Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monika 2014 a zdjęcie krzaków? coś więcej o nich? Czym pryskane, czy osłonięte od deszczu, czym "karmione", w jakiej ziemi, jakie pojemniki, czy to odmiany karłowe itd.? Po kilku listkach to sobie możemy gdybać...
monika 2014
200p
200p

Post »

Zdjęcia krzaków nie robiłam ,myślałam że wystarczą liśćie które oberwałam.Co do pryskania nie były niczym,są na balkonie osłoniętym,ale ostatnio tak lało że niestety zmokły,akurat to te które stały najbliżej balustrady,te pod ścianą i z okna niemają takich liśći.Pomidorki są koktajlowe karłowe,pojemniki mam różne i w 10li 5l i w skrzynkach balkonowych.:)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zobacz zmiany na łodygach - czy nie ma. To może być niestety zaraza ziemniaczana (obym się myli8ła). Może być przelanie... A jakie nawozy mają? Czy je czymś karmisz?
monika 2014
200p
200p

Post »

Właśnie dostałam info od kogoś że to ZZ,na razie jeszcze florovitem bo mi się kończy.Co teraz inne krzaki się zarażą.Łodygi patrzałam ok.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No się obawiałam, że to może być ZZ, bo jeśli wilgoć jest i chłodno to duża szansa iż wyjdzie. Ona nie przejdzie na inne krzaki - zarodniki są - pytanie czy będą mieć warunki by się rozwinąć... ZZ widać na krzakach jak już jakiś czas jest. Teraz to oprysk czymś - najlepiej interwencyjnym i obrywać zmienione liście. Sprawdź też dokładnie łodygi - czy nie ma zmian. Owoce z objawami od razu obrywaj i wyrzucaj. Resztę pomidorów też czymś opryskaj. Niestety jeśli podczas deszczu jest wiatr to mogło i te głębiej zmoczyć ;/
monika 2014
200p
200p

Post »

Mam tylko miedzian50,Kurce jakbym wiedziała żepo 2 burzach to wyjdzie włożyłabym je do domu,w tamtym roku nie zmokły tak.Aj jak teraz będzie ciepło to będzie się pogłębiać ZZ.Na innych krzaczkach mam już ładniutkie pomidorki,szkoda jakby się zaraziły.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli ZZ jest - to już jest. Ona lubi zimno i mokro. U mnie na balkonie też dostają opryski doniczkowe, bo na nie pada.

Miedzian się nie nada. OW albo HT też nie masz?
monika 2014
200p
200p

Post »

Niemam, w sumie drugi rok dopiero sadzę sama pomidorki,ale jeszcze do oprysków się nie zabierałam,W tamtym roku też nic nie używałam i niestety muszę być przygotowana na niespodzianki.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz co będą mieć w ogrodniczym lub markecie. Najlepiej Mildex lub Infinito. Kup też coś przeciwko. No i zajrzyj po przepisy do pomidorów w pigułce.
monika 2014
200p
200p

Post »

Dziekuje,czyli to co mam nie nadaję się,napisane jest że na zaraze.A czy pryskać wszystkie krzaki,nawet te co tak nie zmokły.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy ZZ już jest to najlepiej środek interwencyjny (mildex/infinito). Miedzian niby jest na ZZ, ale:
- pryskamy jak jest chłodno
- pryskamy jak rośliny nie kwitną
- jest kontaktowy tylko

Miedzianem pryskamy przy wysadzaniu roślin czyli wiosną.

Jak pada używam preparatów systemicznych, jak jest sucho to kontaktowych i wgłębnych. Warto poczytać - pomidory w pigułce.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Na podstawie tych 2 zdjęć kilku liści naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć. Zaraza na balkonie jest dość mało prawdopodobna, acz niewykluczona. To mogą być zwyczajnie mechaniczne uszkodzenia od deszczu i wkraczanie wtedy z ciężką bronią jest bezsensowne. Wszystkie uszkodzone liście bezwzględnie oberwij i obserwuj całość, jeśli będą się pojawiać nowe zmiany oprysk jest konieczny. A jeśli nie pryskaj czymś eko.
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”