Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica
Wszystkie słowa przedmówców są także moimi odczuciami po obejrzeniu tej wspaniałej prezentacji. Nie mogę wyjść z podziwu jak pięknie odwzorowujesz tę niebiańską perłę na płatkach gymnoli
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gymnusie piękniusie , natomiast bezapelacyjne nr 1 to G. nidulans .
Poza tym ładnie szykuje Ci się G. baldianum. Ja tak bardzo polubiłam ten gatunek, że zaraz po G. spegazzinii mam ich najwięcej, ale z kolei baldianki kwitły prawie wszystkie, które mam, a na większość G. spegazzinii trzeba będzie trochę poczekać.
Poza tym ładnie szykuje Ci się G. baldianum. Ja tak bardzo polubiłam ten gatunek, że zaraz po G. spegazzinii mam ich najwięcej, ale z kolei baldianki kwitły prawie wszystkie, które mam, a na większość G. spegazzinii trzeba będzie trochę poczekać.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mietku, Żanetko, Gosiu, Danusiu, Honorata bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Miło, że zdjęcia się podobają, tym bardziej, że ja osobiście nie jestem zadowolona. No nie mogę się przyzwyczaić do tego aparatu
Kolejna porcja kwitnących.
Gymnocalycium friedrichii
Gymnocalycium bozsingianum temu niewiele się udało przez ciernie.
IMG]http://images69.fotosik.pl/1040/b7b02fe62424a452.jpg[/IMG]
Gymnocalycium ferrari premiera u mnie. Ładny, ale ciut się zawiodłam. Spodziewałam się bardziej szałowego kwiatka.
No i muszę się pochwalić. Stał się cud. Wycięli mi spod bloku ogromną, wiekową lipę, która zabierała słońce moim kaktusom o poranku.
A to znaczy, że mam do dyspozycji kolejny zewnętrzny parapet, który do tej pory był całkowicie zasłonięty przez drzewo, a więc nieużywany
Co prawda, jest malutki, zmieści kilkanaście roślin, ale w mojej sytuacji, gdy od 2 lat nie mam miejsca, to jest bardzo dużo.
No i oczywiście na tę okoliczność zostały poczynione zakupy Nieduże, tylko tyle, ile dam radę tam upchnąć. Za to, jak dla mnie, same wisienki na torcie Chwalić się oczywiście będę, jak tylko paka dotrze.
Kolejna porcja kwitnących.
Gymnocalycium friedrichii
Gymnocalycium bozsingianum temu niewiele się udało przez ciernie.
IMG]http://images69.fotosik.pl/1040/b7b02fe62424a452.jpg[/IMG]
Gymnocalycium ferrari premiera u mnie. Ładny, ale ciut się zawiodłam. Spodziewałam się bardziej szałowego kwiatka.
No i muszę się pochwalić. Stał się cud. Wycięli mi spod bloku ogromną, wiekową lipę, która zabierała słońce moim kaktusom o poranku.
A to znaczy, że mam do dyspozycji kolejny zewnętrzny parapet, który do tej pory był całkowicie zasłonięty przez drzewo, a więc nieużywany
Co prawda, jest malutki, zmieści kilkanaście roślin, ale w mojej sytuacji, gdy od 2 lat nie mam miejsca, to jest bardzo dużo.
No i oczywiście na tę okoliczność zostały poczynione zakupy Nieduże, tylko tyle, ile dam radę tam upchnąć. Za to, jak dla mnie, same wisienki na torcie Chwalić się oczywiście będę, jak tylko paka dotrze.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No to czekamy!!! Cieszę się razem z Tobą, bo wiem, jak to ważne, gdy zyskuje się trochę miejsca
A friedrichii to też jeden z tych, które muszę mieć, bo bardzo podobny do G. mihanocichii, a jak wiesz, te formy jakoś sobie upodobałam, nie mówiąc o plaściorach.
A na pakę i ja czekam, ale zdaje się, że rozumiem Twoje uczucia - po dwóch latach nowe zakupy to musi być naprawdę coś! Koniecznie nam pokaż!
A friedrichii to też jeden z tych, które muszę mieć, bo bardzo podobny do G. mihanocichii, a jak wiesz, te formy jakoś sobie upodobałam, nie mówiąc o plaściorach.
A na pakę i ja czekam, ale zdaje się, że rozumiem Twoje uczucia - po dwóch latach nowe zakupy to musi być naprawdę coś! Koniecznie nam pokaż!
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
SUPERRR !!!!!
Będą zdjęcia korpusów
Nie żeby kwiatki mnie nie zachwycały, ale gymnole lubię za całokształt
Będą zdjęcia korpusów
Nie żeby kwiatki mnie nie zachwycały, ale gymnole lubię za całokształt
Piękne rośliny i piękne zdjęcia.
Szczególnie podoba mi się G. ragonesei, ma taki "wojskowy" wygląd a ten kwiatek przypomina antenę satelitarną wysuniętą z tajnej bazy.
Bardzo ładne G. friedrichii i oczywiście G. bozsingianum.
Rośliny wyglądają prawie idealnie - szczypta pajęczyn dopełniła by kompozycji;)
pozdrawiam
tomek
Szczególnie podoba mi się G. ragonesei, ma taki "wojskowy" wygląd a ten kwiatek przypomina antenę satelitarną wysuniętą z tajnej bazy.
Bardzo ładne G. friedrichii i oczywiście G. bozsingianum.
Rośliny wyglądają prawie idealnie - szczypta pajęczyn dopełniła by kompozycji;)
pozdrawiam
tomek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mnie osobiście podobają się wszystkie zdjęcia, zjawiskowe ,widać każdy szczególik .
A G.ferrari u mnie by pasował mnie by nie zawiódł
A G.ferrari u mnie by pasował mnie by nie zawiódł
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Podoba mi się kolor kwiatu u Gymnocalycium friedrichii i ferrari .
To fajnie , że przybył nowy parapet i dobrze , że miałaś skonkretyzowane plany zakupowe na "wisienki" a nie co wpadnie pod rękę.
To fajnie , że przybył nowy parapet i dobrze , że miałaś skonkretyzowane plany zakupowe na "wisienki" a nie co wpadnie pod rękę.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Piękne kwitnienia
Magda - nie przesadzaj, bo zdjęcia jak dla mnie są rewelacyjne , ukazują najmniejsze szczegóły roślinek, co sprawia, że stają się jeszcze piękniejsze. A poza tym, ja jakoś nie widzę różnicy, że zmieniłaś sprzęt.sokolica pisze:Miło, że zdjęcia się podobają, tym bardziej, że ja osobiście nie jestem zadowolona.
Jak można narzekać na kwitnienie G. ferrari , przecież on ma zawsze piękne kwiaty.sokolica pisze:Gymnocalycium ferrari premiera u mnie. Ładny, ale ciut się zawiodłam.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powtórzę za Jackiem -"Podoba mi się kolor kwiatu u Gymnocalycium friedrichii i ferrari ". Piękne , oryginalne, niebanalne, połączenie elegancji ze skromnością.
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Piękne gymnoki , zwłaszcza czarujące Gymnocalycium friedrichii
Pozdrawiam, Zuza
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękne, piękne kwiatuchy atłasowe, a mój idol Fryderyk numer 1
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Żanetka, Marta, Tomek, Gosia, Jacek, Honoratka, Danusia, Zuza, Aga dziękuję za miłe wpisy
A jak dojrzeję do tego, by pozbyć się 1/3 hoi, to dostanę kolejny duży zewnętrzny parapet
Paczka dotarła Do późna w nocy oglądałam, analizowałam, porównywałam. Chyba są jakieś zonki, ale co tam. Roślinki cud miód. Od rana przesadzanie, roszady na parapetach, no bo przecież nowe, muszą mieć najlepszą miejscówkę Cieszę się jak małe dziecko. A co więcej, miejsca jeszcze zostało, że ho ho Więc już doprecyzowuję kolejną listę
Oczywiście na foty trzeba poczekać, bo dzień na wszystko jest za krótki.
Za to będą kwiatki.
Gymnocalycium damsii ponownie, ale w trio.
Gymnocalycium erolesii Strigl
IMG]http://images67.fotosik.pl/1049/cdbb8a40bd881e52.jpg[/IMG]
Gymnocalycium baldianum jeszcze nigdy nie rozwinął się całkowicie
Gymnocalycium ferrari ponownie, ale w pełni
No dobra, nie będę taka. Pokażę jedną nowość. Nie wiem, jak Wam podejdzie, ale ja się zakochałam!
Gymnocalycium mackieanum kwiatek gratis
Jak się okazało, tego miejsca mam całkiem sporo. Spokojnie wejdą dwie takie paczkipiasek pustyni pisze:Cieszę się razem z Tobą, bo wiem, jak to ważne, gdy zyskuje się trochę miejsca
A jak dojrzeję do tego, by pozbyć się 1/3 hoi, to dostanę kolejny duży zewnętrzny parapet
Obyś się nie przeliczyła Tym razem poszłam w innym kierunku. Niezbyt atrakcyjne korpusy, za to piękne kwiaty Oczywiście do tego to jeszcze sobie poczekam, bo większość to maleństwa.sokolica pisze:po dwóch latach nowe zakupy to musi być naprawdę coś!
J/w Ale parę ślicznotek też się znajdziemarta_lara pisze:Będą zdjęcia korpusów
Specjalnie dla Ciebie przestanę zrywać nici pajęcze Ale wątpię, by jakiemuś szczupłonożnemu udało się utkać tak całą sieć. Do tej pory zdarzały się czasem pojedyncze nici.tomboj0 pisze:Rośliny wyglądają prawie idealnie - szczypta pajęczyn dopełniła by kompozycji;)
Jacku, nie mogę sobie pozwolić na wszystko, co wpadnie w rękę. Przy moim deficycie powierzchni, plany muszą być pińćset razy przemyślane.ejacek pisze:dobrze , że miałaś skonkretyzowane plany zakupowe na "wisienki" a nie co wpadnie pod rękę.
Ale on taki cały morelowy A Twój miał czerwoną gardziel. Liczyłam na to samohonorka22 pisze:Jak można narzekać na kwitnienie G. ferrari , przecież on ma zawsze piękne kwiaty.
Paczka dotarła Do późna w nocy oglądałam, analizowałam, porównywałam. Chyba są jakieś zonki, ale co tam. Roślinki cud miód. Od rana przesadzanie, roszady na parapetach, no bo przecież nowe, muszą mieć najlepszą miejscówkę Cieszę się jak małe dziecko. A co więcej, miejsca jeszcze zostało, że ho ho Więc już doprecyzowuję kolejną listę
Oczywiście na foty trzeba poczekać, bo dzień na wszystko jest za krótki.
Za to będą kwiatki.
Gymnocalycium damsii ponownie, ale w trio.
Gymnocalycium erolesii Strigl
IMG]http://images67.fotosik.pl/1049/cdbb8a40bd881e52.jpg[/IMG]
Gymnocalycium baldianum jeszcze nigdy nie rozwinął się całkowicie
Gymnocalycium ferrari ponownie, ale w pełni
No dobra, nie będę taka. Pokażę jedną nowość. Nie wiem, jak Wam podejdzie, ale ja się zakochałam!
Gymnocalycium mackieanum kwiatek gratis