Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2007, o 22:20
-
-
- 50p
- Od: 28 sty 2008, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milosniczko
"robale"w ziemi to najprawdopodobniej skoczogonki,a muszki to pewnie ziemiorki.
Oba rodzaje mocno wkurzajace ,ale rosliny nie zabija.
Ja moje szkodniki wykanczalam paleczkami nawozowymi z tytanem.
Sprawdz w wyszukiwarce,na forum jest duzo tematow i porad w zwiazku z ziemiorkami i skoczogonkami.
"robale"w ziemi to najprawdopodobniej skoczogonki,a muszki to pewnie ziemiorki.
Oba rodzaje mocno wkurzajace ,ale rosliny nie zabija.
Ja moje szkodniki wykanczalam paleczkami nawozowymi z tytanem.
Sprawdz w wyszukiwarce,na forum jest duzo tematow i porad w zwiazku z ziemiorkami i skoczogonkami.
Pozdrawiam Danka
-
do Uzumaki
właśnie czytałam o tych szkodnikach które wymieniłaś ale niestety to nie to jedne to są dosłownie 1mm białe robaczki które łażą po roślinie właściwie kumulują się przy nowych listkach i właśnie te nowe listki robią się małe i karłowate pokryte białym nalotem. i jak podnoszę doniczkę są one również w podstawce i z tego co widzę to skaczą. jakiś czas temu zwalczyłam je ale są ponownie czy jest jakiś doskonały środek na zwalczenie tego????????
A druga sprawa to zauważyłam że koło moich fiołków jest duzo muszek i chodza one po kwiatkach i ziemi w której rosną i zwróciłam na to uwagę że jest ich dużo właśnie koło fiołków i nie są to muszki owocówki pomóżcie mi proszę
właśnie czytałam o tych szkodnikach które wymieniłaś ale niestety to nie to jedne to są dosłownie 1mm białe robaczki które łażą po roślinie właściwie kumulują się przy nowych listkach i właśnie te nowe listki robią się małe i karłowate pokryte białym nalotem. i jak podnoszę doniczkę są one również w podstawce i z tego co widzę to skaczą. jakiś czas temu zwalczyłam je ale są ponownie czy jest jakiś doskonały środek na zwalczenie tego????????
A druga sprawa to zauważyłam że koło moich fiołków jest duzo muszek i chodza one po kwiatkach i ziemi w której rosną i zwróciłam na to uwagę że jest ich dużo właśnie koło fiołków i nie są to muszki owocówki pomóżcie mi proszę

-
- 50p
- Od: 28 sty 2008, o 00:43
Ostatnio tez kupilam w Lidlu przecenione fiolki,konczyly kwitnienie,zdrowe,po 74pensy.
Ciekawe kiedy zakwitna ponownie.Moje inne fiolki slabo kwitna,bo zdarzalo mi sie przenawozic rosliny albo za duzo podlewac.Doksztalcilam sie na forum i teraz uwazam z tymi zabiegami.
Milosniczko
pytaj w sklepie ogrodniczym o srodek przeciwko szkodnikom, dla roslin pokojowych,ktorym mozesz podlewac glebe w doniczce.
Nazw nie znam,ale zwykle sprzedawcy potrafia doradzic.
Coby to nie byly za szkodniki,podlanie woda z rozpuszczonym sr chemicznym musi pomoc.
Mozesz tez wlozyc w doniczki paleczki nawozowe z tytanem.Mozna je dostac w kwiaciarniach.
Mam duzo kwiatow i zawsze mi cios po nich lazilo.Odkad stosuje te paleczki ,fauny w doniczkach mam zdecydowanie mniej.
Ciekawe kiedy zakwitna ponownie.Moje inne fiolki slabo kwitna,bo zdarzalo mi sie przenawozic rosliny albo za duzo podlewac.Doksztalcilam sie na forum i teraz uwazam z tymi zabiegami.
Milosniczko
pytaj w sklepie ogrodniczym o srodek przeciwko szkodnikom, dla roslin pokojowych,ktorym mozesz podlewac glebe w doniczce.
Nazw nie znam,ale zwykle sprzedawcy potrafia doradzic.
Coby to nie byly za szkodniki,podlanie woda z rozpuszczonym sr chemicznym musi pomoc.
Mozesz tez wlozyc w doniczki paleczki nawozowe z tytanem.Mozna je dostac w kwiaciarniach.
Mam duzo kwiatow i zawsze mi cios po nich lazilo.Odkad stosuje te paleczki ,fauny w doniczkach mam zdecydowanie mniej.
Pozdrawiam Danka
- tok76
- 100p
- Od: 18 paź 2008, o 07:13
- Kontakt:
Ja moich fiołków niczym nie nawoże, rosną na parapecie ze strony południowej. Podlewam tylko jak mają sucho i nigdy na ziemię pod roślinę- zawsze nalewam pełną podstawkę i nie usuwam wody gdy zostanie w podstawce. Przy podlewaniu uważaj, by woda nie spadłą na liście- gdy słońce przyświeci zostaną wtedy spalone i będą brzydkie brązowe plamy. Na razie urwij brzydkie listki, rób tak jak ja robię i czekaj czy się poprawi.Zapomniałam dodać- usuwam przekwitłe kwiatostany.
Pozdrawiam, Gosia
Jakbym czytała o swoich fiołkachtok76 pisze:Ja moich fiołków niczym nie nawoże, rosną na parapecie ze strony południowej. Podlewam tylko jak mają sucho i nigdy na ziemię pod roślinę- zawsze nalewam pełną podstawkę i nie usuwam wody gdy zostanie w podstawce. Przy podlewaniu uważaj, by woda nie spadłą na liście- gdy słońce przyświeci zostaną wtedy spalone i będą brzydkie brązowe plamy. Na razie urwij brzydkie listki, rób tak jak ja robię i czekaj czy się poprawi.Zapomniałam dodać- usuwam przekwitłe kwiatostany.

Niestety to są już kolejne żółte listki, wcześniej już usunęłam kilka i właśnie to mnie martwi.
No to chyba miałaś szczęście miluck
.
Śliczny ten Twój fiołek. No u mnie takich nie było. Twój ma ładne grube lśniące liście, a tamte wyglądały zupełnie inaczej. Listki były takie jak opisałam no i kwiatki były bardziej "spłaszczone" i było ich 2, 3 na kwiatku. Był żółty, ciemniejszy żółty i bordowy. Zresztą w ogóle tak nieszczęśliwie wyglądały.
Może po prostu sie spóźniłam i załapałam sie na końcówki
. Zerknę tam jeszcze za jakiś czas może coś dołożą.
No śliczny i biały..właśnie takie listki sobie teraz ukorzeniam i to ich nie mogę sie doczekać najbardziej
.
Serdecznie pozdrawiam

Śliczny ten Twój fiołek. No u mnie takich nie było. Twój ma ładne grube lśniące liście, a tamte wyglądały zupełnie inaczej. Listki były takie jak opisałam no i kwiatki były bardziej "spłaszczone" i było ich 2, 3 na kwiatku. Był żółty, ciemniejszy żółty i bordowy. Zresztą w ogóle tak nieszczęśliwie wyglądały.
Może po prostu sie spóźniłam i załapałam sie na końcówki

No śliczny i biały..właśnie takie listki sobie teraz ukorzeniam i to ich nie mogę sie doczekać najbardziej

Serdecznie pozdrawiam
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu nie musisz przepraszać, bo żółte fiołki też są (ale nie u nas)
W tym katalogu na pewno takie znajdziecie
Życzę miłej lektury - 99 stron pięknych fiołków
http://www.senpolia.com/gallery/index.php?page=1

W tym katalogu na pewno takie znajdziecie
Życzę miłej lektury - 99 stron pięknych fiołków

http://www.senpolia.com/gallery/index.php?page=1
-