Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera

Post »

Widzę,że nikt Ci nie odpowiedział. Sama grudników nie posiadam (jeszcze), ale posiada je moja mama, która również otrzymała je w spadku. Z tego co wiem rosną w zwykłej ziemi uniwersalnej. Podlewa je jak sobie przypomni, średnio raz w tygodniu, ale dopiero gdy ziemia przeschnie. Zimą stoją na oknie wschodnim, latem lądują na południowo-zachodnim balkonie. W brew pozorom ta wystawa bardzo im służy, liście wybarwiają im się na czerwono,robią się większe, "mocniejsze". (Do poparzeń jeszcze nie doszło, mimo braku cieniowania, nawet podczas ostatnich upałów). Wydaje mi się, że Twoje zostały przelane. Jak często je podlewasz? Na Twoim miejscu zobaczyłabym co dzieje się z korzeniami.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Ereszkigal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2015, o 22:27

Post »

Dziękuję za odpowiedź;)
Szczerze mówiąc przelanie raczej wykluczam. Moją cechą charakterystyczną jest to, że zasuszam większość roślin jakie dostaje pod opiekę. Podlewam je średnio raz w tyg. wodą przegotowaną o temp. pokojowej. zastanawiałam się, czy ich poskurczanie nie jest spowodowane zbyt małą ilością wody. Wydaje mi się (70%), że zostały posadzone w mieszance do kaktusów, która jest mocno przepuszczalna (może należy zmienić glebe?) W doniczkach jest drenaż z keramzytu/żwirku. próbowałam jednego lekko wyciągnąć z ziemi, ale trzyma sie mocno, więc korzenie chyba są OK.
Im bliżej "gruntu" tym łodyga jest twardsza i jędrniejsza. Tylko końcowe "segmenty" się poskurczały. Póki co trzymam je w nieco mniej nasłonecznionym miejscu. Możliwe jest, żeby przeżyły 'szok temperaturowy"? ostatecznie dość nagle wystawiłam je z zacieniowanego pokoju na pełne słońce.
kali
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 wrz 2013, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje grudniki super rosły póki były na północnym parapecie ( super dla mnie to to, że kwitły i wyglądały przyzwoicie - też nie mam ręki do roślin ;) ) - dodam że to był pokój dość chłodny bez kaloryfera pod oknem ( stara kamienica parter ). Na czas przeprowadzki zaniosłam wszystkie do mamy ( okno południowe, nic nie zasłania słońca, mieszkanie ciepłe, kaloryfer pod parapetem :/ ) i wyglądają obecnie tak jak opisujesz. I tak wyglądają już ze 3 miesiące, nie kwitną ale żyją ;) nie pogarsza im się ;) Ja zakładam więc, ze wolą jak jest chłodno i mniej słońca ;)
Lioness73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2015, o 20:01

Post »

Witam,
Posiadam kaktus bożonarodzeniowy - "starego typu* " który nie dość iż zajmuje 1/2 okna to nawet nieźle kwitnie na 20 letni egzemplarz. Ostatnie 5 lat nie zaprzątałam sobie głowy z jego nawożeniem bo dostał doniczkę i ziemię ogrodową uniwersalną ( nie zbryla się ) i było OK. Zbliża się jesień - i stąd moje pytanie macie jakiś sprawdzony nawóz do tego typu kaktusów?

Ma zdrewnienia, bo leciwy, a kwitnie od grudnia do kwietnia.

Kliknięcie powiększa foto
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie za ciasno mu w tej doniczce?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Moje wcale nie kwitną już rok je mam czy dłużej i widziałam tylko kwiatka jednego różowego a mam biały czerwony żółty i nie kwitły od kąd je kupiłam,. obecnie stoją na balkonie od poczatku lata.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

To teraz powinny zakwitnąć - w grudniu :wink:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Lioness73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2015, o 20:01

Post »

andrzej1050
Prawdopodobnie tak jest, że ma ciasno (to też sprzyja kwitnieniu) , ale będę do odmładzać, bo i tak jest duży jak na moje możliwości lokalowe. Pana i tak jest większy,co podziwiam

KASIENKA82
To możne po letniej ekspozycji na światło, jak dołożysz nawożenie dla kaktusów ( 2-3 razy w ciągu 2 m-cy) to masz szanse iż zakwitną jak burza.
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Moje grudniki stoją od 3 tygodni na balkonie. Kiedy najlepiej je zabrać do domu? Podlewanie ograniczyłam do minimum.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Swoje trzymam do czasu, kiedy się robi chłodno +- 5 - 8 stopni.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobnie jak Janek też trzymam swoje grudniki przez całe lato na balkonie, wystawiam je już w kwietniu, o ile nie ma już nocnych przymrozków. Zawsze stoją w cieniu i moim zdaniem taka wystawka najwyraźniej im służy. Do tego stopnia, że będę musiała zmienić donicę na większą, tak poszły w masę. Zwykle przenoszę je do pokoju jak są pokryte maleńkimi pączkami. Podobnie jest z gruboszami, na dworze pokazują swoje prawdziwe piękno - piękną soczystą, błyszczącą zieleń :wink:
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Czy swoim grudnikom ograniczyliście wodę? Gdzieś wyczytałam, że trzeba to zrobić by zakwitły.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam go z umiarem, czasem podlewa go deszcz. Natomiast w okresie spoczynku mało. Prawdę powiedziawszy podlewam go tak trochę na oko :wink:, podlewam inne kwiaty na balkonie, to i jego podleję, ważne żeby nie podtopić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”