Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
U mnie już po szpinaku. Jest w zamrażarce i posiałam drugi raz już wschodzi.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zostawiłam 1 krzaczek na nasiona, a reszta do konsumpcji, bo nie było tyle tego, żeby zamrażać.
Za to dokupiłam nasiona na plon późnojesienny i wysieję pod koniec sierpnia, jak już niektóre grządki będą wolne. (Pewnie tylko jedna, ale to mi wystarczy. )
Mój Malabar rośnie. Ma "już" listków.
Za to dokupiłam nasiona na plon późnojesienny i wysieję pod koniec sierpnia, jak już niektóre grządki będą wolne. (Pewnie tylko jedna, ale to mi wystarczy. )
Mój Malabar rośnie. Ma "już" listków.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Malabar jeszcze ma szansę urosnąć jakbym zabrała się teraz za sianie?
Pozdrawiam Jola
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak Wam rośnie Malabar?
Mój w gruncie rośnie słabo- bardzo wolno przyrasta,liście jakby lekko zwinięte do góry w łódkę
Drugi jest w donicy w domu i ten radzi sobie lepiej. Ma już ok 60 cm i chce się okręcać,ale gdzieś przeczytałam,że powinno się go przyciąć,celem lepszego rozkrzewienia. Ten będzie rósł w tunelu.
Coś czuję,że wyżerki nie będzie z tych dwóch krzaków
Mój w gruncie rośnie słabo- bardzo wolno przyrasta,liście jakby lekko zwinięte do góry w łódkę
Drugi jest w donicy w domu i ten radzi sobie lepiej. Ma już ok 60 cm i chce się okręcać,ale gdzieś przeczytałam,że powinno się go przyciąć,celem lepszego rozkrzewienia. Ten będzie rósł w tunelu.
Coś czuję,że wyżerki nie będzie z tych dwóch krzaków
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja mam wrażenie , że od momentu przesadzenia do gruntu mój Malabar urósł niewiele . Pewnie to dlatego , że noce u nas bardzo chłodne , a on przecież z Afryki .
Pozdrawiam, Beata.
Mój malabar mizerny, stoi w miejscu, ale noce faktycznie jakieś chłodne ostatnio, a malabar ponoć własnie najlepiej czuje się w upał Czekam więc na upały i gorące noce
Na 20str. Millka napisała:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4934483
Ja sama spróbowałam na razie ok pół liścia, bo mi się przypadkiem urwało, to smakował jak trawa, taka zwykła zieleninka Nie było czuć żadnego wyraźnego smaku, ale na pewno jak się rozkręci, to będzie lepiej
millka pisze: W smaku mniej szpinakowy niż zwykły, ale bardzo ciekawy i porównywalny do nowozelandzkiego. Po ugotowaniu nie rozlatuje się, jest dość twardy i utrzymuje zwartą konsystencję. Jak dla mnie jest super
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4934483
Ja sama spróbowałam na razie ok pół liścia, bo mi się przypadkiem urwało, to smakował jak trawa, taka zwykła zieleninka Nie było czuć żadnego wyraźnego smaku, ale na pewno jak się rozkręci, to będzie lepiej
- kama_80
- 1000p
Mi szpinak na surowo ogólnie smakuje jak trawa. Dopiero po podgrzaniu łapie szpinakowy smaczek.
W tym roku sobie malabar odpuszczę bo pewnie zanim mi zakuiełkuje itp to będzie połowa lipca i zaraz będzie można siać zwykły na zbiór jesienny.
Dzięki za odpowiedź
W tym roku sobie malabar odpuszczę bo pewnie zanim mi zakuiełkuje itp to będzie połowa lipca i zaraz będzie można siać zwykły na zbiór jesienny.
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
Pozyskiwaliście nasiona ze swojego szpinaku? Zakwitł mi nowozelandzki. Genialnie wygląda z tymi kolczastymi nasionami. Tylko kiedy zerwać roślinę by pozyskać nasiona? Trzymają się mocno. W sumie w naturze jakby to się działo to roślina powinna sobie sama zasychać a potem nasiona wysiać. Wyczuwam, że jest w tym sens
Pozdrawiam Jola
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Nie zbieram nasion szpinaku nowozelanckiego , sam się u mnie nasiewa . Posiałam go kilka lat temu i co roku na wiosnę gdy pokażą się młode roślinki przesadzam na nowe miejsce . Mam w tym roku również Malabara , jeszcze go nie próbowałam . Jest rośliną ciepłolubną i tegoroczna pogoda niezbyt mu sprzyjała .
Nowozelancki u mnie też już zaczyna kwitnąć , ma drobne , żółte kwiatki . Bardzo lubię ten szpinak , bo w zasadzie jest bezobsługowy i zbiera się go do przymrozków .
Nowozelancki u mnie też już zaczyna kwitnąć , ma drobne , żółte kwiatki . Bardzo lubię ten szpinak , bo w zasadzie jest bezobsługowy i zbiera się go do przymrozków .
Pozdrawiam, Beata.
Mój Malabarski jakiś pokręcony, ma chyba z 15 cm wysokości i już kwitnie Mam 2 takie sadzonki, obie nie rosną, druga chociaż nie kwitnie, bo skubię liście jak tylko się jakieś pojawią.
Ale nie wiem czemu nie rosną, lato przecież gorące Widocznie zacieniona miejscówka po 16.00 im nie odpowiada.
Ale powiem Wam, że w smaku bardzo mi podpasował. Jadłam na surowo. Liście są fajne, skórzaste, chrupiące. Nie mają ani posmaku trawy, ani niczego innego, takie są jakby neutralne. Z chęcią bym zjadła więcej, ale nie mam
Ale nie wiem czemu nie rosną, lato przecież gorące Widocznie zacieniona miejscówka po 16.00 im nie odpowiada.
Ale powiem Wam, że w smaku bardzo mi podpasował. Jadłam na surowo. Liście są fajne, skórzaste, chrupiące. Nie mają ani posmaku trawy, ani niczego innego, takie są jakby neutralne. Z chęcią bym zjadła więcej, ale nie mam