Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Zamieranie wierzchołków- robią się czarne- myślałam że od słońca a może to jednak Objaw żerowania larwy pryszczarka? U mnie wygląda identycznie jak na zdjęciach zmoderowano
Ktoś spotkał się z takimi objawami? W jaki sposób się tego pozbyć?
Link usunięto.
Proszę posiłkować się własnymi zdjęciami.
Odsyłanie do innych stron internetowych zupełnie nie jest potrzebne.
bab...
Ktoś spotkał się z takimi objawami? W jaki sposób się tego pozbyć?
Link usunięto.
Proszę posiłkować się własnymi zdjęciami.
Odsyłanie do innych stron internetowych zupełnie nie jest potrzebne.
bab...
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli liście i łodygi czerwienieją to niedobór fosforu.
Czy odciąć pędy boczne ?
Mam krzak 1,5 roczny, w tym roku na wiosnę mi zakwitł po raz pierwszy , kwiatki zerwałem ale nie wiem czy mam ten pęd boczny zaznaczony na foto także odciąć ??
Kliknij mnie
Kliknij mnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Odetnij,z niego i tak już nic nie będzie.Kwiaty będą na pędach,które wyrosną w tym sezonie.
- patryk10015
- 500p
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do smaku owoców mogę zrobić aktualizację, pierwszy raz spróbowałam patriota i toro, patriot jest smaczny i słodziutki gdy troszkę powisi na krzaku (ciężko tego dokonać) za nim chandler, potem toro i na końcu bluecrop (ale może to dlatego, że rośnie lekko w cieniu i ma mizerne owoce).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Borówki mam 10, może 12 lat. 5 krzaków, owocują świetnie, ale w ubiegłym roku liście były żółtawe. Posadzone w dole wyłożonym folią, 1x1x5m, liście z lasu, trociny, torf kwaśny, deszczówka z rynny, co roku uzupełnienie torfu kwaśnego, dosypywanie siarczanu amonowego, a liście zółtawe. Co zrobić - zakwaszanie. Kupiłem phmetr. Pod 3 krzakami mam 5,0, pod jednym 5,5 i pod jednym 6,0. Magia. Torf kwaśny, siarczan rozsypywane równomiernie a takie różnice. Najgorzej wygląda jeden z krzaków z 5,0, jest najbardziej żółty. Jak zakwasić - może siarką. Kupiłem siarkę, podsypałem na żółto, po 2 tygodniach pH ani drgnęło. Zrobiłem doświadczenie - wsypałem siarkę do słoika, zalałem wodą, postała 5 dni i mierzę pH w słoiku z "roztworem" siarki - jest 6,5. Magia - ja ta siarka ma zakwaszać ?
Przecież siarka nie rozpuszcza się w wodzie ..herman00 pisze:Zrobiłem doświadczenie - wsypałem siarkę do słoika, zalałem wodą, postała 5 dni i mierzę pH w słoiku z "roztworem" siarki - jest 6,5. Magia - ja ta siarka ma zakwaszać ?
1. Żółte liscie to o ile pamiętam chyba objaw braku/niedoboru azotu. A pH-metrowi bym nie wierzył.
2. A dla tych co się nad smakiem zastaniawają to toro, herbrert, bluecrop, nelson, chandler, patriot są słodkie, a bluegolg kwaskowaty(może musi powisieć na krzewie)-nie kupiłbym drugi raz choć nieźle owocuje (o ile nie pozomieniali metek z nazwami odmian w sklepach a mam pewne podejrzenia)
2. A dla tych co się nad smakiem zastaniawają to toro, herbrert, bluecrop, nelson, chandler, patriot są słodkie, a bluegolg kwaskowaty(może musi powisieć na krzewie)-nie kupiłbym drugi raz choć nieźle owocuje (o ile nie pozomieniali metek z nazwami odmian w sklepach a mam pewne podejrzenia)
No jasne nie jestem chemikiem, chemię w podstawówce miałem 40 lat temu. Głupota z tym roztworem oczywista. Tylko jak siarka ma spowodować zakwaszenie ? Jaki związek siarki ma powstać w glebie, żeby "powstało" zakwaszenie ?
tmf30 spróbuj w przyszłym roku dać tej ostatniej więcej potasu.
herman00 nie przejmuj się, o siarce poczytaj, może rzeczywiście brakować azotu jak tmf30napisał, jesienią jak spadną liście daj im mocznika - ale pH musi być niskie 0k. 4,5-5,5
herman00 nie przejmuj się, o siarce poczytaj, może rzeczywiście brakować azotu jak tmf30napisał, jesienią jak spadną liście daj im mocznika - ale pH musi być niskie 0k. 4,5-5,5
- patryk10015
- 500p
Na zakwaszanie gleby siarką trzeba czekać przynajmniej 2 miesiące zanim się będzie utleniać. Jeżeli zakwasiłeś kilka tygodni temu siarką proponuję zakwasić wodę kwaskiem cytrynowym i tym podlać krzewy. Ja podlewam wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym do pH 4 póki siarka nie zacznie działać.
Nie no, ta siarka to "siara". Wyczytałem, ze granulki "rozpuszczą" się w wodzie po 28 latach .
To czym mam zakwasić do 4,5. Zapomniałem dodać, ze mam jeszcze worek - torf kwaśny SanMarco ph3,5-4,5 i na pH metrze włożonym do tego torfu wskazuje mi 6,0. Paranoja jakaś. Wybrać jesienią wszystko z nad korzeni i zasypać kwaśnym ? Tylko jaki torf trzyma parametry ?
To czym mam zakwasić do 4,5. Zapomniałem dodać, ze mam jeszcze worek - torf kwaśny SanMarco ph3,5-4,5 i na pH metrze włożonym do tego torfu wskazuje mi 6,0. Paranoja jakaś. Wybrać jesienią wszystko z nad korzeni i zasypać kwaśnym ? Tylko jaki torf trzyma parametry ?