Papryka do gruntu. Część 5
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Tak, może to być niedobór azotu. Papryka zaczęła owocować, więc wszystko idzie w owoce, dlatego liście mogą być jaśniejsze. Zasilasz tę paprykę czymś dodatkowo?gapapl pisze:Nie mogę edytować...Czy z fotki powyżej ta nieszczęsna papryka może mieć niedobór azotu?
Liście są naprawdę jasne.Niepokoi mnie to.
Uszkodzenia na owocach przez ślimaka
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Dominiko za odpowiedź
Moje wszystkie warzywka są jedynie na oborniku bydlęcym.
Jeśli to niedobór azotu to co proponujesz?
Moje wszystkie warzywka są jedynie na oborniku bydlęcym.
Jeśli to niedobór azotu to co proponujesz?
Agnieszko, ale te papryki są całkowicie w doniczkach? I w jakiej ilości na doniczkę dałaś tego obornika? Bo może jeśli dałaś np. na samo dno, to papryki się do niego jeszcze nie dostały?
Do papryki można stosować te same nawozy co do pomidorów. Papryka ma dosyć wysokie wymagania pokarmowe, więc nawozy naturalne w płynie typu Biohumus, mogą się okazać za słabe, szczególnie teraz, gdy papryki owocują.
Do papryki można stosować te same nawozy co do pomidorów. Papryka ma dosyć wysokie wymagania pokarmowe, więc nawozy naturalne w płynie typu Biohumus, mogą się okazać za słabe, szczególnie teraz, gdy papryki owocują.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Doniczki 5l
Obornik był dodawany do podlewania.
Być może faktycznie za mało papu ma ta papryka.
Zastanawiam się co teraz kupić,florovitu nie dostanę u mnie na bank.Ogólnie u mnie bieda z nawozami.
Jedyne co mam to Planton k NPK 16 + 11 + 24 z mikroelementami pokarmowymi: miedzią, żelazem, manganem, cynkiem.
oraz nawóz dolistny do roślin domowych i balkonowych ,który wolno uwalnia azot.
Obornik był dodawany do podlewania.
Być może faktycznie za mało papu ma ta papryka.
Zastanawiam się co teraz kupić,florovitu nie dostanę u mnie na bank.Ogólnie u mnie bieda z nawozami.
Jedyne co mam to Planton k NPK 16 + 11 + 24 z mikroelementami pokarmowymi: miedzią, żelazem, manganem, cynkiem.
oraz nawóz dolistny do roślin domowych i balkonowych ,który wolno uwalnia azot.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Hm, a nie jest to SZW (sucha zgnilizna wierzchołkowa) ?
Jeżeli by się to potwierdziło to o moich doświadczeniach z nią na pomidorach, pomimo oprysków OW (octanem wapnia), pisałem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5284207
Jeżeli by się to potwierdziło to o moich doświadczeniach z nią na pomidorach, pomimo oprysków OW (octanem wapnia), pisałem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5284207
pozdrawiam, Tomek
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Pierwszy raz uprawiam paprykę, więc się kompletnie na tym nie znam, jeżeli to Sucha Zgnilizna Wierzchołkowa to u mnie na pomidorach pomógł Cytrynian Wapnia, nawet nie wiedziałam, ze papryki też na to chorują.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Jakoś nie skojarzyłem że to ty odpowiedziałeś w wątku do którego link podawałem, przepraszam
Paprykę mam marginalnie, tak samo długo jak pomidory więc warto poczekać na weryfikację bardziej doświadczonych w temacie forumków.
Może faktycznie okaże się że nie jesteśmy, choćby w uprawach, wapniakami
Paprykę mam marginalnie, tak samo długo jak pomidory więc warto poczekać na weryfikację bardziej doświadczonych w temacie forumków.
Może faktycznie okaże się że nie jesteśmy, choćby w uprawach, wapniakami
pozdrawiam, Tomek
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Rzepka:
Masz szarą pleśń.SZW podobnie wygląda i w podobnym miejscu na owocu występuje co na pomidorze.Deszcze które ostatnio były zrobiły swoje.
Masz szarą pleśń.SZW podobnie wygląda i w podobnym miejscu na owocu występuje co na pomidorze.Deszcze które ostatnio były zrobiły swoje.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za pomoc, no cóż, będziemy walczyć , dotychczas sądziłam, że Szara w gruncie nie atakuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzisiaj opryskałam swoje papryki na mszyce. Pół szklanki octu/1 litr wody. Zobaczymy czy podziała
Pozdrawiam, Gosia:)
Czy ktoś może pomóc w określeniu czego może potrzebować ta papryka? chodzi o podwijanie się liści i ich zmarszczanie.
http://scr.hu/6e8f/5fv0t -oczywiście to nie mszyce.
http://scr.hu/6e8f/5fv0t -oczywiście to nie mszyce.