owocowe
hojnorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2008, o 12:01
Kontakt:

Post »

czy jeśli przytnę przewodniki to nie zahamuje wzrostu w górę? te drzewka mają dopiero jakieś 80-110cm. siatka jest do wysokości 50cm. (zdjęcia są robione z "dolnej" perspektywy, żeby było niebieskie tło, bo przy zielonym tle nic nie byłoby widać)

pierwotnie planowałem przyciąć dolne gałęzie, żeby drzewko podrosło jeszcze w górę i wtedy zacząć formować go na boki.

zaznaczam jednak że mam kompletnie zerowe doświadczenie w tej materii.

(a etykietki są luźne - ale zdejmę je)

btw - obaj jesteśmy z Wrocławia :-))
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, masz rację - czasem (dla "niewprawionego oka") zdjęcia zrobione z "dolnej" perspektywy nieco dodają wysokości, ale ja akurat sądziłem, że są nawet nieco niższe :D W zasadzie to niczego jednak nie zmienia - a w przypadku pierwszego drzewka tym bardziej potwierdza konieczność usunięcia tych dolnych gałęzi i "góry" - co do wysokości - powinno się potraktować to drzewko jako nierozgałęzione i przyciąć przewodnik na 60-80 cm; z kolei w przypadku drzewka ze zdjęcia nr 2 pierwsze piętro już masz - jeśli przytniesz przewodnik w miejscu o którym mówiłem (jeśli siatka ma 50 cm to będzie na ok.60 cm) rozpoczniesz w ten sposób już właściwe formowanie korony drzewka. Być może okaże się po 3-4 latach, że to pierwsze dolne piętro jest za nisko - ale wtedy wystarczy tylko usunąć te gałęzie (pod warunkiem że będą faktycznie przeszkadzały) a rolę najniższego piętra przejmie to kolejne nad nim. Jedynie jeżeli chodzi o drzewko trzecie możesz albo wybrać rozwiązanie o którym już wspominałem albo też całkowicie usunąć "widełki" na górze i przyciąć przewodnik nieco niżej. Cięcie
pobudza roślinę do wzrostu, a nie go ogranicza.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
PS. Tak, zauważyłem już wcześniej, że jesteśmy krajanami (Vivaldiego :lol: ) - tym bardziej mi miło co nieco zasugerować :wink:
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2008, o 22:45

Jak podcinać młode drzewka owocowe

Post »

Witam,
na mojej działce rosną 3 młodziutkie (2-3 letnie) drzewka owocowe (zdjęcia poniżej). Czy moglibyście mi doradzić, drodzy Forumowicze, jak i kiedy mogłbym je podciąć? Generalnie to myślałem o podcięciu 1-2 dolnych gałęzi jakoś pod koniec września, aczkolwiek nie wiem czy jesień to odpowiednia pora na tego typu zabiegi. Proszę o porady.

Obrazek Obrazek Obrazek
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

ABC cięcia drzew owocowych - BAZA

Post »

Proszę o wprowadzenie laika w temat cięcia, bo jakoś na tym forum znalazłem tylko wątki "dla zaawansowanych" :-). Chodzi mi o rady typu
"jeśli skrócisz przewodnik, to..." (i co to spowoduje)
"jeśli nie obetniesz bocznych pędów, to..." (i co to spowoduje)

Nie chodzi mi o konkretne gatunki drzew, a o istotę i cel poszczególnych operacji.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: ABC cięcia drzew owocowych

Post »

Jeśli skrócisz przewodnik, to nie będzie on dalej rósł :wink:

A tak na poważnie to wtedy wybijają pędy boczne, jest to celowy zabieg - wspomaga wytworzenie ładnej korony na określonej wysokości (młodziutkie drzewka). Pędy boczne też się tnie w celu rozgałęzienia, i na owocowanie.
magangs
100p
100p

Post »

A jak się obetnie wszystkie pędy boczne, to drzewko mocniej wybije w górę?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak się obetnie WSZYSTKIE pędy boczne, to drzewko będzie wypuszczać nowe ze śpiących pąków - o ile to przeżyje. Jak się usuwa dolne pędy, to drzewko przyjmuje formę pienną.
Żadne drzewo nie urośnie wyżej, niż ma to w genach, można jedynie korygować jego pokrój lub ograniczać wzrost cięciem - ale trzeba to robić regularnie. Zaniechanie spowoduje wzrastanie drzewa.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
magangs
100p
100p

Post »

Na poniższym zdjęciu na pierwszym planie dla przykładu orzech włoski
Nie chcę mieć drzewa, które się rozgałęzia tuż przy ziemi, tylko na jakiejś wysokości. Wydaje mi się, że trzeba obciąć te dwa boczne pędy. Zgadza się?

Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pień pod gałęziami będzie rósł razem z drzewem. Więc te gałęzie boczne będą coraz wyżej. Niestety nie wiem, jak wysoko ostatecznie dojdą. Ja bym się wstrzymał z tym obcinaniem
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

bishop pisze:Pień pod gałęziami będzie rósł razem z drzewem.
Będzie rósł ale tylko na grubość. Gałęzie nie będą przez to wyżej.
Pozdrawiam,

J
magangs
100p
100p

Post »

Czyli widzę, że opinie są rozbieżne. A coś temu drzewku grozi, jeśli obetnę te gałązki? I kiedy to najlepiej zrobić wiedząc, że drzewko posadzone w połowie października, a teraz mamy 7 XI?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nie tnij na zimę. Może to się źle skończyć dla drzewka, bo będzie bardziej wrażliwe na mróz. To dolne piętro możesz usunąć, a zostawić te młode, które wybiją z przewodnika. Docelowo zostawiasz pierwsze gałęzie na takiej wysokości, jak ci pasuje (w zależności od tego, czy chcesz mieć wysokopienne czy niskopienne drzewko).
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

leff pisze:
bishop pisze:Pień pod gałęziami będzie rósł razem z drzewem.
Będzie rósł ale tylko na grubość. Gałęzie nie będą przez to wyżej.

Też tak myślę.
jeśli nie chcesz mieć tak nisko rozgałęzień,to ciachnij te gałęzie.Poczytaj tylko,jaki termin cięcia będzie najbardziej optymalny.

I jeszcze jedno-poczytaj sobie,jakie rozmiary docelowe potrafi osiągnąc orzech-a potem zerknij,w jakim odstępie Ty je posadziłeś :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”