Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Jeżeli ktoś ma popiół, to polecam jako świetny jesienny nawóz . Dużo wapnia, potasu, fosforu oraz wszelkie inne mikroelementy. Tylko oczywiście azotu nie ma, ale tak powinno być jesienią
Tu jest dobra informacja o nawozach wapniowych http://doradztwosadownicze.pl/mrowczan-wapnia/
A na rynku jest Florovit AGRO wapniowy mrówczan, bez azotu i chlorków, jak ktoś jest zainteresowany
A na rynku jest Florovit AGRO wapniowy mrówczan, bez azotu i chlorków, jak ktoś jest zainteresowany
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ekopom, wielce prawdopodobne że znalazłeś rozwiązanie moich problemów:ekopom pisze:Też u mnie były upały i przy zerwaniu tony pomidorów, może ze dwie sztuki miały małe oznaki suchej zgnilizny, ale wapń w glebie utrzymuję powyżej 2000 ml/l.
TomekD pisze:W tym roku po raz kolejny mam też problem z SZW, znowu po tej samej z dwóch stron gdzie uprawiam pomidory.
Po obu stronach ziemia nieomal identyczna, nawożenie takie same, tyle że słońce jak jedna strona traci druga przejmuje.
Rok temu miałem odpowiednio Ca: 1840 i 1470 mg/l, problemy z suchą zgnilizną mam tam gdzie wapnia mniej.
Wszystko przez to że od pomidorowych początków żyłem w dobrze ugruntowanym przekonaniu że jest tak, jak podano w wielokrotnie cytowanej tutaj publikacji:
http://web.archive.org/web/201309020926 ... .html.html
Teraz wziąłem do ręki książkę i czytam:Polifoska pisze:Liczby graniczne w przypadku pozostałych pierwiastków są jednakowe dla wszystkich roślin i przedstawiają się następująco: Ca - 1000-2000 mg (wyjątek chrzan 800-1200 i kapusty 700-1200).
Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora pisze:W podłożach organicznych przy tradycyjnej uprawie optymalna zawartość wapnia wynosi 2000mg/l podłoża, dla odmian mięsistych - do 2500mg/l podłoża.
pozdrawiam, Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
TomekD Generalnie masz rację.Zależy to jednak też od odmiany.Rok temu mimo zawartości wapnia w granicach 3000 mg/l,San Marzano jako jedyne miały objawy SZW w czasie upałów.Miałem 50 kilka odmian
pelikano11 dzięki za przypomnienie o mrówczanie wapnia.Jeśli ktoś się interesował borówką a. to pamięta forumka edicool i on właśnie zalecał mrówczan wapnia jako najlepszy nawóz wapniowy interwencyjny.
pelikano11 dzięki za przypomnienie o mrówczanie wapnia.Jeśli ktoś się interesował borówką a. to pamięta forumka edicool i on właśnie zalecał mrówczan wapnia jako najlepszy nawóz wapniowy interwencyjny.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
KaLo-odmiana owszem,też może mieć znaczenie, ale w Twoim przypadku stawiałabym raczej na wilgotność podłoża. San Marzano to potężny krzak i przy jednakowym w miarę podlewaniu całej uprawy ,SM może mieć za mało wody,bo więcej jej transpiruje .
Warto zwiększyć dawkę wody dla krzaków odmian podatnych na SZW. Ale jak się ma 50 albo 100 odmian,( jak ja )to może być dość kłopotliwe
Warto zwiększyć dawkę wody dla krzaków odmian podatnych na SZW. Ale jak się ma 50 albo 100 odmian,( jak ja )to może być dość kłopotliwe
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- TomekD
- 200p
Mój przypadek potwierdza to w 100%. Problem poważnie dotknął 2 krzaków Malachitowej Szkatułki i (tradycyjnie już) krzaka Orange Strawberry. Krzaków po feralnej stronie jest 20 a odmian 16.kaLo pisze:Zależy to jednak też od odmiany.Rok temu mimo zawartości wapnia w granicach 3000 mg/l,San Marzano jako jedyne miały objawy SZW w czasie upałów.Miałem 50 kilka odmian
W moim przypadku który opisywałem powyżej oprócz mniejszej ilości Ca jest po feralnej stronie też mniejszy komfort co do wilgotności. Czyli może nałożyły się dwa czynniki.krynka pisze:KaLo-odmiana owszem,też może mieć znaczenie, ale w Twoim przypadku stawiałabym raczej na wilgotność podłoża.
Sobie dla pamięci a innym ku pomocy przypomnę link do ciekawego artykułu jak to z wapniem jest który pojawił się m.in w tym poście:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p5058012
pozdrawiam, Tomek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lip 2015, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, jestem tu nowa i bardzo proszę o poradę, ponieważ jestem bardzo ale to bardzo początkującą ogrodniczką, ale tylko balkonową. Chodzi mi o pomidory koktajlowe, które mam posadzone w donicy na moim balkonie. Podpowiedźcie jak się nimi opiekować i co to jest na liściach czy to jakaś choroba ? Nie wiem jeszcze dlaczego ale część kwiatków uschła i po prostu spadła. Przepraszam za zdjęcie w poziomie nie wiem dlaczego tak wyszło
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Gdybyś stworzyła optymalne warunki termiczne ( w dzień około 22 stopni i w nocy 16 ), oraz do tego odpowiednie światło , to by rosły prawidłowo. A tak, mają raz za ciepło co do warunków świetlnych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- TomekD
- 200p
Docka,
Jak dla mnie te zmiany na liściach wyglądają na jakieś poparzenie a nie chorobę, więc raczej spokojnie.
Napisz jaka to odmiana, kiedy siałaś, do jakiej ziemi sadziłaś i czy/czym je nawozisz, bo rośliny wyglądają na pierwszy rzut oka na młodziaki.
Jeżeli tak by było to być może zrzucanie kwiatów to efekt minionych upałów który w podobny sposób dotknął chyba wszystkich pomidorożerców tutaj.
O tym jak się opiekować pomidorami w donicach jest tutaj cały wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 95&start=0
dużo czytania a i pomysłów mrowie jednak jakieś azymut da się złapać...
Jak dla mnie te zmiany na liściach wyglądają na jakieś poparzenie a nie chorobę, więc raczej spokojnie.
Napisz jaka to odmiana, kiedy siałaś, do jakiej ziemi sadziłaś i czy/czym je nawozisz, bo rośliny wyglądają na pierwszy rzut oka na młodziaki.
Jeżeli tak by było to być może zrzucanie kwiatów to efekt minionych upałów który w podobny sposób dotknął chyba wszystkich pomidorożerców tutaj.
pozdrawiam, Tomek
-
Obejrzyj dokładnie przez mocne okulary,czy nie stołuje się ktoś niezameldowany.Te uszkodzenia przypominają żerowanie wciornastka.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Te zmiany na liściach wyglądają na poparzenie słoneczne. Ale ono pojawia się na sadzonkach wystawianych na słońce w maju a nie teraz . Chyba, że kupione były niedawno a wcześniej stały w pomieszczeniu lub szklarni. Zasychanie i opadanie kwiatków też może być związane z nagłą zmianą warunków uprawy .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lip 2015, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
,TomekD pisze:Docka,
a ja myślałam, że to mszyca bo na tych liściach są takiczarne kropeczki jak się zrobi zbliżenie tego zdjęcia
nie wiem jaka to odmiana bo dostałam te pomidory już sadzonkę, ale urosła u mnie dość szybko- wiem tylko, że to koktajlowe
wsiałam w zwykłą ziemię uniwerslaną a nawożę tylko biohumusem
nie wiem czy powinnam oberwać te lodygi dolne z tymi chorymi liśćmi?
dziękuję za odpowiedź
-
I te czarne kropeczki to mogą być kupki wciornastków. https://www.google.pl/search?q=wciornas ... 1yCh161ADM Widzę spore podobieństwo efektów żerowania wciornastków ,do tego,co jest na Twoich zdjęciach.