Asparagus
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czasami jest tak jak piszesz. Dobrze, że przesadziłaś do większej doniczki - powinien odżyć. Przy przesadzaniu można także podzielić na pół jego rozłogi.
Myślę, że dobrze będzie go często pryskać, chociażby co dzień.
Myślę, że dobrze będzie go często pryskać, chociażby co dzień.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wcześniej to samo było z asparagusem- żółkł i leciały z niego wszystkie igiełki... Przycięłam przy samej ziemi- przesadziłam/ obrywając takie bulwki w ziemi/ i wystawiłam wiosna na pole. Bardzo często podlewany/ chyba lubi dużo wody/, mocno zasilany- róśł pięknie. Na zimę znowu obcięłam równo z doniczką i schowałam do piwnicy. Wiosna znowu- nowa ziemia i stanowisko na polu. Teraz stoi w pokoju na stojaku- pędy nowe stale mu idą- widzę , że kuracja pomogła. Nie zraszałam , bo na polu była poranna rosa- teraz pewnie trzeba od czasu do czasu zrobić mu prysznic w wannie
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asparagusy niestety lubią jesienią żółknąć i gubić "liście"... Mój też właśnie zaczyna tą ceremonię...
Obetnij tak jak radzi Nela. Ja też tak robię. Po niedługim czasie wypuszcza nowe pędy.
Skoro ma mocno rozrośnięte korzenie, powinien odbić.
Obetnij tak jak radzi Nela. Ja też tak robię. Po niedługim czasie wypuszcza nowe pędy.
Skoro ma mocno rozrośnięte korzenie, powinien odbić.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 sie 2008, o 22:40
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak czytam a propos asparagusa i jego uprawy i dziwi mnie to co piszecie bo asparagus nie lubi nadmiaru wody - i przez to często gubi liście (igiełki)
od czasu kiedy przestałem go podlewać często rośnie aż za ładnie - ostatnio musiałem połowę gałęzi wyciąć bo zaczynał się brzydki robić ale to z powodu braku światła - a asparagus lubi stać w bardzo jasnym pomieszczeniu - ja swojego podlewam teraz raz na tydzień, dwa tygodnie ...
i swojego nie obcinam na zimę ale cały czas wisi i zdobi pokój ...
od czasu kiedy przestałem go podlewać często rośnie aż za ładnie - ostatnio musiałem połowę gałęzi wyciąć bo zaczynał się brzydki robić ale to z powodu braku światła - a asparagus lubi stać w bardzo jasnym pomieszczeniu - ja swojego podlewam teraz raz na tydzień, dwa tygodnie ...
i swojego nie obcinam na zimę ale cały czas wisi i zdobi pokój ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki