Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

agnieszka0308 pisze: Po pierwszych oznakach mączniaka po Waszych radach opryskałam Topsinem, kilka gronek opadło niestety po oprysku, które były w momencie kwitnienia.
Obawiam się, że Twoja ocena co do mączniaka jest błędna. Na zdjęciach widać wyraźnie że jest on wszędzie. Zaatakowane są również grona i obawiam się, ze możesz nie pojeść.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
czeczen1963
50p
50p
Od: 1 sie 2014, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Jako nowo upieczony,muszę się sporo nauczyć .Mam nadzieję na pomoc.Od dwóch dni pojawiły się rdzawe plamki.najpierw dwa liście ale dzisiaj zsuważyłem więcej. Co to za paskudztwo? i jak temu zaradzić? Pozdrawiam
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

agnieszka0308 pisze:W tym roku moje winorośle poszalały i podrosły znacznie. Mają pierwsze gronka owocowe.
Po pierwszych oznakach mączniaka po Waszych radach opryskałam Topsinem, kilka gronek opadło niestety po oprysku, które były w momencie kwitnienia.
Teraz mam znów problem, gdyż liście winorośli zaczynają żółknąć. Co tym razem się dzieje z winogronem?
Obrazek Obrazek Obrazek
Mączniak prawdziwy jak się patrzy i bardzo zaawansowany. Możesz próbować ratować poprzez oprysk myjący najlepiej kwaśnym węglanem potasu KHCO3 lub ewentualnie zwykłą sodą spożywczą. Pryska się wszystko dokładnie - liście od wierzchu i spodu, grona oraz łozy dużą ilością tak, aby środek spływał - stąd nazwa oprysk myjący. Stężenie od 0,5 do 1 % + środek zwilżający do oprysków ( ostatecznie płyn do naczyń łyżka stołowa na 10 l ). Oprysk taki wyniszcza grzybnię. Na drugi dzień, nie później, oprysk siarką ( Siarkol, Siarkol extra 80WP ) w stężeniu 0,3 % - to jest środek zapobiegawczy - oprysk zapobiegawczy regularnie jak deszcz zmyje i urosną łozy trzeba powtarzać do końca sezonu. Jeżeli teraz masz tak zaawansowaną infekcję mączniaka prawdziwego to pewnie co roku to samo. Albo regularnie od początku opryski zapobiegawcze, albo jak nie chcesz pryskać to trzeba się pożegnać z tą odmianą bo infekcje będą się powtarzać.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Chciałbym jedynie dodać, że moje krzewy po przycięciu mają średnią wysokość 1,70m, a skracam je, gdy przerastają wysokość palików ( 1,50m ), osiągając blisko 2 m. Krzewy o wysokości 1,70m przy palikach 1,50 m dają się prowadzić stabilnie.
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

Winogrodek

W domu posiadam tylko miedzian i topsin, nic z tego nie pomoże?
Czy muszę koniecznie wybrać się do ogrodniczego po Siarkol, Siarkol extra 80WP?
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Topsin i miedzian nie są myjącymi także jak chcesz to spróbować uratować to kup siarkol.
Mam tę moc - Sylwek
Winogrodek
200p
200p

Post »

agnieszka0308

Miedzian na pewno nie zadziała ( działa zapobiegawczo, ale na mączniaka rzekomego ) - Topsin tak choć podobno ma słabe działanie na mączniaka prawdziwego. Poza tym już pryskałaś Topsinem w tym roku, a nie powinno się akurat nim pryskać 2 razy w sezonie z uwagi na łatwe uodparnianie się grzybów na ten środek. Teraz musisz zwalczyć grzybnię ( soda ) i pilnować, aby mączniak nie wrócił ( np. siarkol )
czeczen1963
50p
50p
Od: 1 sie 2014, o 21:48

Post »

Te rude plamy to najprawdopodobne mącznia rzekomy.Tyle doszedłem,ale czym to zwalczyć?. Pozdrawiam
Winogrodek
200p
200p

Post »

czeczen1963 pisze:Te rude plamy to najprawdopodobne mącznia rzekomy.Tyle doszedłem,ale czym to zwalczyć?. Pozdrawiam
Interwencyjnie na rzekomego Ridomil Gold
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Jeszcze gwoli ścisłości. Tak wygląda Riesling 2014 przed przycięciem ( 2 m ):
Obrazek
Tak wyglądają krzewy prowadzone przy palikach o wysokości 1,50 m ( krzewy mają mieć góra 1,70 m ) :
Obrazek Obrazek
Tak wyglądało to na Śląsku niegdyś :
http://fotopolska.eu/72385,foto.html?o=b49459&p=1
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Winogrodek pisze:
czeczen1963 pisze:Te rude plamy to najprawdopodobne mącznia rzekomy.Tyle doszedłem,ale czym to zwalczyć?. Pozdrawiam
Interwencyjnie na rzekomego Ridomil Gold
To nie jest mączniak rzekomy.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trochę zamieszałem. Pisałem o żółtych liściach z postu agnieszki0308. Szczególnie na młodych krzewach, tego typu liście to prawie norma. Przyczyn może być wiele min. chloroza wywołana nadmierną wilgotnością podłoża blokującą przyswajanie żelaza, niedobory mikroelementów w glebie, problemy z ich przyswajaniem, a nawet zwykłe starzenie się liści. Żadne opryski na to nie są potrzebne. Wyszło że odnoszę się do opisu kolegi "czeczen1964". Przepraszam.
Piotr
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

2 tyg temu robiłam oprysk sisrkolem. Jeszcze go widać na liściach a pod spodem na gronach już mieszka szary, scieralny nalot. Na razie nalot jest na samym szczycie gron. Pada u mnie prawie codziennie. Powtórzyć siarkol czy zmienić środek. Winogron byl pryskany tylko miedzianem na jesień.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”