Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
Witam to mój pierwszy rok z kalafiorem i mam takie pytanie czy można już zacząć robić rozsadę kalafiora czy jeszcze poczekać?.
Pozdrawiam Mateusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już posiałam kalafiora,brokuła i kapustę.Jak wykiełkują i na dworze się ociepli wyniosę rozsadę do tunelu,nigdy nie trzymam rozsady w domu bo będzie słabej jakości(za ciepło).
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już przepikowałam jakiś tydzień temu kalafiora wczesnego i wystawiłam do tunelu.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie! Może ktoś z Was miał podobny przypadek? Otóż chyba z dwa lata temu posadziłam kalafiory. Rozsada była wysiana w szklarni potem jak wyrosła przeniosłam ją do gruntu. Przymrozków nie było w tym czasie. Kalafiory rosły, były bardo wysokie ale nie było w nich tej białej róży. Poszła w liście. Ciocia która wzięła ode mnie rozsadę też miała tak samo. Czy ja coś zrobiłam źle? Czy to mogła być wina nasion?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Był kiedyś taki incydent, że kilka hektarów kalafiorów poszły do góry, a holenderska firma nasienna nie chciała uznać reklamacji.
Trzeba kupować sprawdzone odmiany, a także, żeby rozsada nie była przerośnięta. Kalafior też jest wrażliwy na niedobór molibdenu.
Trzeba kupować sprawdzone odmiany, a także, żeby rozsada nie była przerośnięta. Kalafior też jest wrażliwy na niedobór molibdenu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Rozwiązle róże kalafiora
Witam wszystkich.
Jak widać po temacie moim problemem są kalafiory. Mam w ogródku przy domu dosyć sporą uprawę a niestety róże są strasznie rozwiązłe. Ponadto pojedyncze różyczki wybijają w górę a cała róża jest strasznie "roztrzepana". Nie chcę ścinać kalafiorów kiedy są jeszcze malutkie a później kiedy rosną niestety dzieje się to co opisałem. Można temu jakoś zapobiec?

A drugie pytanie dotyczy małych różyczek które wypuszczają z boku głównej róży. domniemam, że są to pędy boczne i kalafior zacznie niedługo kwitnąć?

Jak widać po temacie moim problemem są kalafiory. Mam w ogródku przy domu dosyć sporą uprawę a niestety róże są strasznie rozwiązłe. Ponadto pojedyncze różyczki wybijają w górę a cała róża jest strasznie "roztrzepana". Nie chcę ścinać kalafiorów kiedy są jeszcze malutkie a później kiedy rosną niestety dzieje się to co opisałem. Można temu jakoś zapobiec?

A drugie pytanie dotyczy małych różyczek które wypuszczają z boku głównej róży. domniemam, że są to pędy boczne i kalafior zacznie niedługo kwitnąć?

[mr_login] :
1. obserwuję, i jak tylko zaczynają się rozluźniać - zbiór/ trudno, następne będą lepsze
2. uprawa kalafiorów to pouczające doświadczenie ; z czasem ustalisz jakie miejsce ( o nasłonecznienie chodzi !) i gleba itd.
ja stosuję następujący sposób : tak rozplanowuję grządki, żeby kalafiorom wypadło za wysokim groszkiem ; póki groszek mały - mają słońce, gdy zawiązują róże - zrównoważony cień / kalafior chyba nie lubi ostrego słońca, wilgotność też wyrównana ; wyschnięcie i później podlanie - natychmiast wykwity.
I jeszcze, nie ma co żałować "maluchów", lepiej zużyć jeszcze małe jędrne, niż ...
Z tych przeczekanych robię zupę krem
Pozdrawiam.
Nie wiem co poradzą bardziej doświadczeni, ja postępuję tak:"Ponadto pojedyncze różyczki wybijają w górę a cała róża jest strasznie "roztrzepana". Nie chcę ścinać kalafiorów kiedy są jeszcze malutkie a później kiedy rosną niestety dzieje się to co opisałem. Można temu jakoś zapobiec?"
1. obserwuję, i jak tylko zaczynają się rozluźniać - zbiór/ trudno, następne będą lepsze

2. uprawa kalafiorów to pouczające doświadczenie ; z czasem ustalisz jakie miejsce ( o nasłonecznienie chodzi !) i gleba itd.
ja stosuję następujący sposób : tak rozplanowuję grządki, żeby kalafiorom wypadło za wysokim groszkiem ; póki groszek mały - mają słońce, gdy zawiązują róże - zrównoważony cień / kalafior chyba nie lubi ostrego słońca, wilgotność też wyrównana ; wyschnięcie i później podlanie - natychmiast wykwity.
I jeszcze, nie ma co żałować "maluchów", lepiej zużyć jeszcze małe jędrne, niż ...
Z tych przeczekanych robię zupę krem

Pozdrawiam.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Witajcie
W tym roku będę uprawiał kalafiory. Kiedy mogę je wysiać ? Na opakowaniu pisze, że w kwietniu ale wydaje mi się, że za późno 

-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje wysiałam dzisiaj
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ważne, rozsada kalafiorów nie może być przerośnięta, zbyt stara, bo potem raczej już nie do naprawienia, za szybko wytworzy różę.
pozdrawiam Ludwik
Od wysiania ziarenek do doniczki - do posadzenia rozsady w gruncie, czeka się ok. 4 tygodnie. Ja sieję kalafior koniec marca - pocz. kwietnia. Wysadzam w maju pod agrowłókninę ,a na noc dodatkowo nakrywam słojami w razie przymrozków. Lepiej mi się udaje i mniej jest z nim roboty w uprawie jesiennej (wysiew w drugiej poł. czerwca).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Mnie się udało zrobić rozsadę nieco wcześnie, bo dzisiaj ją wysadziłem do gruntu (200 szt.) i przykryłem agrowłókniną.

pozdrawiam Ludwik