Borówka amerykańska - 6 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Pewnie jak wśród ludzi.Też na oko nie odróżni.
Przede wszystkim metoda in vitro jest niesłychanie wydajna .Chodzi o ekonomię.I tyle.Poza tym rośliny są rozmnażane z odwirusowanych kultur.
Przede wszystkim metoda in vitro jest niesłychanie wydajna .Chodzi o ekonomię.I tyle.Poza tym rośliny są rozmnażane z odwirusowanych kultur.
I 100% pewność odmianowa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2015, o 22:11
Witajcie, Proszę o poradę. Dziś zauważyłem na kilku moich sadzonkach mszycę. Sadzonki w tym roku sadzone w doniczki z tzw. patyka. Ładnie się przyjęły i rosną do tej pory zdrowo. Czym zwalczacie mszycę ? boję sie że przeniesie się na inne sadzonki.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Na mszyce stosuję mospilan.
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niektóre borówki za bardzo poszły w owoc. Aż gałązki leżały na ziemi. Czy na jesieni albo teraz mogę je wyciąć czy muszę poczekać do wiosny?
-
Pokaż zdjęcia.Będzie pełna informacja.
Googluję, porównuję i nie podoba mi się arsen w składzie siarki. Zastanawia mnie czy w siarczanie amonu takich niefajnych składników jest mniej. Poza tym czytam, że generalnie siarka zwielokrotnia wchłanialność metali ciężkich już obecnych w glebie. Zakładam, że odpowiednio przygotowane podłoże pod borówkę jakoś niweluje to zjawisko.fogrod pisze:(...) U siebie zamierzam po sezonie przekopać obszar w pewnej odległości od borówek dodając siarkę pylistą lub Wigor S (...)
A z zaskakujących dla mnie odkryć znalazłem informację, że siarczan potasu nie zakwasza gleby tak jak siarczan amonu źródło1 źródło2
-
Nie przesadzaj ,nawet nie masz pojęcia ile arsenu łykasz z piwem ,winem,rybami i brukselką.
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalo, powiedz, jak prowadzisz krzaczki? Pędy obwiązujesz do jednego palika?
Moje Chandlery mają jeszcze słabo zdrewniałe łodygi i kładą sie pod ciężarem owocu. Chyba lepiej je spionizować?
Moje Chandlery mają jeszcze słabo zdrewniałe łodygi i kładą sie pod ciężarem owocu. Chyba lepiej je spionizować?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
W zasadzie nie prowadzę w jakiś sprytny sposób.Ponieważ na wiosnę mocno powycinałem najstarsze pędy,musiałem zabezpieczyć te,co pozostały,bo leżały na ziemi.Stąd ten palik i opaska.Na pierwszym zdjęciu obydwa moje Toro,to drugie też muszę związać.Na drugim i trzecim Spartan,też mocno powycinany.Zaznaczone młode pędy są tegoroczne i mają po 70-80 cm
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalo, u mnie Chandler dopiero pierwszy rok po wsadzeniu. Cięcie było wyłacznie pielęgnacyjne na wiosnę. Odmładzające to chyba dopiero w 2017
Owocu jest moim zdaniem sporo, ale też jest sporo części zielonych. Przyrosty tegoroczne są na razie bardzo małe, ale pamiętam, że rok temu dopiero w drugiej połowie lata pojawiły się mocne pędy wyrastające od korzenia. Także chyba jeszcze pociągnie w górę
Pędy nie mają silnej tendencji do pionizowania się, także muszę im trochę pomóc...
Patryk, pokaż swoje!
Owocu jest moim zdaniem sporo, ale też jest sporo części zielonych. Przyrosty tegoroczne są na razie bardzo małe, ale pamiętam, że rok temu dopiero w drugiej połowie lata pojawiły się mocne pędy wyrastające od korzenia. Także chyba jeszcze pociągnie w górę
Pędy nie mają silnej tendencji do pionizowania się, także muszę im trochę pomóc...
Patryk, pokaż swoje!
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
-
Ładne młodziaki. .Teraz są zajęte karmieniem owoców i dlatego nowe przyrosty są małe,lub żadne.