Galeria.Dalie Stanisława cz.4
Re: Dalie Stanisława cz.4
Gabrielu,
o ile się nie mylę nr 106 to dalia Burve - różowokarminowa, dekoracyjna, śr. kwiatu - ok. 15 cm, wys. 110
o ile się nie mylę nr 106 to dalia Burve - różowokarminowa, dekoracyjna, śr. kwiatu - ok. 15 cm, wys. 110
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest śliczna!
Ja taka dostałam od koleżanki, a ona od Stanisława. Mam ją w donicy, ale jeszcze nie kwitnie 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Piękne macie Dalie, moje Dalie od P.Stanisława nie wiem czy zdołają zakwitnąć a wszystko przez ślimaki, na razie będę cieszyć oczy Waszymi pięknościami.
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Barbaro, dziękuję za pomoc
Wymiary się zgadzają, więc pewnie to ona.
Dalia Burve:

Radegast

Senior

Houjuku

Leycett

Elsie Huston

Jetfire

Samoje Daragoje

Dalia Burve:
Radegast
Senior
Houjuku
Leycett
Elsie Huston
Jetfire
Samoje Daragoje
Pozdrawiam, Gabriel
Gabrielu,
jeszcze w kwestii pomyłek w odmianach...
Nr 415 to istotnie dalia Interblue, ale ta, której zdjęcie zamieściłeś, nie jest odmianą Interblue - to Ferncliff Inspiration - nr 413. Stanisław przeprasza za pomyłkę - zamiast 415 wysłał Ci 413 - widocznie ze zmęczenia już mu się w oczach mieniło, kiedy przygotowywał dla Ciebie paczkę. Obiecał, że w przyszłorocznej dostawie dostaniesz oryginalną Interblue gratis...
jeszcze w kwestii pomyłek w odmianach...
Nr 415 to istotnie dalia Interblue, ale ta, której zdjęcie zamieściłeś, nie jest odmianą Interblue - to Ferncliff Inspiration - nr 413. Stanisław przeprasza za pomyłkę - zamiast 415 wysłał Ci 413 - widocznie ze zmęczenia już mu się w oczach mieniło, kiedy przygotowywał dla Ciebie paczkę. Obiecał, że w przyszłorocznej dostawie dostaniesz oryginalną Interblue gratis...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
A ja znowu potrzebuje pomocy
dalia z tegorocznej dostawy ( przyszła jako Xenon z nr 533 ) ale nie jest to ta dalia .
I teraz pytanie co to jest ?

Wysokość ok 120 cm , wielkość kwiatu 17 cm

I teraz pytanie co to jest ?

Wysokość ok 120 cm , wielkość kwiatu 17 cm
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Mirdem
Odmiana XENNON to już historia, jednym słowem wyrodziła się, zresztą bardzo szybko. Natomiast prezentowana to też łotewska odmiana pochodząca z tej samej "stajni".
333 APELSINI SNIEGA porównać http://www.dahlie.net
Dla "otarcia łez" powiem dość droga.
Odmiana XENNON to już historia, jednym słowem wyrodziła się, zresztą bardzo szybko. Natomiast prezentowana to też łotewska odmiana pochodząca z tej samej "stajni".
333 APELSINI SNIEGA porównać http://www.dahlie.net
Dla "otarcia łez" powiem dość droga.
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Dziękuje za odpowiedź
................ powiem szczerze , że po cichu stawiałam na tę odmianę , zamawiałam ją zresztą jak pojawiła się w nowościach , któregoś roku ( ale nie dostałam ) .............. a o zadnym ocieraniu łez mowy nie ma , odmiana jest rewelacyjna
teraz tylko przezimowac z sukcesem i cieszyć sie przez następne lata
To jeszcze jedna piękność z ostatniej dostawy

..............Normandy Splendor

To jeszcze jedna piękność z ostatniej dostawy

..............Normandy Splendor
Pozdrawiam Mirka
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Dzień dobry
Co prawda nie mam ostatnio czasu ani weny, aby często tu zaglądać, ale chcę zameldować, że zakwitła pierwsza georginia w tym roku - Dz?v?te. Łotewska, autor - Visvaldis Martinsons, 2001.
Nie jest to mój ulubione kwiat, takie "pasemka" jawią mi się jako dość jarmarczne, ale tę dalię lubię, za jej łotewskość, za to, że poszczególne kwiaty mogą się od siebie różnić (zdarzają się prawie w całości pomarańczowe) i za nazwę, której nie rozumiem, ale która ma coś wspólnego ze słowem "życie".

Co prawda nie mam ostatnio czasu ani weny, aby często tu zaglądać, ale chcę zameldować, że zakwitła pierwsza georginia w tym roku - Dz?v?te. Łotewska, autor - Visvaldis Martinsons, 2001.
Nie jest to mój ulubione kwiat, takie "pasemka" jawią mi się jako dość jarmarczne, ale tę dalię lubię, za jej łotewskość, za to, że poszczególne kwiaty mogą się od siebie różnić (zdarzają się prawie w całości pomarańczowe) i za nazwę, której nie rozumiem, ale która ma coś wspólnego ze słowem "życie".

Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Dopytałem się u znajomych Łotyszów i już wiem, że Dz?v?te jest zdrobnieniem od słowa "życie", a zatem po polsku... może... "życiątko"?
Mariusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2013, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam i ja z pięknej Zawoi,a to moje nabytki tegoroczne
co jedna to piekniejsza i jak tak dalej pójdzie to wezmę sie za trawnik,aby nowe miejsca na nie zrobić.

Kazusa Shiranami,poteżny kwiat.
346 zamiennik Izerskie Hory.

Sorbet.

Salzburg

Zamiennik Juuls`(Amber)

Mebel Ann,kwiat 30 cm,niska.

36 Choh-Hi,niewyrazna, bo mszyce ją oblazły.

Gotsby

Kazusa Shiranami,poteżny kwiat.

346 zamiennik Izerskie Hory.

Sorbet.

Salzburg

Zamiennik Juuls`(Amber)

Mebel Ann,kwiat 30 cm,niska.

36 Choh-Hi,niewyrazna, bo mszyce ją oblazły.

Gotsby
Dagmaro,
kwitną przepięknie. O ile pamiętam, to troszkę podpędzałaś... A u mnie zaledwie parę sztuk ma pąki - w dodatku jakieś niskie krzaczki są w tym roku...
Najwyraźniej chłodna wiosna, zimne noce i brak opadów nie przysłużyły się w tym roku daliom. Starałam się podlewać w okresach suszy, ale to nie to samo co porządny deszcz. Mam nadzieję, że jeszcze podskoczą w górę, zanim zakwitną...
No i ślimaki, pomimo moich starań, dały radę niektórym odmianom, zwłaszcza tym nowszym... Łudzę się nadzieją, że jeszcze odrosną i uda mi się uzyskać karpy na tyle duże, że uratuję odmiany.
kwitną przepięknie. O ile pamiętam, to troszkę podpędzałaś... A u mnie zaledwie parę sztuk ma pąki - w dodatku jakieś niskie krzaczki są w tym roku...
Najwyraźniej chłodna wiosna, zimne noce i brak opadów nie przysłużyły się w tym roku daliom. Starałam się podlewać w okresach suszy, ale to nie to samo co porządny deszcz. Mam nadzieję, że jeszcze podskoczą w górę, zanim zakwitną...
No i ślimaki, pomimo moich starań, dały radę niektórym odmianom, zwłaszcza tym nowszym... Łudzę się nadzieją, że jeszcze odrosną i uda mi się uzyskać karpy na tyle duże, że uratuję odmiany.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara