Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

chyba za dużo podlewałaś.. ?
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

Niestety nie przelałam ich .Hoduję fiołki od 6lat i znam się na tym. ziemia jest ta sama we wszystkich fiołkach ale co po nie które pokryły się pleśnią i właśnie tego nie rozumiem. na pewno nie jest to problem w podlewaniu.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zrobiło się to samo.Myślę ,że to spowodowała duża wilgotność powietrza i chłód w domu.Zebrałam patyczkiem z wierzchu pleśń i postawiłam doniczkę w cieplejsze miejsce ,aby wilgoć szybciej odparowała.Jak na razie jest ok. :lol:
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam wielki problem z moimi fiołkami poprzednio były to mączliki takie małe białe skaczące robactwa w ziemi i na podstawkach a teraz znowu one się pojawiły a oprócz tego jakieą maleńkie latające muszki i jest ich pełno. co mam robić i jak pozbyć się muszek i mączlików???
pomóżcie mi
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milosniczko
"robale"w ziemi to najprawdopodobniej skoczogonki,a muszki to pewnie ziemiorki.
Oba rodzaje mocno wkurzajace ,ale rosliny nie zabija.
Ja moje szkodniki wykanczalam paleczkami nawozowymi z tytanem.
Sprawdz w wyszukiwarce,na forum jest duzo tematow i porad w zwiazku z ziemiorkami i skoczogonkami.
Pozdrawiam Danka
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

do Uzumaki
właśnie czytałam o tych szkodnikach które wymieniłaś ale niestety to nie to jedne to są dosłownie 1mm białe robaczki które łażą po roślinie właściwie kumulują się przy nowych listkach i właśnie te nowe listki robią się małe i karłowate pokryte białym nalotem. i jak podnoszę doniczkę są one również w podstawce i z tego co widzę to skaczą. jakiś czas temu zwalczyłam je ale są ponownie czy jest jakiś doskonały środek na zwalczenie tego????????
A druga sprawa to zauważyłam że koło moich fiołków jest duzo muszek i chodza one po kwiatkach i ziemi w której rosną i zwróciłam na to uwagę że jest ich dużo właśnie koło fiołków i nie są to muszki owocówki pomóżcie mi proszę :(
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43

Post »

Ostatnio tez kupilam w Lidlu przecenione fiolki,konczyly kwitnienie,zdrowe,po 74pensy.
Ciekawe kiedy zakwitna ponownie.Moje inne fiolki slabo kwitna,bo zdarzalo mi sie przenawozic rosliny albo za duzo podlewac.Doksztalcilam sie na forum i teraz uwazam z tymi zabiegami.

Milosniczko
pytaj w sklepie ogrodniczym o srodek przeciwko szkodnikom, dla roslin pokojowych,ktorym mozesz podlewac glebe w doniczce.
Nazw nie znam,ale zwykle sprzedawcy potrafia doradzic.
Coby to nie byly za szkodniki,podlanie woda z rozpuszczonym sr chemicznym musi pomoc.
Mozesz tez wlozyc w doniczki paleczki nawozowe z tytanem.Mozna je dostac w kwiaciarniach.
Mam duzo kwiatow i zawsze mi cios po nich lazilo.Odkad stosuje te paleczki ,fauny w doniczkach mam zdecydowanie mniej.
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
Acacia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2007, o 12:02

Post »

Czy te żółte liście na moi fiołku to też od słońca??

Obrazek Obrazek Obrazek

Na tym samym parapecie mam 5 różnych fiołków i tylko ten się tak nieładnie zachowuje :(
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Może trzeba go podkarmić nawozem?
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Kontakt:

Post »

Ja moich fiołków niczym nie nawoże, rosną na parapecie ze strony południowej. Podlewam tylko jak mają sucho i nigdy na ziemię pod roślinę- zawsze nalewam pełną podstawkę i nie usuwam wody gdy zostanie w podstawce. Przy podlewaniu uważaj, by woda nie spadłą na liście- gdy słońce przyświeci zostaną wtedy spalone i będą brzydkie brązowe plamy. Na razie urwij brzydkie listki, rób tak jak ja robię i czekaj czy się poprawi.Zapomniałam dodać- usuwam przekwitłe kwiatostany.
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
Acacia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2007, o 12:02

Post »

tok76 pisze:Ja moich fiołków niczym nie nawoże, rosną na parapecie ze strony południowej. Podlewam tylko jak mają sucho i nigdy na ziemię pod roślinę- zawsze nalewam pełną podstawkę i nie usuwam wody gdy zostanie w podstawce. Przy podlewaniu uważaj, by woda nie spadłą na liście- gdy słońce przyświeci zostaną wtedy spalone i będą brzydkie brązowe plamy. Na razie urwij brzydkie listki, rób tak jak ja robię i czekaj czy się poprawi.Zapomniałam dodać- usuwam przekwitłe kwiatostany.
Jakbym czytała o swoich fiołkach :lol: tylko z niewielkimi różnicami - ja mam okno na południowy zachód, a nawożę od czasu do czasu, jak mi się przypomni. Podlewam tak jak ty, gdy potrzeba i na podstawek.
Niestety to są już kolejne żółte listki, wcześniej już usunęłam kilka i właśnie to mnie martwi.
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Jadziu, doradź jeszcze jak rozciągnąć parapety, hi, hi :D :D :D
asia333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2008, o 17:39

Post »

No to chyba miałaś szczęście miluck :).
Śliczny ten Twój fiołek. No u mnie takich nie było. Twój ma ładne grube lśniące liście, a tamte wyglądały zupełnie inaczej. Listki były takie jak opisałam no i kwiatki były bardziej "spłaszczone" i było ich 2, 3 na kwiatku. Był żółty, ciemniejszy żółty i bordowy. Zresztą w ogóle tak nieszczęśliwie wyglądały.
Może po prostu sie spóźniłam i załapałam sie na końcówki :(. Zerknę tam jeszcze za jakiś czas może coś dołożą.

No śliczny i biały..właśnie takie listki sobie teraz ukorzeniam i to ich nie mogę sie doczekać najbardziej :) .

Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Asiu nie musisz przepraszać, bo żółte fiołki też są (ale nie u nas) :)
W tym katalogu na pewno takie znajdziecie
Życzę miłej lektury - 99 stron pięknych fiołków :)

http://www.senpolia.com/gallery/index.php?page=1
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witaj wiedziałam że nie ma żółtych fiołków,ale jest dużo pięknych kolorów.pozdrawiam iżyczę powodzenia w szukaniu ciekawych odmian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”